Live verzije operativnih sistema

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na portableapps imaju upakovane portabilne programe :confused:

Međutim za virtualbox su neophodne admin privilegije
da bi se pokrenuo na računaru u biblioteci.
Ako su njegovi admini pametni ,iz biblioteke, verovatno su smanjili javna prava izvršavanja za korisnike .

Čak oni mogu i da zabrane izvršavanje programa sa sticka , nisam siguran

za qemu nisu potrebne admin privilegije ali je tada dosta sporiji , qemu emulator

znači u principu zavisi šta je dozvoljeno na tom računaru ;) (po upoterbnoj ili dogovorenoj policy )
čak i bootovanje sa cd-a ili usb-a može biti isključeno u biosu

Poslednja izmena:
Pozz kolege.

Spremajuci ispite po nekim bibliotekama ukapirao sam da na njihovim racunarima nemam sve potrebne programe. A sto je najgore, ne mogu nista ni da snimim.
Da ne bih vukao laptop (jeste da nije mnogo tezak, al sto da ga vucem ako mogu samo USB da ponesem sa sobom?) interesuje me da li znate neke Windows/Linux distribucije koje su tipa Plug&Play?
Tj. ubacim USB u port, pritisnem odgovarajucu ikonicu u prozoru koji se pojavi i pokrene se live verzija tog sistema. Znaci, BEZ RESTARTOVANJA
RACUNARA.
Ovako, u windowsu instalisao sam virtualbox na USB(4Gb) i u njemu virtualnu mašinu PCLinuxOS 2011 i nakon isključenja i ponovnog priključenja USB-a, sistem se uspešno podigne sa fleša. Dakle, to je jedno od rešenja za live operativni sistem na USB-u.
Međutim, virtualni OS ne prepoznaje particije na računaru na koji je priključen, tako da ne kapiram kako upotrebiti njegove programe za obradu podataka sa matičnog računara, što ste naveli kao razlog cele ove operacije.
I još, kada sam u Ubuntu startovao USB preko Wine, otvorio je Virtualbox ali ispisao je da je virtualna mašina (pcLinuxOS) nedostupna što me je baš razočaralo jer radi samo na windowsu.

Poslednja izmena:
@džindžera ,
Nije moguće da virtuelbox kao takav funkcioniše
preko WINE emulacije, jer vituelbox.exe
on učitava .sys drajvere , dok je wine u stvari emulacija API - poziva (na nivou .dll biblioteka)

radiće ako se instalira ubuntu verzija, pomoću sudo apt-get install virtualbox
,ili skineš sa download adrese .deb paket (koji ima podršku za usb)

Međutim, virtualni OS ne prepoznaje particije na računaru na koji je priključen, tako da ne kapiram kako upotrebiti njegove programe za obradu podataka sa matičnog računara, što ste naveli kao razlog cele ove operacije.
moraju da se dodaju u pclos2011 oni takozvani virtuealbox GUEST ADDITIONS
za to treba da se nešto dokompilira , tako što se ide u meniju od virtuelbox prozora,"insert guest additions cdrom"
, ili pogledaj ako ima neke "guest additions" u sinaptiku (ali nije sigurno sa njima)

tada ćeš dobiti deljeni folder kojim se prebacuju fajlovi od guesta na host

kao alternativa , ima načina da se stavi mrežni adapter u bridge mod (a ne NAT )
a potom napravi ono obično deljenje foldera na xp
a pclos će ih videti preko mreže

Back