paperinos
Domaćin
- Poruka
- 4.821
Narkoman jednom narkoman za ceo zivot.Od tog soja nema nikakve koristi osim stete.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zar nije ova tema za neki drugi pdf???U redu tvoje mišljenje je takvo. Ja po iskustvu, a vjeruj mi da ga imam, najbolje rezultate prepisujem skidanju na "suho". Malo se pretrpi u početku, nitko zapravo od krize nije umro. Kada je netko uz osobu ovisnika 24 sata ,onda nema problema a normalno je da se pojavljuju epileptičke-narkomanske krize koje traju također kratko. Oni koji su na raznim (psiho) terapijama tableta naravno da se treba pristupiti oprezno uz naravno savjet doktora i povremeno skidanje s terapije.
Zar nije ova tema za neki drugi pdf???
Ne slazem se sa tobom.Firma mu sigurno nece pomoci,jos ce gledati da ga sto pre otkaci.Kakva je vajda od takvog radnika???Ne upravo je na pravom mestu.Zašto ne pročitati i ispovest nekoga a ne da gledamo samo sa jedne strane.Što se tiče ljudskih resursa u nekoj firmi narkomanija je takođe problem kojem se treba posvetiti ako dođe do spoznaje da neki od zaposlenih ima problem sa tim.Znači preduzeće nesme da ga otpusti zato što je bolestan već da pravovremeno odreguje kako bi mogla eventulano taj problem da reši zajedno sa njim.
Ne slazem se sa tobom.Firma mu sigurno nece pomoci,jos ce gledati da ga sto pre otkaci.Kakva je vajda od takvog radnika???
Ne slazem se sa tobom.Firma mu sigurno nece pomoci,jos ce gledati da ga sto pre otkaci.Kakva je vajda od takvog radnika???
N e radim posao koji vi radite i nisam expert kako im pomoci,samo pisem na osnovu onog sto sam licno doziveo u susretu sa narkomanima,a to je i na ratistu i na poslu i kad su se pojavljivali u slucajnim susretima na ulici,znaci sasvim slucajno i neizrezirano.Sva moja iskustva sa njima su losa,a konkretno sto se tice posla,reci cu da je jedna situacija i danas prisutna u mom secanju kad su ti nesrecni ljudi u pitanju.Naime,na poslu je devojka,koja je bila narkoman-mi nismo ni znaki,otisla u WC(koji koristimo svi) tamo je isla spricem da pogadja venu,sto joj je na kraju i uspelo.Mi nismo uopste obracali paznju gde je ona dok se neko nije slucajno setio da je nema.Kad smo otisli u WC jedva smo otvorili vrata,jer je ona bukvalno nalegla na njih.Wc je bio sav u krvi,plocicxe i zidovi i mi smo odmah zvali gazdu da vidi sta da se dalje radi.Disala je,ali je bilo ocigledno da nema pojma gde se nalazi niti je uopste svega bila svesna.Posle toga svi smo trazili da je otpuste,da ne bi prenela SIDU ilio neku drugu bolest.Sto se tice njenog rada,falile su pare u kasi.Licno,mislim da im nije mesto na radu,nego na lecenju.Tek tada mogu dati svoj neki doprinos.Iovako je tesko danas uspeti se odrzati,a kaamoli sa nekim koga treba placati,a ne pridonosi.To je naravno mnogo dublja tema,nego sto se moze resiti u nekoliko postova.Inace,posao koji radite nije lak i cenim svakako kolicinu empatije koju ispoljavate svakodnevno.Ne znam da li bi mogao.Greška...to jednostavno nije tako.Moj posao je lečenje zavisnika i tvrdim da je veliki broj zavisnika koji dođu na lečenje je uslovljen radnim organizacijama!!!Onda dolaze porodice i u zadnje vreme sudske sankcije lečenjem...Predrasude su nešto drugo..ali ni jedan poslodavac NEMA pravo da otpusti zavisnika koji je na lečenju niti člana njegove porodice koji učestvuje u lečenju.Čak i ako se to desi poslodavac gubi na sudu!!!
Pomoc ce mu i dalje jako tesko pruziti firma,sa sudskim odlukama ili bez njih.Govorim o situaciji koja je kod nas realna,a ne kako je ona zakonski postavljena.Uopste je nebitno,za jedno takvo zivo stvorenje,sta ce reci sud,komsije,kolege.....najbitnije je njemu samom da izadje na kraj sa tim porokom,da se ,,skine".Sve je ostalo sasvim nebitno.Pazi ne moraš ti da se slažeš samnom ali to jeste obaveza jednog preduzeća prema svom zaposlenom.A ne da ga odmah odstranjuju iz njega jer kada bi to uradili taj može da ih tuži i dobio bi sud jer niko ne može da dobije otkaz zato što je bolestan a da predhodno nije bilo pokušaja pomoći od strane okoline u ovom slučaju preduzeća.![]()
Evo,podebljao sam i podvukao ovu tvoju zadnju misao.Kad je ovde rec o neznanju,jedine neznalice su narkomani.Svi mi smo,najvise u pubertetu i kasnije u mladosti,imali krizne periode,tj.cinilo nam se da smo drugciji od svih ,da smo nekako losiji,sporiji,da nismo zreli kao neki,da nemamo pojma o zivotu,da nas niko ne zeli,da imamo hiljade gresaka,nismo znali da nadjemo odgovore koji ni danas mnogima nisu jasni,citali smo svasta i samo jos vise pravili zbrku u glavi,jednom recju,nismo znali sta da radimo sa zivotom koji posedujemo i sta cemo sa samim sobom u tom istom zivotu.Pa....???Nismo uzeli nikakva stimulativna psiho-sredstva kako bi se izdvojili u nesto cool,nesto extra i tome slicno.Nasli smo svoj put bez obzira sto nam je svima nudjeno da probamo(barem vecini nas,na zurkama,po diskotekama,u kvartu...).Ni prvi ni jedini put da smo odbili znajuci da su nam vec mnogi rekli da je to put bez povratka.Sta li smo tada trebali da uradimo???Da proverimo na sebi da li je to istina???Neka hvala,trazicu ipak bez toga svoje istine i svoj put kojim cu nacinom ziveti.Jedine neznalice su ispali narkomani.Danas ih je mnogo i to je postao veliki drustveni problem.Mnogi ljudi sa pravom nemaju obzira za njih.Smatra ih vecina da su glupa,sebicna,beskarakterna bica,sto je u velikom broju slucajeva i istina.Verujem,iz vlastitog iskustva,da im nije za dati da idu na posao,nego ih treba leciti i pokusati izleciti.Naravno,oni to takodjer moraju da zele.Ne mozemo mi to zeleti za njih.Kada se ociste,neka pokusaju kao i mi,da rade nesto i da stvaraju,pa da vidimo tad onu njihovu poznatu filozofiju na delu da je sve,,samo shit,nistavilo i nimalo vredno truda".Pa,najlakse se ukokati,bilo alkoholom,bilo kokainom ili nekim tabletama.Mnogo je veci izazov stvoriti nesto.Zbog toga,cvrsto verujem da su problem na poslu i da biznis( kao jedna extra-posebna disciplina ) ne trpi njihove probleme.Znaci,prvo lecenje,pa onda da pricamo.Dok zavisnik tako reći NE DOTAKNE DNO ne može se ni pomisliti na lečenje.Na žalost DNO je jaaako teško dostići bez kriminala,maltretiranja porodice i drugih,uništavanja što mentalnog,što fizičkog...Taj deo svi znamo i tu su svi zavisnici relativno isti..ali da radne organizacije ne pokušavaju da pomognu zaposlenim zavisnicima to tvrdim da nije tačno...jer jedino ako zavisnik ne žali da se leči i ako je uslovljen od konkretno radne organizacije...tad se stiče pravo polodavca da otpusti čoveka(zavisnika) bez straha od tužbe i td...Tako da hteo ili ne poslodavac mora da čeka priliku za davanje otkaza zavisnicima...
Generalno jako velika i diskutabilna tema ali na kraju ništa se ne menja na žalost....Ja i dalje imam prilično posla a bilo bi dobro da ga ima u manjem obimu.... neznanje je čudo kao i predrasude!!!