Linux-XP

• Začetnik teme Začetnik teme Harvest Man
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
H

Harvest Man

Gost
Imam HD(40 gb)podeljen na dve particije-98 i XP.Hteo bih da se oprobam i sa Linux-om,pa sam mislio da instaliram na jednu particiju XP,a na drugu Linux Mandrake.Ono sto me zanima je par saveta oko instalacije-koji OS na koju particiju,kojim redosledom i sl.Takodje,da li je Mandrake dobar izbor za Linux pocetnika.Hvala unapred

Pa nije bitno koje ces prvo da installiras, samo kad instaliras linux moras da si installiras kao na 3 razlicite male koje se kreiraju, jednu Swap koja treba da bude duplo veca od RAM memorije koju imas, onda jedna boot, koja treba da je oko 100 i jednu root "/" koja moze da bude koliko ti hoces. E sad o tom izboru, ja sam krenuo sa red hatom od samog starta, mada ne bese to bas tako davno par nedelja unzad :D, al sta znam probao sam mandrake i nije mi se svideo iako sam pocetnik, tako da mozda suse ili red hat..

Ako imas 1GB RAM-a, mozes da prodjes i bez SWAP particije jer nece biti mnogo potrebe za istom, pa mozes i na regularnoj particiji da swap-ujes u fajl kao sto to recimo Windows radi.

Licno sam protivnik razdvajanja boot-a i svega ostalog na 2 particije (mada se pored BSD-ja covek na to navikne), tako da ako vec zelis swap particiju, ne moras da pravis jos 2 da razdvojis boot od /. Dovoljno ce biti /boot direktorijum na root particiji.

Sto se odabira tice, Mandrake je odlicna distribucija za pocetnike (ali samo za pocetnike).

Poz.

Bogami ja sam prosao sito i reseto sto se tice distribucija. I kao neko ko koristisi linux kao jedini operativni sistem mogu da kazem da je mdk super stvar cak i za napredne korisinike. Jeste da boot proces traje malo duze od slacka koji je tu apsolutni rekorder mdk kada se "fino" nasteluje zaista leti kao munja nevolja sa njim je sto od verzije do verzije imaju ponekada neki kiks tako da neki put se desi da je distribucija za 10 a nekada bude za 8. Konkretno ova poslednja verzija 10.0 je za cistu 10.0 :).

A sto se particija tice ja bi onu trecu particiju /boot zamenio sa particijom /home. Jer se u home partici nalaze svi tvoji licni podaci. Pa tako prilikom upgrade/zamene distribucije osta ceti svi tvoji licni podaci i podesavanja.

Kod instalacije windowsovih programa zna se redosled - prvo 98-ca, pa 2000-ka i na kraju XP.
Sto se linuxa tice, od srca ti preporucujem da nabavis KNOPIX distribuciju linuxa, jer ti u tom slucaju ne treba njegova instalacija na hard-disk, vec se direktno sa cd-a boot-uje, citajuci kompletan hardware koji makina poseduje. Takodje ima vrlo lep interfejs i ugradjenu poslednju verziju KDE graf. okruzenja. Ponavljam, njegova je prednos sto ne zahteva zauzece prostora na hard-disku!

mrx99:
Kod instalacije windowsovih programa zna se redosled - prvo 98-ca, pa 2000-ka i na kraju XP.
Sto se linuxa tice, od srca ti preporucujem da nabavis KNOPIX distribuciju linuxa, jer ti u tom slucaju ne treba njegova instalacija na hard-disk, vec se direktno sa cd-a boot-uje, citajuci kompletan hardware koji makina poseduje. Takodje ima vrlo lep interfejs i ugradjenu poslednju verziju KDE graf. okruzenja. Ponavljam, njegova je prednos sto ne zahteva zauzece prostora na hard-disku!

Za testiranje da. Mozes da isprobas tu verziju, pa kad se malo priucis da prebacis na hard. ;)

Back