Lekoviti aspirin

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
381.400
Jedan od najpopularnijih medikamenata na našoj planeti jeste – aspirin. „Magična” tableta, koja otklanja bolove, ali je efikasna
i kod obaranja temperature, razbijanja krvnih ugrušaka i kao zaštita srca, danas se koristi i u gotovo najudaljenijim delovima sveta.

Uprkos činjenici da je star više od jednog veka, aspirin je tokom decenija postajao sve traženiji lek na svim kontinentima i mnogima je postao
nezamenljiva svakodnevna terapija.Lekovito svojstvo materija koje se koriste u pravljenju aspirina, međutim, bilo je poznato ljudima mnogo pre otkrića ovog leka.

Drevni Grci znali su za preteču aspirina, a Hipokrat je, u petom veku pre nove ere, koristio prašak dobijen od vrbinog drveta da bi umanjio bol i ublažio groznicu kod obolelih.

aspirin.jpg

Iako su ljudi, u vekovima koji su usledili, često koristili slične sastojke koji se stavljaju u savremenu „magičnu” tabletu da bi obarali temperaturu i ublažili bolove kod bolesnika, tek u 19. veku, tačnije 1829. godine, otkriven je natrijum-salicilat, preteča današnjeg aspirina. Ova supstanca najčešće je korišćena za lečenje obolelih od groznice. Međutim, natrijum-salicilat nije bio rado prihvaćen ni korišćen zato što je izazivao bolove u stomaku i druge stomačne tegobe.

Sredinom sedamdesetih godina 19. veka pronađena je salicilna kiselina koja je takođe mogla da ukloni bol i snizi telesnu temperaturu, a nije stvarala velike stomačne probleme. Feliks Hofman, nemački hemičar, 1897. godine otkrio je acetilsalicilnu kiselinu, mnogo efikasniju i manje štetnu supstancu od prethodnih, i tako je stvoren prvi aspirin.

Iako je Hofman ovaj medikament stvorio da bi ublažio bolove svom ocu obolelom od artritisa, aspirin se pokazao kao izuzetno dobar lek za više zdravstvenih tegoba i vrlo brzo je počeo šire da se koristi. U prvim godinama prošlog veka počela je i masovna proizvodnja aspirina, koji je vrlo brzo nalazio put do kupaca.
I danas stručnjaci otkrivaju nova lekovita dejstva „magične” tablete koja se, u različitim oblicima i pod raznim imenima, proizvodi širom sveta.link

Lijek za bol u kostima:
u 3 dcl jake domaće rakije staviti 10 aspirina, promućkati dok se ne istope, te masirati bolna mjesta (rame, zglobove šake, noge, leđa...)
Pomaže i kod zapaljenih vena, masira se odozdo prema gore, takođe i kod ispucalih peta i kurje oko.

Jedan od najpopularnijih medikamenata na našoj planeti jeste – aspirin. „Magična” tableta, koja otklanja bolove, ali je efikasna
i kod obaranja temperature, razbijanja krvnih ugrušaka i kao zaštita srca, danas se koristi i u gotovo najudaljenijim delovima sveta.

Uprkos činjenici da je star više od jednog veka, aspirin je tokom decenija postajao sve traženiji lek na svim kontinentima i mnogima je postao
nezamenljiva svakodnevna terapija.Lekovito svojstvo materija koje se koriste u pravljenju aspirina, međutim, bilo je poznato ljudima mnogo pre otkrića ovog leka.

Drevni Grci znali su za preteču aspirina, a Hipokrat je, u petom veku pre nove ere, koristio prašak dobijen od vrbinog drveta da bi umanjio bol i ublažio groznicu kod obolelih.
Piao ja o njemu,a ljudi ne veruju da je to dobar i najbezbedniji lek.

Od tableta koristim kafetin kada imam jaku glavobolju i brufen kada sam prehladjena ili me bole ledja

Кафетин:
Једна таблета садржи: 250 mg парацетамола, 50 mg кофеина, 10 mg кодеин-фосфат, сесквихидрата и
210 mg пропифеназона,.

Brufen je ibuprofen.

Da, ibuprofen, paracetamol i acetilsalicilna kiselina su odlična sredstva!

Paracetamol se nalazi i u Fervexu, 1 kesica koja se popije uveče, i ujutru si kao nov . :)

Кафетин:
Једна таблета садржи: 250 mg парацетамола, 50 mg кофеина, 10 mg кодеин-фосфат, сесквихидрата и
210 mg пропифеназона,.

Brufen je ibuprofen.

Da, ibuprofen, paracetamol i acetilsalicilna kiselina su odlična sredstva!

Paracetamol se nalazi i u Fervexu, 1 kesica koja se popije uveče, i ujutru si kao nov . :)
Ispostavilo se pre vise od 30 godina da sam alergican na Kafetin.Nikada na nista nisam bio pre niti posle.Doduse nisam ga vise ni pio,jer mi nija bas bilo dobro kada sam ga popio.To mi se desilo u dve prilike na poslu.Odmah su me vozili u dom zdravlja.Primio sam oba puta neke injekcije,a ne znam koje su.Nikada ga vise nisam pio.Oba puta sam popio zbog glavobolje.Bayeriv Asopirin sam pio,a i dan danas,kada sam prehladjen,ili kada me zaboli glava.Nikakvih problema nisam imao.

Back