Lek na recept ili ne...???

• Začetnik teme Začetnik teme CINC
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

CINC

Zainteresovan član
Poruka
155
:(Lek Tulip od 10mg po doktoru je na negativnoj listi i na recept se prepisuje samo u slucaju prezivljavanja infarkta ili mozdanog udara i tada se placa 50%...u jednoj apoteci mi kazu da lek moze u potpunosti na recept,a u drugoj da se prepisuje samo kod odredjenih dijagnoza i da osiguranik u tom slucaju placa 482,00 dinara.
Na osnovu svih ovih informacija interesuje me koja je prava i tacna i da li je taj sistem prepisivanja lekova na recept jedinstven ili i to zavisi od lekara do lekara i od apoteke do apoteke.....????:dash::rtfm:
Zahvaljujem unapred na objasnjenju!!!!

Pozitivna lista lekova je jedinstvena za sve.
Ako ti taj lek doktor preporučuje, kupi ga jer ne vredi čekati na recept.
I ja kupujem jedan lek koji moram da pijem, a na recept imaju pravo samo oni koji su imali infarkt. Gledala sam kako je doktorka listala pravilnik i tamo sve piše. Neka i tvoj lekar pregleda po listi pa ćete onda znati tačno na čemu ste.

Да, лекар не сме да ти препише лек ако то правилник не дозвољава.
Mного је лекова који се преписују на рецепт само за одређена стања, а у неким другим случајевима не.
Тако да, не лаже те др сигурно. нема он/она од тога ништа. ;)

:(Lek Tulip od 10mg po doktoru je na negativnoj listi i na recept se prepisuje samo u slucaju prezivljavanja infarkta ili mozdanog udara i tada se placa 50%...u jednoj apoteci mi kazu da lek moze u potpunosti na recept,a u drugoj da se prepisuje samo kod odredjenih dijagnoza i da osiguranik u tom slucaju placa 482,00 dinara.
Na osnovu svih ovih informacija interesuje me koja je prava i tacna i da li je taj sistem prepisivanja lekova na recept jedinstven ili i to zavisi od lekara do lekara i od apoteke do apoteke.....????:dash::rtfm:
Zahvaljujem unapred na objasnjenju!!!!

Код следећих дијагноза, лек се добија на рецепт уз партиципацију од 60% цене лека:

1. Акутни инфаркт миокарда ( I21 ) - само за пацијенте који су имали акутни инфаркт миокарда као превенција поновљеног инфаркта миокарда.
2. Инфаркт мозга ( I63 ) - само за пацијенте који су имали инфаркт мозга као превенција поновљеног инфаркта мозга.

Лек се уводи у терапију на основу мишљења кардиолога или интернисте или неуролога/неуропсихијатра

Код следеће дијагнозе, лек се добија на рецепт уз партиципацију од 50 динара:

1. Породична форма хиперлипидемије ( Е78.4 ).

Лек се уводи у терапију на основу мишљења Клинике за ендокрине болести, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије.

Иначе, ради се о аторвастатину (хиполипемику) који има следеће паралеле са потпуно истом ценом:
SORTIS
ATACOR
ATORIS

Ja znam o Sortisu: specijalista ga JESTE prepisao, ali nemam pravo na participaciju. Kupujem ga na recept, ali plaćam punu cenu. To što je bitno kod ovih lekova, je da cena u apotekama strahovito varira. Za Sortis se kreće od 1100 do 2700 pa verujem da je slična situacija i za taj Tulip. Treba najpre dooobro obići apoteke, a tek onda pazariti jer je razlika neverovatna.

Ja znam o Sortisu: specijalista ga JESTE prepisao, ali nemam pravo na participaciju. Kupujem ga na recept, ali plaćam punu cenu. To što je bitno kod ovih lekova, je da cena u apotekama strahovito varira. Za Sortis se kreće od 1100 do 2700 pa verujem da je slična situacija i za taj Tulip. Treba najpre dooobro obići apoteke, a tek onda pazariti jer je razlika neverovatna.

Партиципација није право него обавеза...:)
За све лекове на рецепт са Листе лекова које сам навео цена је апсолутно иста у динар у свим државним апотекама...

Pa nisu sve apoteke državne, mnogo više ima privatnih.

Да ли ти разумеш српски?
Ниједна приватна апотека не издаје лекове на рецепт на терет средстава здравственог осигурања...
Уосталом, човек је отворио тему, и добио тачан одговор на своје питање...:)

Back