Linux komandna linija - omiljena fraza?

Imate li omiljene komande (fraze) u komandnoj liniji (terminalu) ?

evo da pocnem ja sa jednom:

ps axo pid,ppid,tty,stat,time,command | grep ''Z''

namena: daj mi listu zombija, ali jos vaznije daj mi njegov PID i PPID da mogu da ga kilnem, ostalo je cisto informativno za proveru da li znam sta radim.
Debian - sudo su
Gentoo - emerge --depclean -a
Artix - trizen -Syyyyyu

Сви Линукси - update-grub
Grub-install /dev/sda --force
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
Бивша омиљена команда
apt list --installed
И даље омиљена
Install htop evince mc cairo-clock dejavu-ttf

Poslednja izmena:
dpkg-query -W - избацује сажету листу инсталираних пакета на Debian/Ubuntu са верзијијом.
dpkg-query -L избацује листу свих директоријума где су смештени сви делови пакета након инсталације.
dpkg-query -l избацује листу инсталираних пакета као уређену табелу или само један пакет ако је дат заједно са статусом и кратких описом пакета

Poslednja izmena:
sl

0*r54-JiCjZyw8k2HR.png

Jbg, ja imam amd karticu, ali znam da mozes da vidis verziju drajvera za Nvidia kartice sa komandom nvidia-smi i onda mozes da uporedis koju verziju drajvera imas i da li je open source ili je proprietary driver.
Dok sam imao GTX 1060 secam se da sam imao problema sa igricama, pa sam morao da instaliram propretary drivere umesto open source.

Jbg, ja imam amd karticu, ali znam da mozes da vidis verziju drajvera za Nvidia kartice sa komandom nvidia-smi i onda mozes da uporedis koju verziju drajvera imas i da li je open source ili je proprietary driver.
Dok sam imao GTX 1060 secam se da sam imao problema sa igricama, pa sam morao da instaliram propretary drivere umesto open source.
Usvakom slucaju hvala.Naci cu ja to polako.Uporan sam.

Ja nisam nikada imao takav problem, ali sta jos moze da ti bude korisno. U /var/logs imas razne logove, na arch linuxu koji ja koristim sve je nabijeno u jedan fajl, journalctl ali na ubuntu mislim da je sve odvojeno. Probaj opet da setujes rezoluciju i onda pogledaj u logovima ima li neke greske negde ili upozorenja i dalje posle guglas. Ili ti je update nesto skrshio u Xorg/Wayland-u ili ti drajveri vise nisu kompatibilni.

Ja nisam nikada imao takav problem, ali sta jos moze da ti bude korisno. U /var/logs imas razne logove, na arch linuxu koji ja koristim sve je nabijeno u jedan fajl, journalctl ali na ubuntu mislim da je sve odvojeno. Probaj opet da setujes rezoluciju i onda pogledaj u logovima ima li neke greske negde ili upozorenja i dalje posle guglas. Ili ti je update nesto skrshio u Xorg/Wayland-u ili ti drajveri vise nisu kompatibilni.
Nasao sam.Ako slucajno nekome zatreba.https://askubuntu.com/questions/147...rietary-nvidia-gpu-driver-on-ubuntu-studio-22
Jeste za 22-jku.ali uspelo i za 25-icu.

Back