Лидл, свака част за ниске цене.

Jedan od najboljih ukusa koje sam u životu osetio, med iz Feneka. Nekako kremast ...

Šta god da su mu radili - neka samo nastave !
Mada nisam neki ljubitelj meda (kao proizvoda) sad si me zainteresovao da taj koji pominjes nadjem i probam...

Da li pamtis koja je vrsta tacno tog meda iz Feneka bila (tog koji te *razdusevio*) - cvetni/livadski ili lipov ili neki treci (Fenek pravi i suncokretov ali svaki suncokretov med mi je kao vrsta delovao odbojno iako bas suncokretovi medovi obicno izgledaju *kremasto* jer poluukristalisu vrlo brzo)?

Poslednja izmena:
Mada nisam neki ljubitelj meda (kao proizvoda) sad si me zainteresovao da taj koji pominjes nadjem i probam...

Da li pamtis koja je vrsta tacno tog meda iz Feneka bila (tog koji te *razdusevio*) - cvetni/livadski ili lipov ili neki treci (Fenek pravi i suncokretov ali svaki suncokretov med mi je kao vrsta delovao odbojno iako bas suncokretovi medovi obicno izgledaju *kremasto* jer poluukristalisu vrlo brzo)?

Немој да ми верујеш,
али чини ми се да је био од репице
(јел постоји тако нешто ?)

Иначе кристализација шећера је нормална код природног меда.
Ставиш теглу у млаку воду,
и отклониш проблем.

Немој да ми верујеш,
али чини ми се да је био од репице
(јел постоји тако нешто ?)

Иначе кристализација шећера је нормална код природног меда.
Ставиш теглу у млаку воду,
и отклониш проблем.
Vrlo verovatno (i ima logike) da je bio od repice - postoji i ta vrsta. Nisam ga pomenuo u pitanju (nije bas siroko poznat i popularan) ali on je bas i poznat po najbrzoj kristalizaciji...tako da si verovatno njega i koristio (posto kazes da je bio *kremast*). Brzina kristalizacije nekog meda zavisi od procentualnog ucesca glukoze u medu - sto vise % glukoze to je kristalizacija brza. Posto je repicin med sa najvise % glukoze u sebi onda on, logicno, i najbrze prelazi u kristalizovano stanje (a sledeci iza njega po % glukoze je suncokretov koji takodje brzo kristalise).
Sve vrste meda su inace uglavnom mesavine samo 2 prosta secera (glukoze i fruktoze - koje cine oko 80% mase meda) ali u RAZLICITIM srazmerama - one vrste meda gde ima vise fruktoze (a manje glukoze) opet logicno - najsporije kristalizuju ... npr. bagremov (on moze i vise godina da ne ukristalise).

Hvala na odgovoru

Poslednja izmena:
Vrlo verovatno (i ima logike) da je bio od repice - postoji i ta vrsta. Nisam ga pomenuo u pitanju (nije bas siroko poznat i popularan) ali on je bas i poznat po najbrzoj kristalizaciji...tako da si verovatno njega i koristio (posto kazes da je bio *kremast*).
od mog poznanika iz srednjeg banata redovno uzimam med od repice. koristim ga umesto secera.
on je tako kremast. najvise podseca na mast (dok je svez i nekristalizovan) on je inace jeftiniji

sto vise % glukoze to je kristalizacija brza.

Јуче купих потпуно кристалисан цветни мед,
свидела ми се тегла.

Сетих се да сам овде паметовао како се декристалише мед,
па иронично рекох себи,
Хајде сад. Другима делиш савете - изволи !

Могу рећи да није само ставити теглу у млаку воду,
тфеба већа температура.

Ја сам ставио у дуплу посуду за напаравање,
вода није кувала, али је темп била 60-70 степени.

Требало ми је 2 сата да мед дође у течно стање.
Открио сам нешто ново :

Топао мед је много лакши за желудац
појео сам бар 10 кашичица
и није ми тешко пао,
као што уме !

od mog poznanika iz srednjeg banata redovno uzimam med od repice. koristim ga umesto secera.
on je tako kremast. najvise podseca na mast (dok je svez i nekristalizovan) on je inace jeftiniji

Овај који сам ја куповали је био баш скуп
Тегла је коштала 1.200 дин сећам се
још у прошлом веку !!!

И да будем до краја искрен
куповао сам по нижој цени од лопова
који га је набављао у продавници изнад Славије ...

Сетих се да сам овде паметовао како се декристалише мед,
па иронично рекох себи,
Хајде сад. Другима делиш савете - изволи !

Могу рећи да није само ставити теглу у млаку воду,
тфеба већа температура.

Ја сам ставио у дуплу посуду за напаравање,
вода није кувала, али је темп била 60-70 степени.

Требало ми је 2 сата да мед дође у течно стање.
Открио сам нешто ново :

Топао мед је много лакши за желудац
појео сам бар 10 кашичица
и није ми тешко пао,
Da - prevodjenje kristalisanog meda ponovo u tecno stanje nije bas jednostavno kao sto nam izgleda kad procitamo preporuku - *stavite u mlaku vodu* i to je to.
I, teoretski gledano pogresio si (i to *ozbiljno*) sto si na kraju to izveo na temperaturi 60-70 stepeni posto se u pcelarskim uputstvima bas naglasava da ta temperatura ne sme da predje oko 40 stepeni. Navode tamo i razlog zasto bas toliko - zato sto na temperaturi iznad 40 stepeni dolazi do deaktivacije enzima koji su vazna komponenta kvaliteta prirodnog meda (koji treba da dodje tako sirov/termicki neobradjen do potrosaca da bi bio *punovredan*... a to je moguce samo ako kupis med od nekog konkretnog pojedinacnog proizvodjaca...dok svi medovi koje kupis u klasicnim prodavnicama su vec termicki obradjeni od strane veletrgovaca medom koji to moraju da rade da bi ujednacili finalni proizvod koji nude trzistu a nabavili su u otkupu medove vrlo razlicitih osobina od mnostva sitnih proizvodjaca...)

Moguce je i zaista u mlakoj vodi postici dekristalizaciju ali u kucnim uslovima treba bas mnogo vremena za to - ja sam jednom to radio citave 2 noci drzeci teglu meda u loncu sa mlakom vodom na TA peci... i to je tegla bila vec pola pojedena i nije bio *tvrdi* kristal ... takodje mi se posle ni ukus tog otkristalisanog meda bas i nije svidjao - promenjen je nekako bio nagore iako sam, eto, primenio *pravilnu* temperaturu... ali sam se tesio da sam bar to uradio *pravilno* i da je med i dalje *zdrav*...

Dok profesionalni pcelari imaju valjda neke specijalne uredjaje kojima to mogu da izvedu brzo a da se same osobine meda ne izmene bitno

Back