Lista knjiga za pročitati - filozofija

Juzer Nejm

Zainteresovan član
Poruka
295
Potreban mi je neko ko se razume u filozofska dela i koji ih je pročitao ili je jako dobro upoznat sa školama filozofije. Pretragom na internetu napravio sam sledeću listu, ali ne znam koliko je tačna, da li je nešto suvišno i šta još treba dodati. Što se tiče stoicizma, znam da ciceron nije bio stoik ali je govorio o stoicima te sam ga tu svrstao.

1754494415479.png

Šta je isečeno konkretno? Ne želim čitati autore koji govore o samim filozofima, već konkretno izvorna dela samih filozofa. Džejms Rom govori o Seneki, ali to nije pisao Seneka kao delo. A u gore navedenoj listi sam naveo isključivo dela filozofa datih škola ili one koji promovišu/govore o istim.

Šta je isečeno konkretno? Ne želim čitati autore koji govore o samim filozofima, već konkretno izvorna dela samih filozofa. Džejms Rom govori o Seneki, ali to nije pisao Seneka kao delo. A u gore navedenoj listi sam naveo isključivo dela filozofa datih škola ili one koji promovišu/govore o istim.
Znam, nije čovek pisao takvu knjigu, to što navodiš je ime prevodioca sa latinskog jezika i uvod/ predgovor.
Cela knjiga je knjiga koju je napisao Seneka (lično).

Znam, nije čovek pisao takvu knjigu, to što navodiš je ime prevodioca sa latinskog jezika i uvod/ predgovor.
Cela knjiga je knjiga koju je napisao Seneka (lično).
Dati tekstovi u toj knjizi mogu se već naći u delima koje sam gore već naveo. On je izvadio sve ovo iz već postojećih knjiga. zašto uzeti još jednu knjigu koja samo pravi zbirku za specifičnu stvar?

I ja zvučim nekim ljudima agresivno, nego ne kapiram zašto nećeš da čitaš u delovima, jedna knjiga od 1000 strana ili 10 knjiga od po 100 strana, sadržaj je isti.
Zato što je svaka knjiga pisana sa svrhom od strane tog autora. Postoji jasan početak i jasan kraj misli. Nije hteo da objedini sva dela u jednom. Sigurno postoji razlog zašto je tako pisao. Razumem tvoj argument da je bolje uzeti jednu knjigu umesto 10, ali je meni bitno da vidim knjige kao zasebne misaone celine samog autora.

Marko Aurelije me oduševio sa "Pismima" ("Samom sebi" je negde podnaslov).
A nekada nosi naziv i "Meditacije". Elem, nisam do kraja pročitao tako da ne mogu baš komentarisati, ali sam upoznat sa određenim delovima same knjige.

Zato što je svaka knjiga pisana sa svrhom od strane tog autora. Postoji jasan početak i jasan kraj misli. Nije hteo da objedini sva dela u jednom. Sigurno postoji razlog zašto je tako pisao. Razumem tvoj argument da je bolje uzeti jednu knjigu umesto 10, ali je meni bitno da vidim knjige kao zasebne misaone celine samog autora.

A nekada nosi naziv i "Meditacije". Elem, nisam do kraja pročitao tako da ne mogu baš komentarisati, ali sam upoznat sa određenim delovima same knjige.
Sad se kapiramo :)
Problem možeš da rešiš u biblioteci, tamo imaju i u jednoj knjizi i u jednoj knjizi i "isečeno".

Back