Linux VS Windows

• Začetnik teme Začetnik teme Dete Win-a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije istina da je Linux losiji, sta vise ja sam pristalica desktop linuxa. Ne zaostaje linux tu mnogo za windowsom cak su i neka resenja implementisana u dva najpopularnija GUIa (KDE i GNOME) mnogo naprednija nego sto ih je Win ikada imao. Linux graficka okruzenja su bolja i po tome sto je moguca kompletna konfiguracija. Mozes da podesis svaku i najmanju stavku GUIa. Jedino sto smeta je sto Linux nije bio planiran kao desktop sistem i on to tek treba da postane. Znaci postoje neke stvari koje jos treba odraditi da bi linux mogao da se nosi u toj ravni sa Windowsom.

A to da je Linux tezi, to je glupost. Linux ima totalno intuitivan i prilagodljiv GUI (bez obzira koji od desktop okruzenja koristili). Sam GUI je bolji od Windowsovog, ali kao sto sam rekao jos postoje neke stavke koje trebao uraditi da bi mogao da bude i bolji od Windowsa kao desktop sistem.

O Linuxu kao server sistemu necu ni da pricam... Vec je poznata cinjenica o tome koliko ga servera na netu koristi...

Sto se tice drajvera, to bi mogao biti problem, ali ne sa svaki hardverom. Vecina hardvera radi sasvim solidno pod linuxom. Moze se desiti da postoji problem sa nedostatkom drajvera, ali podrska za linux se sve vise siri, i kad to bude neophodno i velike hardverske kompanije ce nuditi drajvere i za linux. Problem je u tome sto mnogi ne vide linux kao desktop sistem. Kad shvate da se linux tome priblizava velikom brzinom i ta prepreka ce nestati.

Linux softver? Ko kaze da ga nema. Pogledaj samo sourceforge.org ... Aplikacije koje postoje su sasvim dovoljne za prosecnog desktop korisnika, a uz to su i mnogo jeftinije (citaj open source) od skupih aplikacija iste namene za WinDOS.

Jandrla:
????????:
AxeZ:
Dete Win-a:
Sta je bilo nesto se ne javljaju Linux-asi,
izgleda sam bio u pravu za skoro sve sto sam rekao :lol:

Ne, samo im se ne gubi vreme sa tobom..
Isto kao sto im se ne gubi vreme ni kad im se neko obrati za pomoc (cast izuzecima koji su zaista retki) :lol:

Lako je tebi Kuleru da dzabalebarish (profil) i pishesh gluposti sa planine.
Najlashe je zakukati matorcima "treba mi kompjuter!"... zavaliti se...nakachiti se na net...mlatiti praznu slamu na
rachun porodichnog budzeta...a kad dosadi onda preci na igrice..
A matorcima drago shto im sin je 'napredno' dete pa se hvale komshijama u selu...
Ovde je stvarno malo ljudi kompetentno da pricha o Linux-u i to je fakat...Danashnji 'etuzijasti' su likovi koji koriste
linux jer je to u 'trendu', ali je malo onih koji ce nastaviti da ga koriste i sledece nedelje jer 'nije bash lako'.
Chast izuzecima!
To su oni shto pre instalacije provere podrshku za hardver pa ako neshto fali download-uju problematichne drivere,
a posle chitaju man/readme.now.or.suffer.later :wink: file-ove. A ako se i pojavi eventualni problem oni znaju da ga
definishu i potraze reshenje na net-u. To ti je Kuleru onaj shto zna shta hoce i za takvog ne postoje nikakve
prepreke/iznenadjenja...
Onaj drugi 'nestrpljivi' je za to vreme promenio 15 Linux distribucija, pohvalio se prijateljima/rodjacima kako je eto
probao i linux i pocheo da filozofira nashiroko o tome kako ga treba josh malo popraviti jer josh uvek 'nije lako'...
E sad onaj prvi vec polako prelazi na shell/networking a drugi i dalje filozofira po selu. Prvi vec barata novim
terminima i razume engleski a drugi i dalje igra igrice i mlati slamu a u pauzama filozofira na shatrovachkom po
selu.Prvi nagradjuje svoj OS update-ovima a drugi ga menja k'o charape...
Prvi je nashao posao u gradu...
'Kuler' je ostao na selu i bleji kroz window(s)...

'Vozdra' Kuleru! :wink

A ti gradjanine si kao pametniji od onih sa sela !
Nemas pojma kako bih te lako pronasao samo da mi je malo bolji protok!
Cikam te u vezi kompjuterskog znanja pod uslovom da ne citas "Svet kompjutera" i slicnu "strucnu" literaturu.
Hendikep nas sa sela je upravo los protok podataka.
Koristim LINUX vec 5(pet)godina paralelno sa Windowsom pa ti preporucujem da nesto naucis o kompjuterima a ne samo da pljujes po "seljacima".
Ponavljam ti nemas pojma kako bih te lako pronasao cak i adresu bih ti naveo samo da imam malo bolji protok podataka na internetu.
Doci ce i to vreme pa se pricuvajte vi
MALO"GRADJANI" ! ! ! MUSIC PROFI

Music Profi:
Jandrla:
????????:
AxeZ:
Dete Win-a:
Sta je bilo nesto se ne javljaju Linux-asi,
izgleda sam bio u pravu za skoro sve sto sam rekao :lol:

Ne, samo im se ne gubi vreme sa tobom..
Isto kao sto im se ne gubi vreme ni kad im se neko obrati za pomoc (cast izuzecima koji su zaista retki) :lol:

Najlashe je zakukati matorcima "treba mi kompjuter!"... zavaliti se...nakachiti se na net...mlatiti praznu slamu na
rachun porodichnog budzeta...a kad dosadi onda preci na igrice..
A matorcima drago shto im sin je 'napredno' dete pa se hvale komshijama u selu...
Ovde je stvarno malo ljudi kompetentno da pricha o Linux-u i to je fakat...Danashnji 'etuzijasti' su likovi koji koriste
linux jer je to u 'trendu', ali je malo onih koji ce nastaviti da ga koriste i sledece nedelje jer 'nije bash lako'.
Chast izuzecima!
To su oni shto pre instalacije provere podrshku za hardver pa ako neshto fali download-uju problematichne drivere,
a posle chitaju man/readme.now.or.suffer.later :wink: file-ove. A ako se i pojavi eventualni problem oni znaju da ga
definishu i potraze reshenje na net-u. To ti je Kuleru onaj shto zna shta hoce i za takvog ne postoje nikakve
prepreke/iznenadjenja...
Onaj drugi 'nestrpljivi' je za to vreme promenio 15 Linux distribucija, pohvalio se prijateljima/rodjacima kako je eto
probao i linux i pocheo da filozofira nashiroko o tome kako ga treba josh malo popraviti jer josh uvek 'nije lako'...
E sad onaj prvi vec polako prelazi na shell/networking a drugi i dalje filozofira po selu. Prvi vec barata novim
terminima i razume engleski a drugi i dalje igra igrice i mlati slamu a u pauzama filozofira na shatrovachkom po

A ti gradjanine si kao pametniji od onih sa sela !
Nemas pojma kako bih te lako pronasao samo da mi je malo bolji protok!
Cikam te u vezi kompjuterskog znanja pod uslovom da ne citas "Svet kompjutera" i slicnu "strucnu" literaturu.
Hendikep nas sa sela je upravo los protok podataka.
Koristim LINUX vec 5(pet)godina paralelno sa Windowsom pa ti preporucujem da nesto naucis o kompjuterima a ne samo da pljujes po "seljacima".
Ponavljam ti nemas pojma kako bih te lako pronasao cak i adresu bih ti naveo samo da imam malo bolji protok podataka na internetu.
Doci ce i to vreme pa se pricuvajte vi
MALO"GRADJANI" ! ! ! MUSIC PROFI

Odo' da se sakrijem. :lol:

Jandrla:
Pa dobro ne moras bas doslovno da se drzis profila i onako 70% njih daje lazne informacije u navedenom.
[/quote="Jandrla"]
rachun porodichnog budzeta...a kad dosadi onda preci na igrice..[/quote]
Da zakukati matorcima kad nisam bio ni rodjen, racunar imam otkad znam za sebe (redovan update se podrazumeva). A da bas mlatim praznu slamu, pa ni to ne bih rekao.
Odakle ti onda i ideja da matorci matorci sve to finansiraju (opet ne veruj profilu) i igrice, ako si ti tako radio ne mora da znaci da i drugi to rade. Jedina igirca koju sam igrao je Pirates! koju sam imao na C64 i koju i danas nekad poigram malo, cisto razonode radi. Koji jos kreten uzima racunar zbog igrica to ne znam.
Jandrla:
Da matorci su udarili oglase u svim mogucim novinama da pokazu kako imaju napredno dete, prvo se zapitaj koliko matorci poznaju materiju. I sta uopste imaju da se hvale komsijama u selu? Njih je malo (sta ces selo 20 kuca pa to ti je. Vise se isplati hvaliti se po gradu. Ako si mozda iz grada i nesto naucio da li to znaci da su svi malo"gradjani" tako pametni pa mogu da se hvale kako su oni pametni, a seljaci glupi i nemaju pojma i treba ih pobiti ili su tu samo da kopaju i prave lebac.
Jandrla:
Ovde je stvarno malo ljudi kompetentno da pricha o Linux-u i to je fakat...
Istina je to, zato i kazem kolika je zastupljenost Lunuxa na nasim terenima (pogotovu seoskim) i da ga veoma malo ljudi koristi, a da znaju sta koriste.
I sta se onda kod nas vise isplati drzati na racunaru Win ili Linux? Kome se obratiti za pomoc kad Linux pocne zadavati probleme? Pomenes nesto na forumu svi naprave budalu od tebe i kazu da to nije za tebe. A u blizoj okolini ni profesor informatike ne zna sta je to i sta tu raditi lupati glavu bez veze. Ne pada mi na pamet, meni Win za sad lepo radi posao i drzacu ga dok tako bude. Naravno da cu preci na Linux, ali kad njegova pozicija bude kao sto je i sada pozicija Win-a.
Jandrla:
Danashnji 'etuzijasti' su likovi koji koriste
Chast izuzecima!
prepreke/iznenadjenja...
Da vidim koliko je u trendu da pola sveta na zna ni sta je to. Proverio sam i ja podrsku za hardver i sat sam dobio? ****. Za win mogu da nadjem drajvere kad god hocu za pola sata najvise, a sa Linuxom se bakcem mesec dana ne bi li jednog lepog dana ugledao taj cudesni net i iz Linuxa, tako je i ostalo jos se ceka taj cudesni dan...jednom ga mozda i docekam...
Probleme sa Linuxom mogu da resavam iskljucivo na Netu, dok za probleme sa Winom mogu da se obratim i totalnim pocetnicima koji su nekad mozda culi nesto.
Jandrla:
To ce ti reci i onaj ko poznaje i samu srz Linuxa, da jos nije za nase prosotre. A uostalom zasto bih menjao 15 distribucija? Vidis kakva te muka snadje sa prvom, razlike izmedju ostalih su manje-vise kozmeticke prirode.
Jandrla:
Da prvi je faca jer je naucio nesto o Linuxu, dok neko ko poznaje Win pojma nema o racunarima i moze samo da filozofira, a u winu moze samo da igra igrice i nista drugo, e tu vec grdno gresis[/quote]
Jandrla:
Da Kuler sa planine gleda bleji kroz Window(s) kako gradjane i zavidi im kako su naucili Linux.
Ako je tako da li to znaci da 100% "gradjanske" populacije zna Linux i da su svi oni dosli sa sela (planine) u grad samo zato sto su naucili Linux. Ako je tako onda kod nas ima mnogo strucnjaka za racunare, a kuler koliko zna nije se samo objasnjavao osnove wina po selu, vec je mlatio novce i od naivnih gradjana koji ne znaju sta da rade kad im padne sistem ili ne daj boze nece da radi neka igrica zbog lose graficke...vidis niste ni vi gradjani bas toliko pametni.
Jandtla:
'Vozdra' i tebi 8)

Кулиража:
Jandrla:
Odo' da se sakrijem. :lol:
Vidim ostao si bez teksta, jos jedna potvrda koliko ste vi gradjani pametniji od nas obicnih seljaka 8)
BRAVO ! ! !
TI "MALO"GRADJANI SU MI "DOSADILI"! ! !
ONI U STVARI NE ZNAJU NI DA PISU PO TASTATURI A
O LINUXU SU SAMO PROCITALI ILI EVENTUALNO ISPROBALI
GRAFICKO OKRUZENJE.VIDESE LJUDI DA JE TO ZA NJIH MNOGO KOMPLIKOVANO PA SE VRATISE U WIN.

E MUSIC PROFI! Cisto da napomenem... ja sam iz varosi... i tvrdim da je varos jaca od sela... heheheh :lol: :twisted: ... Pa ako si raspolozen za onaj ranije pomenuti okrsaj... cisto rekreativno... da vidim dali sam ispao iz forme.. :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

To si mogao/la vec i sam/a da zakljucis iz prethodnih postova...

Ako nesto drasticno izdvaja Linux (ili bilo koji *nix) od Windows-a, pored naravno cene, je stabilnost.

Jednostavno, sa Linux-om zaboravis sta je restart... Zaboravis na 'illegal operation'... zaboravis na plave ekrane... zaboravis i na viruse, trojance, crve...

Jednom recju, zaboravis na sve ono sto ti svakog dana skace po nervima u Windows-u... E sad, dobices novu glavobolju oko 'hardverskih' problema, jer mnogi uredjaji koji se vise oslanjaju na softver nego na hardver (winmodemi npr.) ne mogu da rade u linux-u bez takvog softvera na koji se oslanjaju. A mnoge kompanije mrze da portuju softver sa win platforme na *nix...

Tako da prvo proveri hardversku kompatibilnost...

Incognito:
Jednostavno, sa Linux-om zaboravis sta je restart... Zaboravis na 'illegal operation'... zaboravis na plave ekrane... zaboravis i na viruse, trojance, crve...

Zasto vas ti plavi ekrani toliko muce? :roll: :?
Meni je izleteo samo jednom i to mojom krivicom (instalirao sam pogresan drajver).
Virusi, trojanci, crvi i ostala gamad su mi upala u racunar isto samo mojom krivicom (ocu da experimentisem i treba mi tako), a sa net-a do sad ni jednom pokupio neku slicnu zarazu.

E Restart malo nervira, a "illegal operation" u XP-u je lepo uradjen, tj/ jednostavno ga iskljucis i vise ga nema, samo se zatvori program i nema da te muci.

Mada pre par dana imao sam lose iskustvo i sa "illegal operation" (ili necim slicnim) u Linuxu, tako da nije ni on bas tako dobar povodom toga. Naime za svaki program koji sam pokusao otvoriti izbacuje mi poruku "kill aplication", onda je pomogao samo cudesni "RESTART"....

Кулиража:
Zasto vas ti plavi ekrani toliko muce? :roll: :?
Meni je izleteo samo jednom i to mojom krivicom (instalirao sam pogresan drajver).

Na 9x Windows-ima izlaze non-stop (a mnogi ne mogu da poteraju 2k/XP pristojno na svojim masinama).

Кулиража:
Virusi, trojanci, crvi i ostala gamad su mi upala u racunar isto samo mojom krivicom (ocu da experimentisem i treba mi tako), a sa net-a do sad ni jednom pokupio neku slicnu zarazu.

Da... MSBlast ulazi samo tvojom krivicom - Sto koristis Windows :lol: :lol: :lol: ... A i mnogo ljudi nema pojma o kompjuterima pa koristi IE, Outlook i slicne izvore zaraze, i klikce po svemu sto stigne... U *nix-u se tako nesto ne moze desiti...

Кулиража:
E Restart malo nervira, a "illegal operation" u XP-u je lepo uradjen, tj/ jednostavno ga iskljucis i vise ga nema, samo se zatvori program i nema da te muci.

Mada pre par dana imao sam lose iskustvo i sa "illegal operation" (ili necim slicnim) u Linuxu, tako da nije ni on bas tako dobar povodom toga. Naime za svaki program koji sam pokusao otvoriti izbacuje mi poruku "kill aplication", onda je pomogao samo cudesni "RESTART"....

Da... nestane program zajedno sa svime sto si radio u njemu, a ti se cudis gde je... To sto sakrijes 'alert' na tako necemu, ne znaci da se ne dogadja...

Inace, desava se i u Linux-u da pukne program, naravno. Tu nije samo OS u pitanju, vec i memorija, procesor, resursi itd. Medjutim, kad fino sredis Linux, moraces da se dobro potrudis da oboris neki program... A cak i da uspes, retko kad ces morati da restartujes da sve ponovo proradi... U Windows-u je to svakodnevica...

Incognito:
Na 9x Windows-ima izlaze non-stop (a mnogi ne mogu da poteraju 2k/XP pristojno na svojim masinama).
Samo jednom izleteo na XP-u, na 9x i ostalim Windows-ima koje sam koristio nikad.

Incognito:
Da... MSBlast ulazi samo tvojom krivicom - Sto koristis Windows :lol: :lol: :lol: ... A i mnogo ljudi nema pojma o kompjuterima pa koristi IE, Outlook i slicne izvore zaraze, i klikce po svemu sto stigne... U *nix-u se tako nesto ne moze desiti...
Nisam mislio na MSBlast i viruse sa neta, vec na viruse "kucne" proizvodnje koje sam morao da isprobam "da li stvarno radi to sto treba da radi".
IE koristio samo kad sam se prvi put susreo sa Net-om i to mesec dana, Outlook nikad.
Po cemu klikcem i to znam...po onom sto mi treba i onom sto trazim. Necu sigurno kliknuti na svaki link koji mi izbacuje neku poruku sa nagradom, kojekakvim zaradama.....

Incognito:
Da... nestane program zajedno sa svime sto si radio u njemu, a ti se cudis gde je... To sto sakrijes 'alert' na tako necemu, ne znaci da se ne dogadja...
Pa znam da se dogadja, ali bar ne nervira kao sto je nervirao u 9x.

Incognito:
Inace, desava se i u Linux-u da pukne program, naravno. Tu nije samo OS u pitanju, vec i memorija, procesor, resursi itd. Medjutim, kad fino sredis Linux, moraces da se dobro potrudis da oboris neki program... A cak i da uspes, retko kad ces morati da restartujes da sve ponovo proradi... U Windows-u je to svakodnevica...

Pa desava se, to sam i licno iskusio i to kad mi je bio najpotrebniji...uvek sam imao losa iskustva sa Linuxom i nije ni cudo sto nisam naucio da ga koristim kako treba.

A dok ga podesim istorija da prodje i onda jedna budala dodje da isproba i sve unisti i sta onda? Covek samo da se ubije. Ovako kad vrisne win treba mi oko sat da podesim okruzenje onako kako meni odgovara

Održavam nekoliko servera koji rade pod Windowsom 2000 kao i 2003. Neki rade i mesecima bez restartovanja i bilo kakvih problema, a služe hiljade korisnika dnevno.

Sve je lako ako znaš šta radiš, onaj ko zna šta radi maksimalno će iskrostiti svoj OS, bio on *nix ili Windoze ??.

Pogledajte sajt Microsoft update-a, služe milione megabajta podataka dnevno i uvek radi besprekorno, ili Google koji je pod Linuxom i ima milione zahteva a radi kao sat.

Ali i jedan i drugi održavaju majstori svog posla.

Sizif:
Održavam nekoliko servera koji rade pod Windowsom 2000 kao i 2003. Neki rade i mesecima bez restartovanja i bilo kakvih problema, a služe hiljade korisnika dnevno.

Sve je lako ako znaš šta radiš, onaj ko zna šta radi maksimalno će iskrostiti svoj OS, bio on *nix ili Windoze ??.

Pogledajte sajt Microsoft update-a, služe milione megabajta podataka dnevno i uvek radi besprekorno, ili Google koji je pod Linuxom i ima milione zahteva a radi kao sat.

E ovo pricam svakog dana, ali rasprava i dalje traje... i traje... i traje... :roll:

Alexandro:
Sizif:

E ovo pricam svakog dana, ali rasprava i dalje traje... i traje... i traje... :roll:

I traje....traje...traje...traje... i trajace sve dok na Zemlji postoji vise od jednog OS-a :wink: , bez obzira na njihovu razliku

Trenutno koristim Windows Xp Professional i nesto ceprkam po beta verzijama Longhorna. Pre toga radio sam na svim verzijama Windowsa izuzev NT 3x, i 4x. Dakle, maltene sam doktorirao WIN, a na LinuxU nikada nisam radio.
Posto u poslednje vreme pravim neke vazne dokumentacije i neke programcice potreban mi je malo stabilniji OS o od Windows-a, a to je ocigledno Linux jer ste ga dosta pohvalili i imam u vidu da dosta znate o njemu, pa me interesuje da li bi bio drastican prelaz za Windows-a na najnoviju verziju Linux-a? Da li ta dva OS-a imaju uopste neke slicnosti i koliko bi mi trebalo da se naviknem na Linux? Pitam vas to jer mi je dojadilo da nedeljno reinstaliram Windows.Hvala svima unapred.
CountdowN

CountdowN:
Trenutno koristim Windows Xp Professional i nesto ceprkam po beta verzijama Longhorna. Pre toga radio sam na svim verzijama Windowsa izuzev NT 3x, i 4x. Dakle, maltene sam doktorirao WIN, a na LinuxU nikada nisam radio.
Posto u poslednje vreme pravim neke vazne dokumentacije i neke programcice potreban mi je malo stabilniji OS o od Windows-a, a to je ocigledno Linux jer ste ga dosta pohvalili i imam u vidu da dosta znate o njemu, pa me interesuje da li bi bio drastican prelaz za Windows-a na najnoviju verziju Linux-a? Da li ta dva OS-a imaju uopste neke slicnosti i koliko bi mi trebalo da se naviknem na Linux? Pitam vas to jer mi je dojadilo da nedeljno reinstaliram Windows.Hvala svima unapred.
CountdowN

Niko da odgovori?

Uzmi xandros 2.0, najmanje problema ces imati sa hardverom od svih distribucija, a napravljen je sa namerom da omoguci lak prelazak biznis korisnika sa Windowsa na linuks, uostalom potrazi recenzije na google-u

Back