Lihtenstajn

Darko_NS

Zainteresovan član
Poruka
116
Da li je neko ikada bio ili zna nesto o ovoj malenoj zemlji sa samo 35,000 stanovnika.

Da li u lihtenstajnu zaposljavaju regularno radnike sa EU pasosima?

Prica se da je tamo blagostanje? da li je zaista tako i da li se lako dolazi do posla..

Hvala unapred, svaka informacija je korisna

Nezaposlenost: 1%, prosecna zarada: 23000 USD, inflacija 0,8%.. Nisam nikad bio u liht... Ali kaze mi jedan forumas svi imaju para kao u raju je i dosta poslova ima slobodan vikend.

Ići ćemo zimus na skijanje tamo..:D
To je pretežno planinska zemlja,pa je razvijen zimski turizam.

Lihten%C5%A1tajn-1.jpg

Da li je neko ikada bio ili zna nesto o ovoj malenoj zemlji sa samo 35,000 stanovnika.

Prica se da je tamo blagostanje? da li je zaista tako i da li se lako dolazi do posla..

За многе чланице ЕУ важе ограничења. Шта мислиш да свако ко има ЕУ пасош може да ради без радне дозволе где хоће. Да је тако Лихтенштајн би давно био попуњен циганима Бугарима и Румунима.:lol:

Ja sam imala decka iz Lihtenstajna. Da su bogati - jesu. Da su alapace - jesu. Svi su komentarisali razliku u godinama izmedju mene i njega, kao da sam ja bila jedina na ovom svetu. Svi ti se cepe i smeskaju, a iza ledja ti pricaju sve najgore.

Sa EU pasošem (uglavnom) nije problem zaposliti se u Lihtenštajnu, uslovi su uporedivi sa Švajcarskom. Međutim, praktično nije moguće i nastaniti se u samom Lihtenštajnu, pošto oni imaju specijalna pravila za doseljavanje/naseljavanje. Recimo, čak i kao državljanin Švajcarske (sa kojom je Lihtenštajn u carinskoj i monetarnoj uniji), nije moguće jednostavno otići i nastaniti se tamo.

Svi koji žele da se nastane u Lihtenštajnu (inače, CH državljani su isključeni, tj. ne mogu se nastaniti u FL!), moraju da učestvuju u "lutriji za naseljavanje", gde se svi koji ispunjavaju preduslove (zdrav, stalan posao u FL, građanin EU, neosuđivan, itd.) bacaju u jedan ćup, i oni koje izvuku, dobijaju dozvolu da se nasele. Da ne pomislite da je to lako - izvlače se samo 72 (sedamdeset i dva) imena iz ćupa, na godišnjem nivou. Dobiti FL pasoš je, za strance, skoro pa nemoguće.

Zašto je ovo bitno? Zato što, ako ste naseljeni u Lihtenštajnu, imate pravo na obračun poreza tamo. To je velika prednost, jer porez i ostala davanja su u Lihtenštajnu delom značajno niži od okolnih zemalja, čak i od Švajcarske. Ako ne živite u Lihtenštajnu, onda i dalje možete da radite tamo kao građanin EU ili CH (recimo, za Hilti, koji je osnovao rođeni Lihtenštajnac u samom Lihtenštajnu, ili doseljene firme, kao Thyssen-Krupp, itd), ali onda plaćate porez i ostala davanja po zakonima države u kojoj zaista i živite (ovde su u pitanju uglavnom Nemačka, Austrija i Švajcarska).

Inače, plate su uglavnom na nivou, ili nešto više od proseka (istočne) Švajcarske, uporedivo sa platama u kantonima Zürich ili Aargau, ali ovo je jako zavisno od delatnosti i nivoa obrazovanja.

Medijan zarade u FL za 2012 je bio 6380 chf mesečno (ovde je 13. plata već uračunata), što daje negde oko 76500 CHF godišnje, bruto. Za upoređenje, medijan zarade u CH je, za istu godinu 2012 bio 6118 CHF mesečno, što je oko 73500 CHF godišnje, takođe bruto. Dakle, medijan zarade je oko 4-5% veći nego u CH, ali su porezi i ostala davanja niži, tako da ostane više novca nego u CH, negde oko 10% (zavisno od porodičnog stanja, broja dece i drugih faktora).

Poslednja izmena:

Back