Lekoviti Vlašac

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
271.609
vlasac_cvetna_basta.jpg


Što se tiče medicinske svrhe, vlašac se koristi kao lek još od doba Rimskog carstva, ali se verovatno koristio i daleko pre toga. On ima slična lekovita svojstva kao beli luk, iako nije tako moćan.

Vlašac luk – naučni naziv vlašca glasi Allium schoenoprasum, a ovo malo povrće ima širok spektar primene i prednosti za ljudsko zdravlje.

Vlašac za vid/oči

Karoteni koji se nalaze u vlašcu, lutein i zeaksantin, su direktno odgovorni za smanjenje oksidativnog stresa u očnom sistemu i odlaganje pojave katarakte u oku. Oni takođe pomažu da se uspori ili spreči makularna degeneracija, održavajući oči zdravim i kod starijih osoba.

Vlašac za bolje varenje


Alil sulfidi i druga jedinstvena organska jedinjenja koja se mogu naći u vlašcu, pružaju slične koristi za organizam kao i beli luk. Dakle, vlašac luk može efikasno da olakša tegobe sa varenjem.
Osim toga, vlašac ima prirodna antibakterijska svojstva koja mogu da eliminišu širok spektar bakterija, posebno onih iz porodice salmonele, koje mogu da izazovu ozbiljne probleme u gastrointestinalnom (digestivnom) traktu.
Preciznije, vlašac može da obezbedi da dobijete što više hranljivih sastojaka iz vaše hrane koliko je to moguće.

Vlašac poboljšava zdravlje srca

Jedno od najvažnijih organskih jedinjenja koje se nalazi u vlašcu je alicin, koji je nedavno povezan sa smanjenim nivoom „lošeg“ holesterola u telu i poboljšanim zdravljem srca. Alicin je takođe povezan sa snižavanjem krvnog pritiska.
Ova skromna biljka može imati značajan uticaj na smanjenje kardiovaskularnog opterećenja. Osim toga, drugo organsko jedinjenje koje se može naći u vlašcu, kvercetin , je direktno povezano sa snižavanjem nivoa holesterola i naslaga u arterijama, efikasno sprečava aterosklerozu i smanjuje rizik za moždani udar i srčani napad.

Vlašac jača imunitet

Najviše pažnje, što se tiče zdravstvenih prednosti, je usmereno ka organskim jedinjenjima u vlašcu, ali su njegove tradicionalne hranljive materije takođe važne.
Visok nivo vitamina C u vlašcu može da pomogne da se pojača efikasnost imunog sistema, stimulacijom proizvodnje belih krvnih zrnaca; i takođe stimuliše proizvodnju kolagena, što je suštinska komponenta u stvaranju novih krvnih sudova, ćelija, tkiva i mišića.

Vlašac poboljšava zdravlje kostiju

Postoji širok spektar vitamina i minerala koji se nalaze u vlašcu, ali jedan od najvažnijih je svakako vitamin K, obavezan u ishrani, a koji nije tako rasprostranjen u uobičajenoj hrani. Vitamin K je veoma važan u održavanju mineralne gustine kostiju i integriteta kostiju.
Kako starimo, naša koštana gustina počinje da opada, što dovodi do stanja kao što su osteoporoza i pogoršavanje upalnih stanja kao što je artritis . Visok nivo vitamina K, kao onaj koji se nalazi u vlašcu, može pomoći da se proizvede osteokalcin, što je ključni deo održavanja mineralne gustine u kostima.

Vlašac detoksifikuje organizam


Vlašac luk ima blaga diuretička svojstva i u kombinaciji sa drugim svojstvima, kao što su ona koja se odnose na neutralisanje slobodnih radikala i antibakterijska svojstva, predstavlja odličan prirodni način da se izvrši detoksikacija tela.
Stimulacijom mokrenja, vlašac može pomoći telu da izbaci višak toksina, soli, vode, pa čak i masti – što se odražava na bolji rad svih organskih sistema.

Izvor: Priordanadar
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.