Lipa pomaže kod visokog pritiska, stresa i problema sa mokrenjem

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
340.450
Cliplipa.jpg


Ona je mirisna, senovita i lekovita biljka, koja se u narodu koristi za snižavanje krvnog pritiska i umirenje, ali i protiv prehlade i gripa.

Lipa cveta od kraja maja do početka jula, duže nego bilo koje šumsko drvo, što je izuzetno korisno s obzirom na to da je cvet lipe medonosan i lekovit. Cvet se bere čim se otvori, pre nego što precveta i promeni boju, i suši se u hladu, na prozračnom mestu, najbolje na tavanu.

Lipov cvet obiluje vitaminom C, sadrži sluz, tanin, etarska ulja, heterozide, šećer, gumu, vosak, manitol i tartarat, dok je lišće izuzetno bogato kalcijumom. Zato se opalo lišće brzo razlaže i popravlja plodnosti zemljišta.

Tradicionalno, lipa se upotrebljava za ublažavanje simptoma prehlade, gripa i drugih infektivnih oboljenja disajnih puteva.

U narodnoj medicini se koristi i kao prijatan napitak za olakšano izlučivanje mokraće iz organizma, blago sredstvo protiv visokog krvnog pritiska i za umirenje. Uz to, eterična ulja iz cveta lipe su neizostavani sastojci kozmetičkih preparata. Vredne pčele polen iz njenog cveta pretvaraju u kvalitetan med prepoznatnjovog ukusa i mirisa.
link
 

Back
Top