autoru teme izvinjavam se na digresiji i blagom zanosu. ali eremiti sam duzhan podrobno i nadahnuto da odgovorim.
za pocetak da shvatimo da nam niko i nikakvim politickim aktom, dakle UPRAVO U PRAKSI, nikada nije uskratio ni s od slobode. samo je uskratio slobodi pravo na nas. a to je malo drugacija stvar. ni ovom ni onom raspodelom rada, kapitala, prava i obaveza. nicim... sto se tice lanaca, ja ne bih bio iskljucivo ironican, ideja uopste nije losa. kad covek sebi stavi omcu na vrat pocinje mnogo bolje da razume koliko sve to sto ga steze sa tom omcom nema veze... moze samo da ga stegne za k.... a ne za slobodu.
sloboda je najstrashnija stvar na svetu. uzhas chisti. zamisli je samo, onako ne politichki, vec bas U PRAKSI. od toga chovek bezhi kao djavo od krsta. ali samo u to veruje. pred njom chovek laje i pred njom se posle kaje.
e, sta da radimo? pa da se borimo za slobodu. tu ti ja nesporim. ali iz zabave a ne iz nuzhde, jer brat bratu - NEMAMO STA DA IZGUBIMO. e da nam je takva bila/jeste praksa, svega ovog ne bi bilo. nema teorije i prakse slobode. sloboda jeste praksa. o tome je furtvengler napisao, pa onda nastavio diskusiju o prosvecenju proletarijata. kao da nekog mozes da naucis slobodi. neslobodnog mozes samo da oslobodis, i samo ako si ti slobodan. e, onda ti sto su" slobodni" ili shvate da se sloboda ne moze podeliti ni sa kim, ili ceo zivot streme da oslobode svet. chega? slobode?
uostalom, ti to ne sumnjam razumes, rab si boziji koliko znam, a to je valjda PRAKSA.
znaci, hocu da kazem da upravo sada lajemo, na ovom forumu-lancu pred znas i sam kim. jednostavno, treba se prema tome tako i odnositi. to je lavez, lep, za slobodu, ali lavez. a mimo lanca... svako samo i iskljucivo po svom nahodjenju da dejstvuje. slobodni ljudi svejedno uvek rade za istu stvar,sa ili bez manifesta, dogovora, planova i zavera... slobodni su i ti sto "unistavaju" proletarijat i ti shto ih "unishtavaju", samo oni prvi to znaju a ovi drugi ne.
a zaista i vecito neslobodni su samo oni koji se protiv toga bore - u ime slobode.