ljubav ili disciplina

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
moderne teorije o vaspitanju baziraju se na dobroj meri discipline i ljubavi da bi se postigao balans
no šta je zapravo po vama delotvornije
da li je bolja disciplina po svaku cenu - navike, poslušnost, odrađivanje posla
ili ljubav po svaku cenu - pažnja, pohvale i nagrade, same po sebi bez obzira kakav je subjekat
da li je lakše odraslog čoveka naučiti ljubavi ili disciplini?

Samo disciplina ce napraviti pravog coveka...

Znaci ja sam krenuo krivim putem kad sam bio mlad , da me tada moj ocuh nije isprangijo par puta ko zna sta bi bilo sa mnom.

Ja sam i vise disciplinu primenio sa svoju decu, kad su bili mali dovoljno je bilo samo da ih popreko pogledam oni vec znaju sta je. A ll dzaba kad ih je mati razmazila.

treba pronaci balans ako se uradi nesto dobro nagrada a ko ne kazna, nisam za fizicko kaznjavanje ali kada sve druge metode ne daju rezultata onda mora malo i batina da radi, moje starije djete vac zna prvo pricam, pa molim, pa galamim pa ako i dalje radi po svom dobije i po guzi tako da kad povisim glas vec mjenja plocu, iskrenio i meni je to strasan stres pa mi je drago da je shvatio da kada nesto zahtjevam to nije moj hir nego najcesce jer ugrozavaju svoju bezbjednost.

moderne teorije o vaspitanju baziraju se na dobroj meri discipline i ljubavi da bi se postigao balans
ili ljubav po svaku cenu - pažnja, pohvale i nagrade, same po sebi bez obzira kakav je subjekat

Slazem se da je potreban balanas... Ja to zovem meka i tvrda ljubav.
Iz licnog primera moram reci da sam dobijala vise meke ljubavi... ne kazem da mi nije falilo discipline, i da nisam mogla da izdrzim grubosti... Ali mi je srce uvek bilo na pravom mestu. Tj. znala sam da prepoznam sta je dobro za mene....
A i mislim da kada dete dobije ljubav i razumevanje za neuspehe, zelece da radi ispravne stvari. Nije uvek do osobe ako dozivi neuspeh...tako da ne treba kinjiti decu strogoscu
Uspeh cesto zavisi od srece, i ne znas kakvu ce sudbinu tvoje dete imati kada ode iz tvog doma....
Tako da.... moje dete ce uvek dobijati vise meke ljubavi. Moja bioloska deca,a i moja deca u skoli....posto sam uciteljica.

Da je to tako lako, pa sve po receptu, 80% ovog - 20% onog, i slično...
Ali nisu sva deca ista, ne dolaze kao tabula rasa i ne žive u laboratoriji, već svako sa svojim genetskim sklopom, sa svojim babama i dedama, sa vršnjacima, sa medijima oko sebe...
Samo što je disciplinovanje, naročito fizičko, uvek linija manjeg otpora, pa mu većina pribegava.

U suštini, ako bi se neke smernice morale utvrditi, rekao bih da je sa inteligentnijom decom bolje ići ''mekim'' metodama.

Једно не искључује друго.
Васпитање је по дефиницији процес који подразумева моделовање понашања. Васпитавати се мора са љубављу и разумевањем, колико очекујемо да дете разуме, толико морамо да од себе захтевамо да разумемо то исто дете - обострано поверење. Тога нема уз војничку, наредбодавну дисциплину, па ни кроз награде за послушност.
Начини морају да буду прилагођени индивидуалном, значи, васпитање је само по себи насилан метотод учења и усвајања, а спроводити дисцоплину насилним методама је дупло насиље над оним што тек треба да се формира.

Poslednja izmena:

пажња, похвала и награде немају везе с љубављу.
навике, послушност, одрађивање немају везе с дисциплином.
себичност све упропасти.

Disciplina ne mora da bude negativna i ne mora nuzno da predstavlja ropsku poslusnost. Navike takodje nisu negativna stvar. Jedno prozima drugo - dobro uradjen posao treba da bude nagradjen. Kao sto i ne izvrsavanje istog treba da bude na neki nacin kaznjen - ne moras osobu da vezes za radijator ili zakljucas u podrum i ne das joj da jede :lol:
I sta uopste znaci disciplina i ljubav "po svaku cenu"? Ako stalno nekoga hvalimo, toj osobi se cini medvedja usluga jer stalno misli da radi dobro i ako ne radi. Kada se bude nasao u situaciji u kojoj njegova akcija nije adekvatan odgovor na situaciju (a on je navikao da jeste jer ga stalno hvalimo) bice u problemu i nece znati da se snadje. Iz ovakvih sitaucija se radjaju frustracije. Takodje ako nekoga stalno grdimo, rusimo mu samapouzdanje.
Odraslog coveka tesko da ces nauciti bilo cemu novom. Obrazac vaspitanja koji vuce iz detinjstva ostaje i u kasnijem zivotu, manje-vise jer zavisi od stepena zrelsoti osobe i njegove snage da se nosi sa svakodnevnim izazovima.
A sto se vaspitanja tice, poenta i jeste u meri ljubavi i discipline - pozitivno ponasanje se nagradjuje, negativno kaznjava. Granice moraju da se postave i da se iste postuju, inace dobijamo nezrelu, egocentricnu osobu koja zeli da ispuni samo i jedino svoje prohteve i/ili sadistu koji svoje komplekse leci na drugima.

Šta znači meko?

To je moj slobodan prevod sa engleskog :mrgreen: "tuff love" i "soft love"

Tuff love- je kada ti volis svoje dete i zbog toga ga ne stedis, u smislu- budis ga u 6h ujutro, ide s tobom na njivu (hahaha),od 12.godine mora sam da pere svoju garderobu... Ti hoces da dete nauci sta je odgovornost i disciplina jer volis svoje dete i zelis da uspe u zivotu!

Soft love- Spremas dorucak i donosis ga u krevet detetu, kupujes mu onaj ranac sa tockicima da bi mu bilo lakse, da ne tegli tezak ranac na ramenima... ne grdis ga posle neuspeha,vec ohrabrujes i bodris itd... Na taj nacin radis zajedno sa detetom.
Slazem se da je nemoguce sa svakim detetom.
Licni primer je najmocnije oruzje- i dalje najmocnije oruzje... bilo dobar ili los, aliidepravou podsvest i tesko se zaobilazi...:manikir:

беспредметно је даншњем човеку :rtfm:објашњавати љубав(најузвишеније осећање) кад је огрезао у ниским страстима,користољубљу,својатању,страху
данашњег"одраслог"човека је неупоредиво лакше дисциплиновати....,иако данашњи људи у 20им и 30им годинама болују од дечијих болести,деца праве децу:hahaha:
чврста рука уз ОДРЕЂЕНЕ промене у зависности од узраста....,ако прижељкујете уравнотежену особу

Ништа. Ја не интервенишем због дечјих оцена.

Super.... znaci ti si za tuff love. Ne bi pomislila da nesto nije u redu ako ima losu ocenu samo iz tog predmeta?
Verovatno razmisljas-pa neka se nauci da u zivotu nije sve pravedno....
Ovo je iskustvo mog brata od tetke u sr. skoli...Decko je jako pametan,ali ova ga uzela na zub..i sada u diplomi srednje skole na maturskom ima 3,ili mozda cak 2 ..zato sto je prof kreten!
I moja tetka sada prica ,posle 10 godina, kako se ona tada nije umesala i otisla kod te profesorke da razjasni sta je problem, a ne da joj dete prolazi kroz stresove.
U osnovnoj skoli,ja 7 godina prvo polugodiste-sve 4. I moja mama se pokupi i ode kod uciteljice i pita,kako to da moje dete ima sve 4. Ok,srpski,matematika,to mogu da razumem...ali muzicako-ne mozete mi reci da moje dete ne moze daima 5 , ide u muzicku skolu... I na kraju godine sam imala sve 5. :)

Treba zastiti svoje dete, nastavnici su cesto kreteni i imaju malo ili nimalo etike... a dete ce da pati. A kad im pokazes malo zube,i vide da neko stoji iza tog deteta-da vidis kako ce drugacije da se ponasaju! A dete ce se osecati mirnije,zasticenije,samopouzdanije....

A za ranac na tockicima- zasto je to tako cudno?? Sta ako dete ima 7 casova u skoli,i jos nosi ... opremu za gimnastiku. Pa bolje da vuce za sobom,nego da nosi na ramenima 10kg! Sve u svemu- treba gledati da se olaksa detetu,a ne ignorisati....

Super.... znaci ti si za tuff love. Ne bi pomislila da nesto nije u redu ako ima losu ocenu samo iz tog predmeta?
Ovo je iskustvo mog brata od tetke u sr. skoli...Decko je jako pametan,ali ova ga uzela na zub..i sada u diplomi srednje skole na maturskom ima 3,ili mozda cak 2 ..zato sto je prof kreten!
I moja tetka sada prica ,posle 10 godina, kako se ona tada nije umesala i otisla kod te profesorke da razjasni sta je problem, a ne da joj dete prolazi kroz stresove.
U osnovnoj skoli,ja 7 godina prvo polugodiste-sve 4. I moja mama se pokupi i ode kod uciteljice i pita,kako to da moje dete ima sve 4. Ok,srpski,matematika,to mogu da razumem...ali muzicako-ne mozete mi reci da moje dete ne moze daima 5 , ide u muzicku skolu... I na kraju godine sam imala sve 5. :)

Treba zastiti svoje dete, nastavnici su cesto kreteni i imaju malo ili nimalo etike... a dete ce da pati. A kad im pokazes malo zube,i vide da neko stoji iza tog deteta-da vidis kako ce drugacije da se ponasaju! A dete ce se osecati mirnije,zasticenije,samopouzdanije....

A za ranac na tockicima- zasto je to tako cudno?? Sta ako dete ima 7 casova u skoli,i jos nosi ... opremu za gimnastiku. Pa bolje da vuce za sobom,nego da nosi na ramenima 10kg! Sve u svemu- treba gledati da se olaksa detetu,a ne ignorisati....

Једном сам питала за оцену и никад више. О главу ми се обило (била је оцена из физичког у питању) а и детету.

znaci da se mama ne umjesa nista nebi bilo od tebe...
mislim da malo pretjerujes, profesori su male mace sta te ceka u zivotu, moji roditelji se nikad nisu mjesali niti isli u skolu njima je to bilo ispod casti... to i ja smatram i isto tako nikad nebi isla da intervenisem za moju djecu.... da objasnim,dok me niste poceli pljuvati :) ... takvim potezima samo dajete djetetu osjecaj da nista ne vredi, da samo nista ne moze i da ce mamica sve da sredi za njega,
Naravno moji roditelji su mi pokazivali kada je bilo potrebe i radili samnom ali kada sam mislila da sam ostecena za ocjenu sama sam isla kod uciteljice/nastavnika/profesora i molila da mi objesne zasto sam dobila manju ocjenu nego sto sam ja smatrala da treba, uvjek sam dobila smisleno objasnjenje.

Kada sam pocela da radim doblia sam sefa najgoreg moguceg, ali naviknuta da mirno i bez histerije i sama resavam svoje probleme za oko godinu - dve sam uspjela da dokazem koliko vredim. Sada pokusavam pripravnicima bas to da objasnim da na poslu nema mame da im sredjuje ocjene i da je bitno da pokazu sta stvarno znaju a ne sta misle da znaju.

Naravno jedino zbog cega bi isla u skolu je zlostavljanje ali to bi bilo jednom sledeci put bi djete bez razmislanja prebacila u drugu skolu.

Back