Lektira za 1. razred srednje škole

и уместо Библије имали Марксизам :roll:
а то што је тај висио је најмањи проблем :roll:
Tita je brzo zamenio sv.Sava i toga se sećam bio sam možda treći razred osnovne kad se ta država raspala i sećam se kako je preko noći umesto srpsko-hrvatskog jezika ostao samo srpski

Poslednja izmena:
Čitanje Biblije kao književnog teksta je itekako važna stvar. Stari i Novi zavjet su među temeljima književnosti i kulture zapadne civilizacije. Svako ko želi da sa razumijevanjem čita i tumači književnost do naših dana, mora da poznaje biblijski tekst.
Naglašavam, radi se o čitanju Biblije kao književnog teksta, a ne svetog pisma određene religije.

Druga priča je koliko je tako nešto primjereno za djecu od 15 godina. Naravno da nije. Ogromna većina knjiga sa tog spiska je potpuno neprimjerena i kao da je smišljena samo da djecu odvrati od uživanja u čitanju. Ali, to je naš obrazovni sistem...

Ја сам гутала лектиру, можда сам једна од ретких која је баш свако слово лектире прочитала пре почетка школске године.
Нешто ми се допадало, нешто не али нисам осећала као наметање, више као препоруку.

Znam još dvoje :)

Čitam spisak, skoro sve sem Biblije beše i u moje vreme, tu i tamo neke izmene.
Ili nisam videla ili nema Krleže i Kafke ? Pa oni su srećna deca :)
Pojačani su Srpski pisci, što mene nije mašilo ni pre Hrista, pa sam većinu isčitala u osnovnoj doduše pod uticajem mog divnog profesora,
kao član literarne sekcije, dakle samovoljna okupacija knjigama. Možda mi zato izgleda većina spiska isto.
Realno, previše je ovo za taj uzrast. Malo dece može to da iznese, a da pri tom ne zamrzi i književnost i jezik. Možda je to i osnovna greška opšteg obrazovanja...

Back