Ljubav i lojalnost

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.720
Mislim da je ovo stara priča na koju sam danas naišla ali svejedno..Vredi je postaviti

Godine 1974, na moskovskom aerodromu Vnukovo, nemački ovčar po imenu Palma ostao je sam, napušten od strane svoje 'vlasnice'. Naime, planirali su da zajedno lete za Noriljsk, sa spremnom kartom i zakazanim putovanjem, ali Palma nije imala neophodan veterinarski sertifikat. Njena 'vlasnica' je nakon kratkog zagrljaja, skinula povodac i otišla na let, bez osvrtanja. Palma je jurila njen avion niz pistu, lajala i plakala, odbijajući da je napusti. Dani su se pretvorili u mesece, a meseci u godine. Palma se smestila ispod prikolice na pisti, sprijateljila sa radnicima koji su je prigrlili. Nikada nije prestajala da trči do stepenica svakog aviona koji je stizao, njuškajući svakog putnika koji je izlazio s tihom nadom da će se njen čovek jednog dana možda vratiti...

523326609_1059453259661203_2760869280779526082_n.jpg

Sudbina je nekako dovela do Vere Kotljarevske, učiteljice iz Kijeva, koja je čula njenu tužnu priču i nije mogla da je zaboravi. Po dolasku na aerodrom da je upozna i udomi, Palma je nežno liznula obraz Verine uspavane ćerke, kao da joj je rekla da je konačno pronašla dom. Vera je u svom dnevniku kasnije zapisala: „Palma je veoma miran i mio pas, s dubokom vezanošću za ljude...“

Godine 1988, Palmina priča inspirisala je sovjetski film *Vezana za pistu*. Palma je još jedan u nizu pasa koji su pokazali da mnogo bolje od ljudi znaju šta znači ljubav i lojalnost. Nažalost, njena prič̣a je ujedno i podsetnik da ih mnogi ne zaslužuju...

Poslednja izmena:

Back