LjiS Cafe #uđislobodno

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas spašavamo nogu jednom psu, koji je imao sreće da ga napuštenog i odbačenog, nađu dobri ljudi. Iz Pančeva je stigao do Slovenije i upravo je na pregledu. Pozdrav iz Vipave.

IMG_20231128_165419.jpg

Ima li banka u Srbiji koja salje dokumente u pdf formatu a da nisu zasticeni od popunjavanja zbog needukovane odluke rukovodstva o bezbednosti ?
Ako vec salju u elektronskom formatu, logicno je da mogu i da ih popunim u el formatu i potpisem, a ne po protokolu, odgovori klijentima sa:"Oshtampas, popunis" (skeniras, popunis, posaljes nazad na mejl).
Sta ako posaljem mejl:
Postovani, dokument je zakljucan za popunjavanje, molim vas da mi o'shtampate i posaljete postom, pa vam ja vrnem nazad.

Ima li banka u Srbiji koja salje dokumente u pdf formatu a da nisu zasticeni od popunjavanja zbog needukovane odluke rukovodstva o bezbednosti ?
Ako vec salju u elektronskom formatu, logicno je da mogu i da ih popunim u el formatu i potpisem, a ne po protokolu, odgovori klijentima sa:"Oshtampas, popunis" (skeniras, popunis, posaljes nazad na mejl).
Sta ako posaljem mejl:
Postovani, dokument je zakljucan za popunjavanje, molim vas da mi o'shtampate i posaljete postom, pa vam ja vrnem nazad.
Znas kako, to je malo osetljivo, pogotovo ako neko moze da ti mazne pare....

Znas kako, to je malo osetljivo, pogotovo ako neko moze da ti mazne pare....
Ko god hoce da presretne taj email, moze samo da prekopira pdf, otkljucan popuni i posalje nazad. Pogotovu ovde u slucaju gde je resenje da se odstampa i posalje popunjen i skeniran. To znaci da moze da popunjava ko god hoce. Jedino ako imas elektronski sertifikat koji daje nekakav sloj zastite ali pogodi sta? Mislim da nisu ni culi za to.

Ko god hoce da presretne taj email, moze samo da prekopira pdf, otkljucan popuni i posalje nazad. Pogotovu ovde u slucaju gde je resenje da se odstampa i posalje popunjen i skeniran. To znaci da moze da popunjava ko god hoce. Jedino ako imas elektronski sertifikat koji daje nekakav sloj zastite ali pogodi sta? Mislim da nisu ni culi za to.
Problem je to sto taj sertifikat mora da bude na usb kljucu ili nije siguran. E sad, ako bi ti rekli da moras da iskesiras neku lovu
za taj usb kljuc, to se mnogima ne bi svidelo...

Problem je to sto taj sertifikat mora da bude na usb kljucu ili nije siguran. E sad, ako bi ti rekli da moras da iskesiras neku lovu
za taj usb kljuc, to se mnogima ne bi svidelo...
Sve je to izbegavanje odgovornosti zbog koje se bezbednost zapravo urusava, jer stampan i skeniran dokument je manje validan. Ili barem podjednako. S druge strane se svaljuje administrativan trosak na korisnika. Nije samo stampac, vec vreme. Nebulozno. A ako cemo tako, onda ga lepo o'shtampaj u banci, zapakuj u koverat, zapecati, polizi, sta vec i posalji postom? Mmm?

Ili imas lepo token, ulogujes se pinom, potpisi sta treba direktno na njihovom super duper zasticenom sajtu i gotovo. Imaju aplkiacije za prebacivanje sredstava na mob telefonima, direktan rad sa sredstvima, a ovamo kao neki formulari : o'shtampaj, potpisi s keniraj, posalji. Bezbednost my ass.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back