life-changing books

postojili li knjiga koja vam je promenila život? mislim... promenila život - svest, razmišljanja, ponašanje - klasika, psihologija, biografija....?

Klonim se knjiga koje bije glas da mijenjaju život. Ne zato što mislim da mi je život idealan i da ne treba u njemu ništa da se mijenja, nego zato što je u pitanju najčešće loša književnost. Knjiga treba da ispriča priču, a ne da mijenja nečiji život. Postoje, međutim, knjige koje su mi, u nekoj mjeri, mijenjale odnos prema književnosti: Pinčonova Objava broja 49, Peljevinova Čapajev i Praznina, Fokner i još poneka.

Poslednja izmena:
postojili li knjiga koja vam je promenila život? mislim... promenila život - svest, razmišljanja, ponašanje - klasika, psihologija, biografija....?

Kod mene da, ali ta knjiga tebi ne znacial nista. I ne samo tebi. A nije bas i da mi je promenila zivot.
Samo sam uobrazia, zelela da je tako.

Kako moze jedna knjiga nekome da promeni zivot? Mozda nekom ko je malo skrenuo pa mu dopadne do ruke neki Frojd, Adler, Jung.
Ali ja njih ne citam

Nemoj tako, ja mogu reći da je Jungova "Čovek i njegovi simboli" dosta uticala na mene s obzirom da sam nakon toga počeo da pažljivije posmatram snove. Počeo i sa određenim vežbama za pamćenje snova, i dnevnik snova, pa tako sam uspeo da zapišem preko 150 :D
A ovog leta sam čak 60 snova zapisao :)

Pored toga, znatno je na mene uticala Pulmanova "Njegova mračna tkanja", knjiga koja me je dovela do odbacivanja religije, eventualno i agnosticizma :mrgreen:

Nemoj tako, ja mogu reći da je Jungova "Čovek i njegovi simboli" dosta uticala na mene s obzirom da sam nakon toga počeo da pažljivije posmatram snove. Počeo i sa određenim vežbama za pamćenje snova, i dnevnik snova, pa tako sam uspeo da zapišem preko 150 :D
A ovog leta sam čak 60 snova zapisao :)

Pored toga, znatno je na mene uticala Pulmanova "Njegova mračna tkanja", knjiga koja me je dovela do odbacivanja religije, eventualno i agnosticizma :mrgreen:

Pa sta ce mi Jung da pamtim snove?
Onda valjda i Frojd da mi ih tmaci?;)
Ja sve pamtim, barem ono sto mi je u snu bilo vazno. Al ne zapisujem nista,,:D

Meni knjige samo mogu da promene život na gore, jer ću bankrotirati zbog njih. Davno sam još postala zavisna od kupovine istih, da sam već zabrinuta za svoje mentalno zdravlje. :lol:
Inače, da odgovorim na pitanje, ne, nije mi ni jedna knjiga promenila život. Možda su u detinjstvu i mladosti neke poučne priče, kao recimo Kašika, Desetica, Zastideo se majke, Prvi put s ocem na jutrenje i sl. uticale na moj moralni razvoj, ali u globalu, ni jedna me nije promenila.

Pa sta ce mi Jung da pamtim snove?
Onda valjda i Frojd da mi ih tmaci?;)
Ja sve pamtim, barem ono sto mi je u snu bilo vazno. Al ne zapisujem nista,,:D

Nije Jung pisao o pamćenju snova, već me je njegovo pisanije o snovima( i tumačenjima, naravno) podstaklo da ih zapisujem i pamtim. A i Jung, po mom skromnom mišljenju, bolje tumači snove od Frojda koji svugde nailazi na seksualnu frustraciju. I gde je ima i gde je nema. Po Frojdovom, ako sanjaš podrum - seksualna frustracija. Podrum je mračan, vlažan, predstavlja otvor i naravno da njega to direktno podseća na vaginu :lol: Jung bi podrum predstavio kao, recimo, okretanje ka sopstvenoj Senci ili želju za kopanjem po podsvesti, ili možda strahom od istog, zavisno od samog sna.

Inače, nekad su i sitnice u snu važne, a 80% sna zaboravimo u roku od nekoliko sati. Zato ja pored glave držim svesku i olovku, pa čim se probudim(ranije me je sat budio ali sad se budim tokom svakog REM intervala) zapišem sve što mogu iz sećanja da izvučem. Nekad mi san i na nekoliko stranica stane :mrgreen:

Nije Jung pisao o pamćenju snova, već me je njegovo pisanije o snovima( i tumačenjima, naravno) podstaklo da ih zapisujem i pamtim. A i Jung, po mom skromnom mišljenju, bolje tumači snove od Frojda koji svugde nailazi na seksualnu frustraciju. I gde je ima i gde je nema. Po Frojdovom, ako sanjaš podrum - seksualna frustracija. Podrum je mračan, vlažan, predstavlja otvor i naravno da njega to direktno podseća na vaginu :lol: Jung bi podrum predstavio kao, recimo, okretanje ka sopstvenoj Senci ili želju za kopanjem po podsvesti, ili možda strahom od istog, zavisno od samog sna.

Inače, nekad su i sitnice u snu važne, a 80% sna zaboravimo u roku od nekoliko sati. Zato ja pored glave držim svesku i olovku, pa čim se probudim(ranije me je sat budio ali sad se budim tokom svakog REM intervala) zapišem sve što mogu iz sećanja da izvučem. Nekad mi san i na nekoliko stranica stane :mrgreen:

Nazalost , podrume ne sanjam:D

A zasto zapisuje snove? Koristis te beleske za neka kasnija pisanija?

Nazalost , podrume ne sanjam:D

A zasto zapisuje snove? Koristis te beleske za neka kasnija pisanija?

U snovima se podsvest raskomoti :lol: Može i za pisanje biti iskorišćeno(koliko puta sanjam neki storiteling-san ali se uglavnom desi da ga ne zapamtim ili da me baš tad mrzi da sve to zapisujem xD) ali uglavnom svaki tumačim ponaosob, pa onda u kolektivu snova slične tematike, u odnosu na pređašnje događaje, na buduće takođe. Ako ništa drugo, barem je zanimljivo :mrgreen:

Pa verovatno se dešavalo da pomislim nešto slično, ali sam zaboravila...
Poslednje takvo otkrovenje bio jedan kratki stručni tekst, koji mi je otvorio ogromno polje kniga i naučnika koji stoje iza njih. Volim kada se desi takvo nešto, kad shvatim koliko ustvari ne znam neku materiju a za koju se tako podrazumeva da treba da poznajem. :)

Back