Linux ili Windows

и то је напредак у односу на ону причу како тако нешто не може ни да се види на Линуксима а камоли да се програмира....
Праћењем неких других форума приметио сам да има програмера који развијају апликације за Виндовсе користећи неку линукс дистрибуцију а и у складиштима дистрибуција има доста програма за програмирање скоро па за сваку платформу...

Pazi ovako, desktop aplikacija pisana pod Linuks OS i pokrenuta na Windowsu nikad, ali NIKAD ne moze biti ista kao aplikacija koja je pisana pod Linuks OS i pokrenuta na istom, jednostavno, celo okruzenje je drugacije... Mozes ti u C,C++,C# napraviti Boga Oca pod Windowsom, ali kad ga pokrenes na Linuxu bice desetak+ puta sporije nego na Windwsu...

Poslednja izmena:
Pazi ovako, desktop aplikacija pisana pod Linuks OS i pokrenuta na Windowsu nikad, ali NIKAD ne moze biti ista kao aplikacija koja je pisana pod Linuks OS i pokrenuta na istom, jednostavno, celo okruzenje je drugacije... Mozes ti u C,C++,C# napraviti Boga Oca pod Windowsom, ali kad ga pokrenes na Linuxu bice desetak+ puta sporije nego na Windwsu...

имам утисак да си промашио тему...
Кад кажем да се нешто направи под Линуксом и тера на Виндовсу то значи да је код наменски рађен за Виндовс.... Оно што се прави за Виндовс се и не може потерати на Линуксу и обратно .
Такође ако ти лично желиш и да провераваш рад целе апликације на некој од платформи нормално је да исту провераваш управо на платформи за коју радиш тај код... И уопште не узимам ни у разматрање проверу неке аплкације преко разних емулатора типа Wine и сл...

Другим речима алати за куцање кода су ти доступни и на Линуксу а начин како ћеш исти да тестираш је већ нешто друго... ;)

имам утисак да си промашио тему...
Кад кажем да се нешто направи под Линуксом и тера на Виндовсу то значи да је код наменски рађен за Виндовс.... Оно што се прави за Виндовс се и не може потерати на Линуксу и обратно .
Такође ако ти лично желиш и да провераваш рад целе апликације на некој од платформи нормално је да исту провераваш управо на платформи за коју радиш тај код... И уопште не узимам ни у разматрање проверу неке аплкације преко разних емулатора типа Wine и сл...

Другим речима алати за куцање кода су ти доступни и на Линуксу а начин како ћеш исти да тестираш је већ нешто друго... ;)

Da ne dužimo mnogo, slažem se..

Ouuvaaj, imam ja pitanje pa mi se čini da bi trebalo ovde da ga postavim.
Naime, trenutno cepam Windows 8 RC verziju, relativno sam zadovoljan, ali možda da bi me Linuks još više zadovoljio.
Pošto sam prestao da igram igrice, bar na ovom kompu, i najveći deo svog vremena na kompu provodim u brauzeru ili gledajući filmove i serije, shvatio sam da me ništa ne zadržava na Windowsu.
Osim:
Komp mi je laptop koji gruva Intelov 2 jezgarni procesor na 2.2GHz sa svega 2GB rama, a ipak radi vrlo brzo sa Windowsom i butuje se za dvadesetak sekundi (to je vreme koje mu je potrebno da se uključi, pokrene gugl u gugl hromu i bude sposoban za pretragu).
Ali primećujem štucanje u nekim drugim segmentima, recimo kad puštam klip na jutjubu u 720p ili više, ili kad gledam nešto preko VLC plejera zna da zabode na nekom frejmu a da pušta zvuk (prešao sam na Daum i ne zabada više), e sad da li bih i dalje imao ovu brzinu na nekom od Linuksa a zadržao svu funkcionalnost (znači mora da bude neka mejnstrim distribucija).

незгодно питање на које би исправно могао да одговори само онај ко већ тера неку ГНУ/Линукс дистрибуцију на машини идентичној као твоја што је те би било добро да кажеш који је тачно модел у питању.
Има дистрибуција којеби могле да задовоље твоје захтеве али је питање ситуација са твојим хардвером...

Лично, тамо где нема више од 2GB RAM-а не бих се замајавао са КДЕ радним окружењем... Јесте прелепо и са екстра могућностима за разноразна дотеривања али је и малко захтевније.... Не кажем да неће одлично радити ваћ напомињем да би се могло десити да приметиш да ти систем користи и SWAP меморију...
А то да ли ћеш користи Минт 13 КДЕ или Кубунту 12.04 скоро па да и нема друге разлике до логоа... и у Кубунту-у ћеш лако додати складиште са најновијом верзијом КДЕ и имаћеш исто што и на Минту (обзиром да је Минт прерађен (К)Убунту који има неке новије програме по инсталацији само због времена потребног за убацивање новог логоа, убацивања закрпа које изађу у међувремену за Убунту и убацивање неких Минтових специфичности те тестирање истих).
Најбоље ти је да скинеш пар дистрибуција, нарежеш их на диск или пак на УСБ меморију и испробаш како шта ради и препознаје хардвер...

imam vec duze vreme Win7 (32bit) ali mi je dosadio pa sam resio da predjem na linux...interesuje me koji je linux najbolji posto ih ima mnogo,i da li ce mi sve igrice radeti kao i na win-u..hvala unapred?
Mepis 11, Veoma stabilan i ima sve pri ruci za lako pronalaženje svih rešenja koja su potrebna korisniku.

http://www.mepis.org/

Evo izgled mog deska. :D

snapshot1.jpg

snapshot2.jpg

Poslednja izmena:
Možete pričati šta hoćete, ali je još Linux daleko od Windows-a.
Unix platforma je bila i pre, i za vreme a biće i posle ere Microsofta. Ne želim da ovo shvatiš kao predskazivanje budućnosti. Ovo je prosta logika kojom sam hteo da se osvrnem na budućnost o kojoj pričaš. Lično ne vidim dodirne tačke između Windows-a i Linux-a. Unix je koncipiran sa idejom da bude u mreži sa drugim računarima, Windows nije. Linux kernel je koncipiran da lako može da prihvati nove tehnologije. Windows kernel nije. Linux je koncipiran da ljudi nauče kako nešto radi; Windows nije. Ja od Windowsa ništa nisam stigao da naučim. U RedHat-u ono što sam naučio pre 10 godina i dalje važi.
Što se tiče web razvoja, Linux je i dalje bolji. Open Source projetki koji se razvijaju za web su i dalje na prvom mestu i tu će ostati. Mnoge velike korporacije koriste Windows i mnoge od tih korporacija traže programere za ASP/MSSQL kombinaciju. Ako ti to donosi novac u Srbiji odlično. Imaš moju 100% podršku.
Poenta svega ovoga je da Linux nikako nije daleko od Windows-a i u mnogim stvarima je ispred još od svog nastanka. Obe platforme će još dugo biti sa nama, jedna malo duže :D

Back