Liman Frenk Baum- preteca Dz.K.Rouling

Neki dan sam se jedva setio da je Kipling napisao Knjigu o džungli...
Nešto smo o džungli propisa o investicijama...gradnji i da bi nam pisac
dobro došao da opiše, u tom pogledu,situaciju u Srbiji...
Inače,pesma bi mogla o tome da izgleda ovako:
U sred džungle igra slon,
majmun svira na saksafon,
majmunica igra step,
a Nora je drži za rep...::hahaha::mrgreen:

U moje vrijeme Čarobnjak iz Oza je bio u lektiri, mislim za četvrti razred. Vidim da sad nije. Ali zato djeca u petom razredu čitaju Toma Sojera i Robinsona Krusoa, što uopšte nisu knjige za djecu. Kao što ni Guliverova putovanja, recimo, nisu knjiga za djecu.

edit: Sad vidim da je u Hrvatskoj Čarobnjak iz Oza i dalje u lektiri, a tamo imaju i Petra Pana, Doktroa Dulitla, Pipi Dugu Čarapu, Knjigu o džungli...

Katastrofa-nama bar stotinak naslova knjiga koje sam pročitao u osnovnoj školi!Svetska književnost prisutna s pet naslova!
Nema Londona,Kiplinga,Verna,Gorkog i sl...(Pustolovne ne računam:Maj,Dima,Sjenkijevič...Samo nam fali da budu još i pustolovni :mrgreen:)...
A možda su mogli ugurati osmacima i Hazarski rečnik?:per: Nek malo trljaju glavu ,ne samo frizure ...:mrgreen::hahaha:

Kada se pojavio Baumov "Čarobnjak iz Oza", puritanski duhovi knjigu su proglasili "manifestom okultizma za decu".
Luis Kerol je zbog "Alise u Zemlji Čuda" bio žigosan kao latentni pedofil.
A obe knjige su, uz "Petra Pana" i bajke, verovatno najlepša ostvarenja književnosti za decu (i onu malo veću decu).

Meni posebno drag film, "Povratak u Oz" iz 1985:

Srecom Mali pirat,Druzina sinji galeb su sada neobavezne...A jos neka generacija pre mene je imala komunisticku Ne okreci se sine...I jos uvek je valjda Orlovi rano lete :roll:

Tja, komunističke... Možda je samo moja nostalgija u pitanju, ali pamtim da te knjige uglavnom promovišu solidarnost, prijateljstvo, hrabrost, bratstvo među ljudima i narodima i slične opšte humanističke vrijednosti. Čini mi se da je rigidna ideološka propaganda bila zastupljenija u revolucionarnoj poeziji koju su u ono doba djeci servirali.

Poslednja izmena:
Kada se pojavio Baumov "Čarobnjak iz Oza", puritanski duhovi knjigu su proglasili "manifestom okultizma za decu".

Nešto slično se pričalo i za Harija Potera, valjda i za ove neke tinejdžerske knjige o vampirima. Mada, ruku na srce, popularnost svih njih počiva na izbijanju prethrišćanskih atavizama koji čuče negdje u svačijoj podsvijesti..

Tja, komunističke... Možda je samo moja nostalgija u pitanju, ali pamtim da te knjige uglavnom promovišu solidarnost, prijateljstvo, hrabrost, bratstvo među ljudima i narodima i slične opšte humanističke vrijednosti. Čini mi se da je rigidna ideološka propaganda bila zastupljenija u revolucionarnoj poeziji koju su u ono doba djeci servirali.

Hajde komunisticke, ali su i zesce prevazidjene...Deca sa android telefonima,slusalicama u usima,druzenju preko fejs buka da citaju Orlovi rano lete o nekoj seljackoj siromasnoj deci koji se igraju neceg sto je danas nezamislivo...Ima i tu onaj Nikoletina Bursac kad kaze majci ''Stara Bog ne postoji'' ''Kako ne postoji, ko onda baca kisu?'' ''Ne postoji.Ne znam.Tako su rekli.Ne postoji'' (parafraziram).
Da tad su bile lepe pesmice o Prvom maju i dekoracija stranica u citanci,imali su srpove i cekice pravljene od cveca...crvenog

Hajde komunisticke, ali su i zesce prevazidjene...Deca sa android telefonima,slusalicama u usima,druzenju preko fejs buka da citaju Orlovi rano lete o nekoj seljackoj siromasnoj deci koji se igraju neceg sto je danas nezamislivo...Ima i tu onaj Nikoletina Bursac kad kaze majci ''Stara Bog ne postoji'' ''Kako ne postoji, ko onda baca kisu?'' ''Ne postoji.Ne znam.Tako su rekli.Ne postoji'' (parafraziram).
Da tad su bile lepe pesmice o Prvom maju i dekoracija stranica u citanci,imali su srpove i cekice pravljene od cveca...crvenog

Znači današnji klinci s telefonima i slušalicama ne treba da znaju da su nekad postojala siromašna djeca na selu? Ili da je bilo ljudi koji su Drugi svjetski rat na Balkanu vidjeli drugačije od Radoša Bajića? A to Nikoletinino o Bogu je sjajna ilustracija dogmatizma - svakog dogmatizma. Ćopić je zbog takvih kritika jednoumlja, uglavnom izrečenih kroz neukog Nikoletinu, stalno bio na nekom rubu prihvatljivosti za komunističke vlasti. Na jednom mjestu, tako, ismijavajući Nikoletinino nesnalaženje s dugim i stranim riječima, kaže "Poslije rata, njivu ćemo orati karakterom!"

Nešto slično se pričalo i za Harija Potera, valjda i za ove neke tinejdžerske knjige o vampirima. Mada, ruku na srce, popularnost svih njih počiva na izbijanju prethrišćanskih atavizama koji čuče negdje u svačijoj podsvijesti..
Uze mi reč s tastature...:ok:
Crkvenjaci i puritanci proglašavaju Hari Poterski opus veštičijom literaturom...:lol:
Kako nisu Žil Verna,Asimova,Klarka,Herberta ...demonizovali...?
Ala će religije da puknu kad se pojave vanzeme!:mrgreen:

Back