Linux (pitanja, odgovori, diskusija)

• Začetnik teme Začetnik teme falco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Siroko je to, svaki distro drugacije ;)
Ja sam zadnji put instalirao jako davno, a sta sam podesavao ni sam ne znam ;)
U svakom slucaju ove user friendly distribucije treba da rade out of box. Arch je pain ali su i za njega pravili neki instaler.
Mnogo je to posla napisati. U svakom slucaju ako bi User Friendly mogao podeliti iskustva o problemima sa kojima se
susretao, pa da nesto napisemo o tome.

Dosadasnji expirience sa archom. Prvo dok sam skapirao kako da instaliram cudo, iz drugog puta sam uspeo da ga instaliram. Bas je pain jer nista nije podeseno na njemu, bukvalno sve mora da se namesti od particija, instalacije, grub-a za boot, da kreiras root folder, mrezu, nema cak ni desktop i to moras da instaliras.
Prvo me je mucilo sto nije terminal radio, kao ni chromium. Skoro nijedan program nije mogao da se pokrene. Problem je bio u locale en_US-UTF8, tu je se nesto poremetilo da nije radilo nista dok to nisam popravio. Zatim se javlja problem da kada se ulogujem sa root imam neke pozadine, a sa mojim nalogom koji nije sudo nemam pozadine, sve izgleda nekako truba. Kao root mi ne radi chromium, a sa user nalogom radi. Nisam mogao da instaliram nvidia driver za graficku i odjednom se racunar doestio da mi vise ne prepoznaje monitore, imam jedan umesto dva i prikazuje neku krsh rezoluciju 1024x768,a monitor moze full hd da prikaze za 144hz osvezenja. Kad kucas pretragu problema, kao da se neke stvari podrazumevaju da znas.

Arch mi se najvise svideo zbog ovih zajebancija.

3y3iwzqh76q01.png

Dosadasnji expirience sa archom. Prvo dok sam skapirao kako da instaliram cudo, iz drugog puta sam uspeo da ga instaliram. Bas je pain jer nista nije podeseno na njemu, bukvalno sve mora da se namesti od particija, instalacije, grub-a za boot, da kreiras root folder, mrezu, nema cak ni desktop i to moras da instaliras.
Prvo me je mucilo sto nije terminal radio, kao ni chromium. Skoro nijedan program nije mogao da se pokrene. Problem je bio u locale en_US-UTF8, tu je se nesto poremetilo da nije radilo nista dok to nisam popravio. Zatim se javlja problem da kada se ulogujem sa root imam neke pozadine, a sa mojim nalogom koji nije sudo nemam pozadine, sve izgleda nekako truba. Kao root mi ne radi chromium, a sa user nalogom radi. Nisam mogao da instaliram nvidia driver za graficku i odjednom se racunar doestio da mi vise ne prepoznaje monitore, imam jedan umesto dva i prikazuje neku krsh rezoluciju 1024x768,a monitor moze full hd da prikaze za 144hz osvezenja. Kad kucas pretragu problema, kao da se neke stvari podrazumevaju da znas.
Znas kako Arch nema ni update-grub to mora iz AUR sto svi drugi imaju. Mislim da to sto ne radi iz root usera mnogo toga ste jo upravo skoro svi programi
gledaju uid i ako je 0 odbijaju saradnju. To je zato sto je uvrezeno misljenje da nije dobro za bezbednost. Nvidia drajver je uvek pain, pogotovo ako stavljas
stariju kartu za koje nema vise podrske ili super novu za koju nema podrske. Zato postoji nouveau za starije i srednje stare karte. No ja sam presao na AMD
kartu da se ne bih smarao sa Nvidija drajverima ;)
Sto se lokala tice nisam nesto puno sa tim igrao, tako da bih morao da guglam.
a gle ovo:
Kod:
~ >>> locale                                                                                                                                                                                            
LANG=en_US.UTF-8
LC_CTYPE="en_US.UTF-8"
LC_NUMERIC="en_US.UTF-8"
LC_TIME=sr_RS.UTF-8
LC_COLLATE="en_US.UTF-8"
LC_MONETARY="en_US.UTF-8"
LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
LC_PAPER="en_US.UTF-8"
LC_NAME="en_US.UTF-8"
LC_ADDRESS="en_US.UTF-8"
LC_TELEPHONE="en_US.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="en_US.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="en_US.UTF-8"
LC_ALL=
~ >>> date
чет, 17. дец 2020. 22:39:46 CET
~ >>> cat /etc/timezone
Europe/Madrid%
Da me pitas kako je date na srpskom ne bih znao da ti kazem ;)

Nego koji Linux desktop koristite najvise?
Posto koristim testing repo roling distribucije spao sam na XFCE ;)
1. Gnome: flickering (od nekog tamo apdejta)
2. Cinnamon : flickering (isto) ta dva su prakticno gtk3
3. KDE: Zaglavi se panel cim se ukuca par slova u meni search.
4. Enlightenement: kad se pokrene Windows virtualka izgubi se mouse pointer.
5. XFCE, samo jedna stara igra ga pokarabasi, ali nju bas i ne moram da igram ;)
Wayland generalno:
ne rade sve igre kako treba.

5. XFCE, samo jedna stara igra ga pokarabasi, ali nju bas i ne moram da igram ;)
Wayland generalno:
Fliker izaziva frekvencija osvezavanja veca od 60Hz, sad sam provalio. Znaci implementacija za Freesync ili nesto tako
u Linux-u nije bas ponajbolja...

Wayland generalno:
на рачунару - дебиан тестинг са гном шелом - не видех неких већих проблема осим онок које сам сам скривио... (форсирајући драјвере за старију енвидиа графичку карту)
на преносном рачунару - дебиан са КДЕ плазмом...ћера га највишекористи за гугл учионицу.. - осим проблема са камерицом која некад ради а некад не (обзиром да је рачунар на употреби преко 8 година и да му лагано истичу ресурси... није ни чудо).

на рачунару - дебиан тестинг са гном шелом - не видех неких већих проблема осим онок које сам сам скривио... (форсирајући драјвере за старију енвидиа графичку карту)
на преносном рачунару - дебиан са КДЕ плазмом...ћера га највишекористи за гугл учионицу.. - осим проблема са камерицом која некад ради а некад не (обзиром да је рачунар на употреби преко 8 година и да му лагано истичу ресурси... није ни чудо).
Koristim testing repo za Manjaro. To uvek ima najnovije sve pa su bagovi u cirkulaciji. Nego XFCE se najmanje apdejtuje pa je najmanje bagovit.
No solidno drugo mesto je Gnome nakon par meseci kad izadje release...

Vratiće ..ne sekiraj se.

Nego jel krepao Adobe flash i na linuxu? 😂
Зависи од интернт прегледача који се користи и верзије истог... На старијим верзијама ФФ још и некако, на новијим нешто и неће.. На прегледачима базираним на Хромијум пројекту (гуглов Хром, Хромијум, Опера, Јандексов прегледач.... ) још и ради (уз инсталацију одговарајућих пакета)...

Moze li npr na lindzi da se namsti da kad instaliras OS sa GUI-jem da se GUI obrise? Nr necu da imam X windows manager i hocu samo da radim preko ssh-a, da dobijem server core, ali posle ako mi se ucini da mi treba window manager da mogu opet da ga instaliram? Moze li to ili ne moze?
Moze. Uzmes neki distro bez GUI-ja. https://www.techradar.com/best/best-linux-server-distro

Ja koristim Manjaro, u vreme kad sam ga stavio koristio sam NET instalaciju koja je isla bez GUI-ja, tj GUI se naknadno instalirao.

Moze li npr na lindzi da se namsti da kad instaliras OS sa GUI-jem da se GUI obrise? Nr necu da imam X windows manager i hocu samo da radim preko ssh-a, da dobijem server core, ali posle ako mi se ucini da mi treba window manager da mogu opet da ga instaliram? Moze li to ili ne moze?
А што не би могло?
Него ко ти брани дау току рада користиш tty (истовремено притиснеш ctrl+alt+F1 или F3,4,5,6,) улогујеш се жељеним налогом и све радиш из терминала? Из tty излазиш притиском на F2 или F7.

А што не би могло?
Него ко ти брани дау току рада користиш tty (истовремено притиснеш ctrl+alt+F1 или F3,4,5,6,) улогујеш се жељеним налогом и све радиш из терминала? Из tty излазиш притиском на F2 или F7.
Imam neke probleme sa podesavanjima npr proxy, reginal settings i sl sto je mnogo lakse nastimovati na gui, pa posle deinstalirati gui i podesiti ono za sta si namenio lindzu. Npr to moze da bude korisno kod setupa nekog servera koji ces jednom da podesis i da ga obezbedis i posle smao povremeno da odradis neki update kroz terminal.

Back