Seksualna selekcija.
U većini slučajeva, najbitnija.
Da li tražiš priliku da nekom nešto prodaš; da od nekog nešto dobiješ - informaciju, pomoć, šta god - da li tražiš partnera za sex i/ili ljubav - nebitno je. U principu,
uvek tražiš partnera za sex; zato što je sex u svemu.

Ljudi su vizuelna bića; mada nas većina pre voli mislit kako smo spiritualni i ezoterični. Nismo. Čovek gleda oko sebe, i oko mu se kači za ono što je dopadljivo. Šta je dopadljivo, to određuje društvo. U nekim društvima nikome nećete zapasti za oko ako nemate tetovirano lice. U pojedinim afričkim plemenima bi anorexičnu zvezdu nekog američkog rijalitija smatrali ružnom, verovatno.
Što se tiče druge strane tog fenomena, zato što za oči zapadamo i ako smo nakaze. Znate. Ali to je sad neka druga priča.
Ako poštujemo premise društva u kojem živimo, i po njima se doterujemo; svakako ćemo privući pažnju. Privući pažnju znači zainteresovati.
Zainteresovati znači sve, ako ste dovoljno vešti.
Sad će mi reći: da, ali upravo je u tome poenta - glazura je samo prva impresija. Ako nema ničega što će da je podrži, onda ode sva mast u propast. Kad dođe do realnog kontakta, u bitnim slučajevima - naglašavam,
u bitnim situacijama, zato što ima i onih u kojima je to totalno nevažno - u bitnim je slučajevima bitno da možemo izneti svoj izgled.
Međutim, da li bi do kontakta došlo da nije bilo prve impresije?
Ja sam sproću te službene teorije o prvoj impresiji - koja kaže da je ista nevažna zato što je netačna - a protiv sam zato što
ne mislim da je netačna. Netačna je ako niste u stanju da gledate, a to je sramota, zato što smo vizuelna bića. Znate? Zašto onda toliko malo ljudi
gleda? Ali i to je sad jedna skroz druga priča.
Svet je toliko krcat
drugim ljudima koji su svi u potrazi za nečim: prodajom, kupovinom, prilikom, parenjem, nirvanom. Svi traže. Ako misliš da se uključuješ na tržište, moraš biti intrigantan. Bilo bi idealno kad bi (drugi) ljudi umevali na prvi pogled prepoznati našu stidljivu nežnu dušu koja blešti nepatvorenom lepotom; i ima onih koji su to stvarno u stanju. Međutim, najveći broj ljudi na svetu
na prvi pogled vidi jedino da li vam dupe zadovoljava trenutno aktuelne proporcije.
Sad će mi neko, možda, reći: upravo je
to razlog, i ideja cele teme; zato što nas, kao prosvećene, ne bi trebali zanimati oni koji ne idu dalje od izgleda koji je - što čak i ja priznajem: ili
pogotovo ja; skroz površan. Ako neko sudi po tom i takovom aršinu, on je budala, i nije nas vredan.
Ali ne možete da budete kivni na ljude zato što su vizuelna bića, zato što ste
i vi. Čovek, i gledate oko sebe. Znate? Ne možete kriviti ljude jer im se oko kači za ono za šta im se već kači. Od nečega se mora poći.
Terry Pratchett je onomad napisao: ko da se iko ikad zaljubio u naočit par bubrega!..
Zaljubiš se u ono što vidiš.
Ako mi kažete da nikad niste, i nećete, trgovati na tom tržištu, onda, da prostite, lažete.