Ljubav prema nekom ko nas nikada nije voleo — da li je to stvarno ljubav?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
8.611
a-photograph-of-a-solitary-figure-sittin_hXjuNryWQWS4-HOV3wDAdQ_1c2cy9HHQ8m-4CUZ4AgwVA.jpeg

Mislim da je svako od nas voleo nekoga ko nije njega voleo. Možda je i nas neko voleo, ali mi nismo njega/nju.

Volimo nekoga koga poštujemo, u koga imamo poverenje. Istu osobu idealizujemo.

Ta ljubav može biti duboka, iskrena, čak i transformativna, ali ostaje jednostrana. Da li je to ljubav, ili čežnja? Da li volimo osobu, ili ideju o njoj? I da li takva ljubav ima vrednost ako nikada nije uzvraćena?

Postavljam ova pitanja nekad sebi, jer sam imala dva iskustva ( nekoga sam volela, i neko je mene voleo ). Volela bih da čujem vas.

Da li ste ikada voleli nekoga ko vas nije voleo vas?

Može li neuzvraćena ljubav biti lekovita ili nas samo povređuje?

Da li je vredno voleti, čak i kada znamo da neće biti uzvraćeno?

Poslednja izmena:
Volela sam nekoga dugo i čvrsto verovala da smo "srodne duše". Mislila sam da je to prava ljubav, ali mi je ta osoba rekla da mene voli drugačije, da ne možemo imati emotivnu vezu.

Bila sam tužna i bilo je potrebno vreme da shvatim da je ta jednostrana ljubav moj "odbrambeni štit" od drugih ljudi. I ukoliko bi me neko pogledao, dao kompliment, u meni se "palila lampica" da ne mogu tu osobu da zavolim jer volim Njega, onog Pravog, savršenog.

Sa druge strane, neko je voleo mene, ali ja nisam mogla ni da ga zavolim.

Kao i obostrana, tako i jednostrana ljubav može da bude lekovita.

Lekovita jer nas sprema za zrelu i pravu ljubav. Obostranu.

Mislim da je ljubav vredna. Ona nas oplemenjuje i pravi od nas bolje ljude. Naravno, mnogo je lepše da je ta ljubav obostrana..ali postoje situacije kada je bila obostrana i naglo se prekinula.

Ovo o čemu pišem nije opsesivna ljubav jer opsesivna ljubav nikada ne može da bude lekovita, niti nas ona priprema za pravu, zrelu ljubav.

Poslednja izmena:
Možeš tu osobu da voliš u sebi. Nije bitno da li ona tebe voli, to je onda uslovno ako je bitno, i egoistično da tražiš zauzvrat, da te voli. Ako želiš da je voliš, voli je, niko ti ne brani. Ne zavisi valjda tvoja ljubav od njene ljubavi? Ili ako neko prestane da te voli, to ne samo da znači da te nije stvarno voleo nego neće valjda tvoja ljubav prestati prema njoj/njemu? Da li je ljubav uzročno - posledična, možda ne bi trebalo ako jeste. Da li roditelj može da prestane da voli svoje dete? Pogotovo ako dete kao prestane da voli roditelja...
Ne znam, nisam siguran, nisam još razmišljao puno o tome. Ja kad nekoga iskreno volim, ne mogu da prestanem. Možda je patologija...

Mislim da je svako od nas voleo nekoga ko nije njega voleo. Možda je i nas neko voleo, ali mi nismo njega/nju.

Volimo nekoga koga poštujemo, u koga imamo poverenje. Istu osobu idealizujemo.

Ta ljubav može biti duboka, iskrena, čak i transformativna, ali ostaje jednostrana. Da li je to ljubav, ili čežnja? Da li volimo osobu, ili ideju o njoj? I da li takva ljubav ima vrednost ako nikada nije uzvraćena?

Postavljam ova pitanja nekad sebi, jer sam imala dva iskustva ( nekoga sam volela, i neko je mene voleo ). Volela bih da čujem vas.

Da li ste ikada voleli nekoga ko vas nije voleo vas?

Može li neuzvraćena ljubav biti lekovita ili nas samo povređuje?

Da li je vredno voleti, čak i kada znamo da neće biti uzvraćeno?
Ako nekoga volis zbog izgleda to je opsesija

Ako nekog volis zbog njegovih ili njenih osobina to je divljenje

Ako nekog volis zato sto je hrabar i postujes ga onda je to seksualna potreba

Ako nekog volis a ne znas ni sam zasto onda je to ljubav

Back