Lista zelja za srednju skolu???

Dobar predlog je da se izabere škola sa kojom možeš da se upišeš na fakultete koji te interesuju (u smislu LAKOG upisa a ne polaganja trista dodatnih ispita ili kasnijeg dugogodišnjeg studiranja jer u srednjoj školi niste imali hemiju ili štaveć).

NE BIH preporučio "upadanje" u školu u koju se inače upisuju ljudi sa značajno slabijim ili jačim prosekom od tebe (tj. upis trojkaša u gimnaziju ili vukovca u školu gde idu ljudi sa prosekom 3.60) jer ćeš da štrčiš u odnosu na ostale, a nastavnici prilagođavaju način rada srednjoj grupi učenika pa ćeš se ili dosađivati ili će ti gradivo biti preteško...

Ako se ne namerava selidba, ne preporučujem upis u školu do koje se u normalnim uslovima putuje duže od sat vremena, kao ona devojka iz Novih Banovaca koja je četiri godine išla u školu u Mirijevu i neprekidno bila na putu do i od škole (na mestu njenih roditelja ja bih joj iznajmio sobu u Mirijevu).

Ne upisuje se u školu u koju hoće da idu tvoji drugari koji imaju sasvim drugačija interesovanja od tebe. Mnogi su se tako pokajali, uključujući i moju profesorku iz hemije koja posle nije umela da nam predaje hemiju pa sam se mučio na fakultetu (vidi prvi pasus...).

Deco prvo sacekajte test,da vidite koliko bodova imate,pa onda pravite liste...
Loša ideja. I onda će stajati tamo sa listom smerova u rukama i moraće za dan-dva da smisle šta hoće, a nisu se raspitali kako je u kojoj školi, i donosiće odluke naprečac i to može da im loše utiče na budući život.
Svako može da napravi 3-4 liste želja koje se zovu "ako imam 80-84 poena", "ako imam 85-88 poena" itd.
A i to opet ništa ne znači jer se sada polaže sasvim drugačiji test nego prošle godine, pa će opet morati u svakoj od tih lista po malo nerealno da šaraju.

Inače ako neko još ne zna, kada već sebi negde napravite spisak od 20 ili koliko već smerova može, na prvo mesto stavljate onaj smer sa spiska koji najviše ŽELITE, a ne ono gde imate najviše šanse da upadnete. Nikad ne znate da li će baš ova generacija slučajno jako slabo da uradi, pa da sa svojim poenima imate dovoljno poena da uđete baš tamo.

Dobar predlog je da se izabere škola sa kojom možeš da se upišeš na fakultete koji te interesuju (u smislu LAKOG upisa a ne polaganja trista dodatnih ispita ili kasnijeg dugogodišnjeg studiranja jer u srednjoj školi niste imali hemiju ili štaveć).

NE BIH preporučio "upadanje" u školu u koju se inače upisuju ljudi sa značajno slabijim ili jačim prosekom od tebe (tj. upis trojkaša u gimnaziju ili vukovca u školu gde idu ljudi sa prosekom 3.60) jer ćeš da štrčiš u odnosu na ostale, a nastavnici prilagođavaju način rada srednjoj grupi učenika pa ćeš se ili dosađivati ili će ti gradivo biti preteško...

Ako se ne namerava selidba, ne preporučujem upis u školu do koje se u normalnim uslovima putuje duže od sat vremena, kao ona devojka iz Novih Banovaca koja je četiri godine išla u školu u Mirijevu i neprekidno bila na putu do i od škole (na mestu njenih roditelja ja bih joj iznajmio sobu u Mirijevu).

Ne upisuje se u školu u koju hoće da idu tvoji drugari koji imaju sasvim drugačija interesovanja od tebe. Mnogi su se tako pokajali, uključujući i moju profesorku iz hemije koja posle nije umela da nam predaje hemiju pa sam se mučio na fakultetu (vidi prvi pasus...).
Slazem se potpuno.
Samo cu dodati da ako zaista nemate zelju da ozbiljno ucite (ovde pricam o fakultetima), ne upisujte gimnazije, jer nivo gradiva u istim je tezak, a kad stignete na fakultet, jos je teze. A sa gimnazijom se nema parce hleba u rukama.

Back