Литература која се тиче психологије

Poruka
18.502
Можете да предложите неке књиге.
Ја управо читам ''Maла књига о души - Ахим Хауг.

Водич кроз нашу психу и њена обољења

Шта је „душа“? Напросто старински назив за наш мозак, или је ипак реч о нечем другом, попут човекове суштине? И шта се дешава ако душа изгуби равнотежу? Како настају душевне болести и како се лече? Мала књига о души се на занимљив начин приближава најскривенијем, невидљивом делу нашег бића и пружа дубок увид у психијатрију и психотерапију.

Већина људи посматра психијатрију с подозрењем и задршком. Притом је савремена психијатрија у стању да на већину наших питања о души пружи задовољавајуће, па чак и оптимистичне одговоре. Ово је књига за све оне који нису задовољни одговорима које дају свештеници или научници посвећени истраживању мозга. Ахим Хауг умешно преноси своје медицинско знање у лако разумљивом облику, а његове основне тезе су следеће:

• Многе душевне болести могу да се излече, понекад чак и успешније од телесних.
• Савремена психијатрија је део медицине; психотерапија и лекови нису у супротности, већ се међусобно допуњују.
• Психијатрија брине о целом човеку: његовом телу, психи и друштвеним односима.
• Здравље је повезано с душевном равнотежом. Али она не настаје из мировања, већ из уравнотежавања непрестаних промена.

Primalni krik, Artur Džanov, za one koji se već razumeju u psihologiju.

Frojdova predavanja generalno za svakog mogu biti interesantna.

Individualna psihologija, ne znam kako je na srpskom prevedeno, ja sam čitala u originalu na nemačkom. U pitanju je Alfred Adler.

Jungovi arhetipovi.

I na YT ima Zimbardovih predavanja, on je najbolji psiholog današnjice.

Koga zanima eksperimentalna psihologija Milgram je dobar početak u tom pravcu.

Zavisi od interesovanja, psihologija ima toliko grana da je teško tek tako preporučiti neku literaturu. Bilo bi lakše ako znamo konkretno zašto i šta nekog zanima?

Primalni krik, Artur Džanov, za one koji se već razumeju u psihologiju.

Frojdova predavanja generalno za svakog mogu biti interesantna.

Individualna psihologija, ne znam kako je na srpskom prevedeno, ja sam čitala u originalu na nemačkom. U pitanju je Alfred Adler.

Jungovi arhetipovi.

I na YT ima Zimbardovih predavanja, on je najbolji psiholog današnjice.

Koga zanima eksperimentalna psihologija Milgram je dobar početak u tom pravcu.

Zavisi od interesovanja, psihologija ima toliko grana da je teško tek tako preporučiti neku literaturu. Bilo bi lakše ako znamo konkretno zašto i šta nekog zanima?
Hvala.

ne ovaj shit od tzv popularne psihologije
PSIHOLOGIJA-MOGUCE-EVOLUCIJE-COVECANSTVA-Uspenski_slika_O_96332281.jpg

prvo ovo gore a posle ovo dole

Cetvrti-put-70926.jpg

Bez obzira na sve preporuke, Emocionalna inteligencija je loše napisana knjiga.
Logika, semantika, ceo diskurs je užasan. Ali neko ko nema nikakvo predznanje iz psihologije može nešto da nauči, pa u tom smislu knjiga može da prođe.
Umeće ljubavi od Froma je uobičajena preporuka i stvarno je dobra knjiga, čoveka motiviše da razmišlja, pre svega o sebi. Oseća se da je pisac pre svega bio normalan i realan čovek . Onda, u Umeću slušanja ima jedan deo gde slikovito opisuje kako čovek gubi slobodu a da toga nije svestan. Bekstvo od slobode mi se ne sviđa jer mnogo razvlači, ponavlja, često gubi nit, davi jednom rečju.
I ja sam u potrazi za dobrom knjigom iz psihologije, ali mi je bitno da pisac ima dobar stil, da je pametna osoba koja ima duha, a ne samo formalno obrazovanje.

Bez obzira na sve preporuke, Emocionalna inteligencija je loše napisana knjiga.
Logika, semantika, ceo diskurs je užasan. Ali neko ko nema nikakvo predznanje iz psihologije može nešto da nauči, pa u tom smislu knjiga može da prođe.
Umeće ljubavi od Froma je uobičajena preporuka i stvarno je dobra knjiga, čoveka motiviše da razmišlja, pre svega o sebi. Oseća se da je pisac pre svega bio normalan i realan čovek . Onda, u Umeću slušanja ima jedan deo gde slikovito opisuje kako čovek gubi slobodu a da toga nije svestan. Bekstvo od slobode mi se ne sviđa jer mnogo razvlači, ponavlja, često gubi nit, davi jednom rečju.
I ja sam u potrazi za dobrom knjigom iz psihologije, ali mi je bitno da pisac ima dobar stil, da je pametna osoba koja ima duha, a ne samo formalno obrazovanje.

Već sam dobila preporuku za Froma, i našla sam ga u kućnoj biblioteci ali ga još nisam pročitala.

Recimo i Eriku Džong preporučuju psiholozi, naročito “Strah od pedesete”. Nisam još čitala, na čekanju je.

Emocionalna inteligencija, Goleman- topla preporuka svih psihologa
Ako je besplatno kupujem.
Naime, kupio sam 2 bestselera (neću da reklamiram) i svašta tu nešto ima ali je način objašnjavanja da te zaboli glava.

Onda shvatim da ne treba da se ističeš inteligencijom nego da radiš isto što i stoka oko tebe.

Bolje da se nervira neko drugi nego ja.
Samo baciš rovca...

Za onog interesjuje psihologija najbolje bi bilo da nabavi neki srednjoškolski udžbenik iz psihologije i upozna se sa njenim predmetom i metodima. Gore navedena dela su pre kontemplacije na temu psihologije nego ozbiljna naučna dela dobijena naučnim metodom. Logika izlaganja u njima može biti zanimljiva pa i praktična, ali mnogo toga zavisi od tipa ličnosti onog ko čita da li će u njima naći nešto za sebe ili ne.

Sličnih knjiga ima još, od "Koju igru igraš" Erika Bernsa do knjiga Alberta Elisa koje je objavljivao Psihopolis. Od domaćih je popularan Vladeta Jerotić a može ih se pronaći još

Od literature koju sam na faksu obrađivala predlažem Ž. Trebješanina "Psihologija ličnosti" koja je neka baza pa ako želiš da produbiš može sa "Arhetipovi i kolektivno nesvesno"- Jung. Zatim "Zašto se niste ubili"- V. Frankl; "Lečenje Šopenhauerom"- I. Jalom; "Ljudi laži"- Skot Pek. "Psihologija kriminala, psihopatija i prestupništvo" - D. Radulović , "Socijalna patologija"- A. Jugović... Zanima li te neka tema konkretno ili uopšteno psihologija i neka teorijska baza?

Za onog interesjuje psihologija najbolje bi bilo da nabavi neki srednjoškolski udžbenik iz psihologije i upozna se sa njenim predmetom i metodima. Gore navedena dela su pre kontemplacije na temu psihologije nego ozbiljna naučna dela dobijena naučnim metodom. Logika izlaganja u njima može biti zanimljiva pa i praktična, ali mnogo toga zavisi od tipa ličnosti onog ko čita da li će u njima naći nešto za sebe ili ne.
Potpuno se slazem, najbolje nabaviti udzbenik Nikole Rota ''Opsta psihologija'', gde se nalaze osn. stvari i pojmovi iz oblasti psihologije.
On takodje ima i knjigu ''Psihologija licnosti'', ali preth. koju sam navela daje bas osnove psihologije.
Sličnih knjiga ima još, od "Koju igru igraš" Erika Bernsa do knjiga Alberta Elisa koje je objavljivao Psihopolis. Od domaćih je popularan Vladeta Jerotić a može ih se pronaći još
Albert Elis ima odlicne knjige, posebno kad je u pitanju REBT metoda,
kao i dr. Zoran Milivojevic.

Занима ме више социјална психологија, психолошки поремећаји, депресија, анксиозност, можда највише патолошка посесивност.
Kad malo razmislim, ne sećam se da se iko sem Frojda bavio patološkom posesivnošću, da kažem ljubomorom. Frojdova teorija o odvajanju od majke i strahu od smrti čini mi se sasvim solidnom kod objašnjavanja za neke slučajeve ali verujem da postoje i slučajevi posesivnosti kod kojih se radi o drugim osnovama porekla tog fenomena

Back