Narcis
Cvet narcisa dobio je ime po Narcisu, lepom sinu boga Kefisa i nimfe Liriope. Bio je to mladić hladan na ljubav mnogih obožavateljki izazivajuću tugu i smrt pojedinih, pa su bogovi odlučili kazniti mladića: kada je na površini jezerca ugledao svoj lik zaljubio se u njega. Uzalud je pokušavao uhvatiti sliku na površini vode. Iz dana u dan je tužno gledao u vodu, te je na kraju uvenuo od ljubavi a vodene nimfe su umesto mladića pronašle vezicu neobičnog cveća, narcisa. Ovaj mit kao i ostali junaci koji su cveću dali ime učinili su klasične mitove uvek živim i inspirativnim.
Eho i Narcis
Narcis je bio sin vodene vile, Liriope, i rečnog boga, Kefisa, boga iste reke u kojoj su Deukalion i Pira oprali svoje grehe pre nego su postali roditelji nove ljudske rase posle potopa. Prorok Tiresija je na rođenju Narcisa prorekao da će on živeti dugo, pod uslovom da ne upozna sebe. Niko nije bio siguran šta ovo predskazanje zapravo znači, a postalo je jasno prekasno, u trenutku kada je bio na prekretnici između dečaštva i punoletstva.
Narcis je bio najzgodniji od svih mladića, i mada on sam nije odgovorio ni na čija udvaranja, mnogi su u sebi osetili komešanje seksualne želje za njim. On je ostajao po strani i tada je više voleo da lovi divlje životinje nego da uživa u društvu ljudi ili nimfi. Jednog dana srela ga je nimfa Eho i zaljubila se u njega čim ga je videla. U to vreme ona je bila nimfa i bila je prokleta da nikada ne kaže ništa novo, već da samo ponavlja poslednji deo bilo čega što je čula od nekog drugog. Ovo prokletstvo dala joj je Hera (Junona), kraljica bogova, jer joj je brbljivica Eho često skretala pažnju dok je pokušavala da vidi kako njen samovoljni muž uživa sa ostalim nimfama.
"Ti i dalje možeš ćeretati", rekla joj je Hera, "ali ništa od toga što kažeš neće biti tvoje".
Eho je čeznula da kaže Narcisu koliko ga je volela, ali je morala da ćuti sve dok nije mogla da čuje nekog drugog, nadajući se da će oni izgovoriti za nju ono što želi da mu kaže. Narcis je čuo šuštanje među drvećem i upitao je, "Da li je neko u žbunju?" Eho je odgovorila "U žbunju". On je rekao, "Izađi i dozvoli da te vidim", dok je ona odgovorila, "Daj da te vidim". Onda je izašla na otvoreno, hrabro mu prišla i zagrlila ga svojim rukama. Na trenutak Narcis je bio tako iznenađen da nije uradio ništa, ali je već sledećeg trenutka odgurnuo, rekavši: "Drži svoje ruke dalje od mene! Gadiš mi se! Nemoj me dodirivati tako nikad više!" A sve što je jadna Eho mogla da kaže bilo je: "Dodiruj me tako."
Eho je venula za Narcisovom ljubavlju. Prestala je da jede, skrivala se od ostalih nimfi i na kraju je njeno telo u potpunosti nestalo. Sve što je od nje ostalo bio je glas, koji i dalje ponavlja ono poslednje što neko kaže. Narcis jednostavno nije mario za Ehine patnje, kao ni za patnje hiljade drugih, čiju je ljubav odbio. Jednog dana je neko, ko je uzdisao za Narcisom, postao veoma ljut. Molio se bogovima da se mrzovoljni dečak zaljubi i bude tretiran loše, onako kako se i on sam ponašao prema drugima.
Narcis je, jednog dana, otišao u lov, kao što je inače činio, i počeo da oseća žeđ pod jačinom podnevne vreline. Pronašao je baru i klekao da se napije vode, ali je ugledao sopstveni odraz u mirnoj vodi i odmah se zaljubio. Pokušao je da ubedi sebe da je lice, koje je video u vodi, bilo lice nekog drugog, nekog ko mu se rugao tako što je kopirao sve njegove radnje. Narcis je ispružio ruku kako bi dotakao dragog dečaka u vodi a dečak bi za uzvrat ispružio svoju ruku, ali sve što je mogao da oseti, umesto toplih prstiju, bila je hladna voda. On je pokušao da poljubi svog miljenika, ali iako se lice iz vode približavalo, sve što su njegove usne dodirnule bila je voda. Narcis nije mogao da jede, nije mogao da spava i nije mogao da napusti vodu. On je znao da se zaljubio u sopstveni odraz, ali je njegovo srce ignorisalo sve što mu je um govorio. Priželjkivao je da odvoji sebe od sebe kako bi mogao da se voli, što mu je i bila želja. I tako, Narcis je venuo kao što je i Eho radila, sve dok nije bio na ivici smrti.
Onda se Eho vratila do bare, slušajući svog voljenog Narcisa poslednji put. "Tako sam očajan", stenjao je, a Eho je odgovorila, "Tako sam očajna". Narcis je jecao, "Moja ljubav je uzaludna", a Eho je uzvratila: "Moja ljubav je uzaludna". Više nije imao snage da govori, i uskoro je bio mrtav. Nimfe su oplakivale njegovo jalovo telo i pripremale ga za pogrebni obred, ali kada su bile spremne, njegovog tela više nije bilo. Postalo je bledi žuto beli cvet sa laticama u obliku trube, koji cveta svakog ranog proleća. Tako je nastao prvi narcis.
Cvet u koji se pretvorio Narcis do dana današnjeg nosi njegovo ime. U starovekovnoj Sparti narcis je bio omiljeni ornament, a u drugim grčkim pokrajinama cvet smrti. Jezero u kom se Narcis utopio nalazilo se na obroncima Helikona, u blizini Tespije. Njegovo ime je ušlo i u naučnu terminologiju, kao oznaka patološkog samoljublja, zagledanosti u sebe, "narcizma".