Lingvistika: Papa Francisko ili Franjo?

Auuuuuu, al ste ga razvukli...Pravilno bi bilo: Frančesko ili Franjo, nikako Franja:eek::zcepanje:
Mi s onu stranu Drine ne pravimo od: Rade Rada, od Pere Pera, od Jovana Jova a takođe smo Srbi...:zcepanje:
*hebite ga, stvarno preterujete sa tim (ženskim) rodom...:zcepanje::zcepanje:

Niko mi nije dao za pravo da je Franjo muški rod a Franja ženski...?:D
Davno sam imao prijateljicu, đevojku, (Dalmatinka) zvala se Pera, da ne pomislite da je muško:hahaha: ne, prava đevojka:zcepanje:
Pitam se odkud Srbijancima ta poštapalica da imenima (često) mjenjaju zadnji samoglasnik da bi od muška pravili žensko...:zcepanje:
Srbi su jedini narod koji za novoizbranog papu kažu da je žensko, (mama ili baba Franja:zcepanje::zcepanje:...a ne papa Franjo ili Frančesko:hahaha::hahaha:

:kafa:

Žao mi, čini mi se da ne kapiraš o čemu ja pišem i polemišem.
Shvati, sledeće: Mišo-Miša, Jovan-Jova, Simo-Sima, Đuro-Đura, Pero-Pera, Vaso-Vasa, itd. da ne nabrajam...Pa i Franjo- Franja...:zcepanje:

Ma ja jako dobro kapiram, nego htedoh da te pitam da li je Aleksa Santic zensko, ili je to mozda Alekso, a eto mi ga greskom zovemo Aleksa.
Ili Mika Alas, Mika Antic.Ne, neces ti moci da nam menjas imena kako tebi nadodje.Moj deda se zvao Aleksandar, ali su ga svi zvali Sanda, mog
brata krstenog po njemu Vanja , ali oni nisu imali nikakvih problema sa svojim polom, mozda zato sto niko iz Drnisa ili Knina nije dolazio da im
objasnjava da je to sve neispravno:D I kako je onda pravo ime onom pesniku koji se i zvanicno zove Matija( Beckovic)? Ili neki Tadija? Stavra?:D

Ma ja jako dobro kapiram, nego htedoh da te pitam da li je Aleksa Santic zensko, ili je to mozda Alekso, a eto mi ga greskom zovemo Aleksa.
Ili Mika Alas, Mika Antic.Ne, neces ti moci da nam menjas imena kako tebi nadodje.Moj deda se zvao Aleksandar, ali su ga svi zvali Sanda, mog
brata krstenog po njemu Vanja , ali oni nisu imali nikakvih problema sa svojim polom, mozda zato sto niko iz Drnisa ili Knina nije dolazio da im
objasnjava da je to sve neispravno:D I kako je onda pravo ime onom pesniku koji se i zvanicno zove Matija( Beckovic)? Ili neki Tadija? Stavra?:D
"E, jadan sam ti i prejadan brate si moj slatki i medeno ljeto moje, da ni sam neznam šta mi je i šta me boli" . Čini mi se da je od Kočića.
Hajde shvati poentu, da pojasnim: "Mika" nije tvorevina (po tvome od Mik i na kraju dodat samoglasnik ( a ) ili Matij kome je dodano ( a )":D

Mrkalj
Re: Lingvistika: Papa Francisko ili Franjo?

Original postavio Sojo
Auuuuuu, al ste ga razvukli...Pravilno bi bilo: Frančesko ili Franjo, nikako Franja
Mi s onu stranu Drine ne pravimo od: Rade Rada, od Pere Pera, od Jovana Jova a takođe smo Srbi...
*hebite ga, stvarno preterujete sa tim (ženskim) rodom...

Original postavio Sojo
Niko mi nije dao za pravo da je Franjo muški rod a Franja ženski...?
Davno sam imao prijateljicu, đevojku, (Dalmatinka) zvala se Pera, da ne pomislite da je muško ne, prava đevojka
Pitam se odkud Srbijancima ta poštapalica da imenima (često) mjenjaju zadnji samoglasnik da bi od muška pravili žensko...
Srbi su jedini narod koji za novoizbranog papu kažu da je žensko, (mama ili baba Franja...a ne papa Franjo ili Frančesko

:kafa:
Poštovani Mrkalj, kad čitam i uživam uz kaficu, često (potvrdno) klimam glavom...:D
Kako da pojasnim Re-Yeli da nisam iz Knina.:D E, kad bi mi znali gdje je rođen veliki Mrkalj...;)

Poštovani Mrkalj, kad čitam i uživam uz kaficu, često (potvrdno) klimam glavom...:D
Kako da pojasnim Re-Yeli da nisam iz Knina.:D E, kad bi mi znali gdje je rođen veliki Mrkalj...;)

Ti, da si iz zapadnih srpskih strana, znao bi da i kajkavci imaju slična nadimačka muška imena - Miha, Mija, Jura, Paja, Franja, Iva, Joža i sl. - doduše, sa kratkosilaznim akcentom na prvom slogu. Radi se o nadimačkim imenima. Tako, na primer, kod muških nadimaka imamo i u Srbiji imamo Kole, Lale, Stole, Cane što je slično sa onima u obalnoj Dalmaciji - Vice, Jure, Jože (gde postoje i ženski Mande, Mare, Seve i sl.) ali i u dinarskim krajevima Vlade, Rade, Mile i sl.

Dakle, kod nas postoje tri tipa muških odmionih imena:

1) Vlada, Rada, Mila;
2) Vlado, Rado, Milo;
3) Vlade, Rade, Mile.

Tako postoji i Franja i Franjo i Frane. I sad, zašto bismo se tome smejali? :kafa:

PS. Pozdravio te sveti Savo.
smile1.gif

Poslednja izmena:
Ti, da si iz zapadnih srpskih strana, znao bi da i kajkavci imaju slična nadimačka muška imena - Miha, Mija, Jura, Paja, Franja, Iva, Joža i sl. - doduše, sa kratkosilaznim akcentom na prvom slogu. Radi se o nadimačkim imenima. Tako, na primer, kod muških nadimaka imamo i u Srbiji imamo Kole, Lale, Stole, Cane što je slično sa onima u obalnoj Dalmaciji - Vice, Jure, Jože (gde postoje i ženski Mande, Mare, Seve i sl.) ali i u dinarskim krajevima Vlade, Rade, Mile i sl.

Dakle, kod nas postoje tri tipa muških odmionih imena:

1) Vlada, Rada, Mila;
2) Vlado, Rado, Milo;
3) Vlade, Rade, Mile.

Tako postoji i Franja i Franjo i Frane. I sad, zašto bismo se tome smejali? :kafa:

PS. Pozdravio te sveti Savo.
smile1.gif
Ha, hebal i' prasec, "da l' bi ti dal svoju Rožu za moega Jožu"... Ma poznato meni sve što si ispjevao, i ta imena od milja, ali, Franja kako zovete (krstite) Franju nije ime od milja, već ga vi prisavjate kao pravo ime ženskog roda ...:zcepanje:
Ma zaboravi, odpozdravljam sa Sv. Sãva ... sa kratkosilaznim akcentom na prvom slogu, dakle (muško) a može i Savo.:D

Ha, hebal i' prasec, "da l' bi ti dal svoju Rožu za moega Jožu"... Ma poznato meni sve što si ispjevao, i ta imena od milja, ali, Franja kako zovete (krstite) Franju nije ime od milja, već ga vi prisavjate kao pravo ime ženskog roda ...:zcepanje:
Ma zaboravi, odpozdravljam sa Sv. Sãva ... sa kratkosilaznim akcentom na prvom slogu, dakle (muško) a može i Savo.:D

Koliko god to tebi smiješno bilo, ja tebe i dalje ne shvatam. Kako to misliš "prisavjate kao pravo ime ženskog roda"? Niko ne kaže "ova papa Franja" ili nešto slično?

Back