Legende fudbala

Ronaldo je postao to što je postao devedesetih, pre svega u drugoj polovini. To je njegovo vreme. Posle toga je bio samo jedan od najboljih svetskih napadača kakvih je oduvek bilo, ali je uvek Ronaldo iz devedesetih taj koji je uzdizan do najvišeg nivoa. Prva decenija dvadeset prvog veka nema nijednog igrača za koga se može reći da je dominirao poput Di Stefana pedesetih, Pelea šezdesetih, Krojfa sedamdesetih, ili Maradone osamdesetih. Čak bih uporedio tvrdnju da je Ronaldo glavna zvezda dvadeset i prvog veka sa tvrdnjom da je Di Stefano glavna zvezda šezdesetih. Obojica su u pomenutim periodima bili samo bleda senka nekadašnjih sebe. Di Stefano s pravom naravno jer su ga stigle godine. Kod Ronalda su u pitanju povrede i rekao bih nedostatak motivacije.

Što reče jedan moj poznanik: ''Nije mi jasno koja je fora sa Zidanom? On je radio isto što su radili Didi ili Laudrup sa tim da su ova dvojica to radila bolje, pa ih niko toliko ne hvali.''

Njegove golgeterske sposobnosti su dosta slabije od Platinijevih ili Zikovih, naprimer, ako ne i Nedvedovih i Rivaldovih. Pomenuti Nedved recimo je za Juventus tokom one jedne sezone kad ih je sam odveo do finala LŠ a potom zahvaljujući sopstvenoj gluposti i budali od sudije propustio finale koje je Juve izgubio od Milana na penale uradio više nego Zidan ikad. Uostalom, navijač si Juventusa, znaš ti sve to jako dobro. Pomenuti Rivaldo naprimer me je tokom svog prajm perioda više impresionirao nego Zidan za sve svoje godine igranja. Gledajući dribling, on nije čovek koji je mogao da ređa protivnike poput Maradone, ili Zika. Nije bio taj takozvani ''consuming dribbler''. Uvek mu je falilo konzistentnosti. '98 nije bio ništa posebno do samog finala. 2002 je ceo francuski tim zajedno sa njim doživeo debakl kad nisu ni grupnu fazu prošli i bili poslednji u grupi sa Dancima, Urugvajcima, i Senegalcima. 2006 nije bio ništa posebno tokom grupne faze. Poslednjih sezona u Realu nije bio ništa posebno kao ni ceo taj tim.

I ne vidim kako je to pomenuti Ronaldo naprimer manja zvezda od Stoičkova ili Romarija? Pa čak i Figo ili Bekam? Raul? Roberto Karlos, jedan od najboljih levih bekova ikad? Nije taj sastav slučajno dobio nadimak ''Galaktikosi''. Da ne govorim sad o francuskim reprezentativcima iz tog perioda.
Tiram, jedan od najboljih desnih bekova ikad. Odlični Makelele, koji pored tih toliko ishvaljenih ''Galaktikosa'' ispade najbitniji šraf u celoj toj konstrukciji. Na kraju krajeva, dovoljno je reći da je Tijeri Anri pre samo nekoliko godina bio možda najbolji fudbaler sveta, uz Nedveda naravno.

Ako razmisliš malo, videćeš da sam u pravu.

A ako ti je do odličnih Zidanovih dodavanja, imaš ovde celu kompilaciju. Posebno obrati pažnju na 1: 15.

Ronaldo je postao to što je postao devedesetih, pre svega u drugoj polovini. To je njegovo vreme. Posle toga je bio samo jedan od najboljih svetskih napadača kakvih je oduvek bilo, ali je uvek Ronaldo iz devedesetih taj koji je uzdizan do najvišeg nivoa.
Dva potpuno različita igrača, Ronaldo iz 90-ih i ovaj nakon povrede, ali oba su bila ubitačna ... Onaj iz 90-ih je bio eksploziv, ubica u svakom pogledu, 'Novi Pele', dok je ovaj nakon povrede više igrao na kiler instinkt i pamet, za razliku od ovog prvog koji talenat u najčistijem obliku ... Meni je dalko bolji naravno ovaj prvi Ronaldo, ali i onaj drugi je sa svojim 50% posto mogućnosti bio najbolji napadač i igrač na svetu ...

Prva decenija dvadeset prvog veka nema nijednog igrača za koga se može reći da je dominirao poput Di Stefana pedesetih, Pelea šezdesetih, Krojfa sedamdesetih, ili Maradone osamdesetih.
Jedino Ronaldinjo po talentu i majstorstvu zaslužuje to društvo jer je bukvalno pregazio konkurenciju svojim igrama, ali nije trajao kolko i pomenuti i zato ipak ne može u to društvo ...

Što reče jedan moj poznanik: ''Nije mi jasno koja je fora sa Zidanom? On je radio isto što su radili Didi ili Laudrup sa tim da su ova dvojica to radila bolje, pa ih niko toliko ne hvali.''
Nije tu fora sa Zidanom, nego sa Didijem i Laudrupom ... Ljudi ne znaju za njih puno, pa ih zato ne hvale ... Zidan svoju hvalu zaslužuje, i tu nema problema, problem je što ljudi ne cene Didija, Laudrupa i ostale genijalce ... Sva trojca su genijalni igrači, i zaslužuju istu pohvalu, ali mediji to oblikuju na drugi način, i onda ispadne da je Zizu precenjen, a u stvari su ostali igrači potcenjini, ali ne u odnosu na njega, nego u odnosu na svoje sposobnosti ...

Njegove golgeterske sposobnosti su dosta slabije od Platinijevih ili Zikovih, naprimer, ako ne i Nedvedovih i Rivaldovih. Pomenuti Nedved recimo je za Juventus tokom one jedne sezone kad ih je sam odveo do finala LŠ a potom zahvaljujući sopstvenoj gluposti i budali od sudije propustio finale koje je Juve izgubio od Milana na penale uradio više nego Zidan ikad. Uostalom, navijač si Juventusa, znaš ti sve to jako dobro.
Da, Nedved je te sezone kidao sve živo i bukvalno on i Bufon su odveli Juve do titule i finala LŠ, a i Zidan je itekako bio zaslužan u titulama Juventusa i vukao ih je do finala 98-e sa Del Pjerom ...

Pogeldaj samo akciju iz 3 poteza kad su zgazili tada veoma jak Kijev -

Šteta što je lopta pala na zemlju :D ...

Pomenuti Rivaldo naprimer me je tokom svog prajm perioda više impresionirao nego Zidan za sve svoje godine igranja. Gledajući dribling, on nije čovek koji je mogao da ređa protivnike poput Maradone, ili Zika. Nije bio taj takozvani ''consuming dribbler''.
Mene su jednako impresionirali i Rivaldo i Zidan ... Sećam se da je Rivaldo 99-e bio ubedljivo najbolji i da nije bilo dileme kad se spominje ko je najveći car (kao sada u slučaju Mesi CR) ... Imao je najjednostavniji dribling na svetu, ali daleko najefikasniji, a bio je veoma opasan šuter i genije sa loptom ... Šteta što ga je oterao idiot Gašpar, ali i u Grčkoj je bio genijalan ...Jebbote, kad se malo bolje setim njega, vidim da nema nekog razloga da mi ne bude međ 10-15 najboljih ikada ... Ni Rivaldo nije bio takva vrsta driblera, pre svega zbog konstitucije, ali neviđena tehnika i fudbalski intelekt + ubitačna leva noga (sećam se odlično onih makazaica i golova Mančesteru) ...

Uvek mu je falilo konzistentnosti. '98 nije bio ništa posebno do samog finala. 2002 je ceo francuski tim zajedno sa njim doživeo debakl kad nisu ni grupnu fazu prošli i bili poslednji u grupi sa Dancima, Urugvajcima, i Senegalcima. 2006 nije bio ništa posebno tokom grupne faze. Poslednjih sezona u Realu nije bio ništa posebno kao ni ceo taj tim.
98 je zbog tog finala isplivao kao najveća zvezda jer je bio fantastičan u finalu, ali tu je problem što je mnogo ljudi zaboravilo partije Tirama, Blana, Lizarazua, Dešama iako je Zizu bio galvna karika u odučujućem meču ... Ni protiv Hrvata nije bio loš, a sećam se da je 2 meča propustio zbog idiotskog crvenog ...

2002 ja mislim da nije ni igrao zbog povrede, i da su to igrači navodili kao razlog neuspeha ...

U Realu je već bio mator tih sezona, kao i Figo i Karlos uostalom i zato su i bili predmet sprdnje jedno vreme ...

I ne vidim kako je to pomenuti Ronaldo naprimer manja zvezda od Stoičkova ili Romarija? Pa čak i Figo ili Bekam? Raul? Roberto Karlos, jedan od najboljih levih bekova ikad? Nije taj sastav slučajno dobio nadimak ''Galaktikosi''. Da ne govorim sad o francuskim reprezentativcima iz tog perioda.
Bio je Ronaldo daleko manja zvezda nego pre povrede, medijski naravno, jer nije radio čudesa kao pre, i pored osvojenog SP-a ... Figo je takođe bio manja zvezda medijski nego ranije dok je igrao u Barsi i prve godine u Realu ... Za njega isto mislim kao i za Ronalda, tj, u Barsi je igrao na talenat, a u Realu na uiskustvo i mozak ... Raul i Karlos su radili ogroman posao na terenu, ali nisu bili medijske zvezde kao ostali ...

Zidan je tu bio najveća zvezda, jer došao je kao najskuplji igrač u istoriji, i dao je onu golčinu u finalu, te ga je to promovisalo u lidera i simbol galaktikosa i to je jedan od razloga što je on toliko cenjen ... Nije on bio puno korisniji od Ronalda ili Karlosa, ali su ga novinari isticali kao najveću zvezdu (kao danas Mesija, a Barsa je takođe nezamisliva bez Ćavija i Inieste, a ni blizu nisu hvaljeni kao Mesija) ...

Pogledaj samo primer Riberija i Kronalda - jer meni Riberi nije ništa lošiji igrač od Kronalda, ali mediji su čudo i Kronaldo se pojavljuje svuda i svuda je hvaljen (iako zasluženo naravno), a Riberija skoro nigde u ondosu na njega ... Isto kao i Zidan i Laudrup, problem je što mediji ne hvale Riberija/Laudrupa, a ne što hvale Zidana/Kronalda ...

Ako razmisliš malo, videćeš da sam u pravu.
U pravu si kad kažeš da Zidan nije puno bolji od Laudrupa (čak je i meni možda Laudrup bolji i više ga volim), ali nije tu Zidan kriv i nije on precenjen od strane medija i navijača, nego je Mihael užasno potcenjen, kao i Piksi npr. ili Hadži, ili Andreas Meler i more drugih igrača ... Sve su to genijalci koji nisu bili hvaljeni kako zaslužuju ...

Ronaldo od 2001 do današnjih dana najbolji na svetu? Kad to, naprimer? Imali smo godine Nedveda, Anrija, Ronaldinja, Kristijana Ronalda, evo sad Mesija. Koja godina je godina Ronalda? Mislim jeste on čak i tad bio jedan od najboljih napadača na svetu, na momente i najbolji, ali svakako nije nikad bio apsolutno najbolji igrač. Nijedne sezone, a kamoli cele decenije.

Jeste, Ronaldinjo je bio fenomenalan, ali ga je ujebalo to što mu je prajm trajao praktično jednu sezonu, eventualno dve. Upravo iz tog razloga ne mogu da ga svrstam u isti rang sa jednim Peleom naprimer, čiji je prajm trajao praktično od '58 do '70, sa posebnim naglaskom na sredinu šezdesetih.

Meni je krajem devedesetih Juve opušteno bio jedan od najboljih timova sveta, ako ne i najbolji, ali ja ga nisam doživljavao tad kao ''Zidanovu ekipu'' kao što sam ga kasnije doživljavao kao ''Nedvedovu ekipu''. Taj Juve s kraja devedesetih je bio ekipa Davica, Zidana, Del Pjera, Inzagija. sa tada možda najboljim golmanom sveta Perucijem, i izuzetno dobrim Di Livijom i Dešampom. Zatim Montero, Takinardi, Konte... Pa Toričelo, Julijano, Birindeli, Fonseka... A rezervni golman legendarni Mikelanđelo Rampulja. :D Eh, sad me već hvata nostalgija. :( :D

2002 nije igrao prve dve utakmice, ali je odigrao svih devedeset minuta treće. Koliko se sećam, on nije tad bio povređen, već valjda neuigran jer se tek oporavio od povrede. Ili to ili je bila u pitanju neka lakša povreda pošto se sećam da su ovde ljudi mislili da će igrati, ako ne u prvoj, onda u drugoj utakmici.

Ronaldo je Ronaldo. I dan danas se svi useru kad čuju njegovo ime, a kamoli pre šest, sedam godina. Moraš priznati da je oko Galaktikosa bio i veći hajp nego oko Krojfovog Drim Tima, a ako ne veći, onda sigurno ništa manji. Sećam se kako je taj tim predstavljan kao najbolji ikad, bolji i od Reala iz '60, i od Milana iz ere čuvene holandske trojke, a i od svih timova između. Čak i dan danas čuješ ljude koji se ne razumeju preterano u fudbal kako govore o Galaktikosima kao o najboljem timu ikad. Ja sam uvek kapirao Zidana kao treću najveću zvezdu Galaktikosa, iza Raula kao Realovog božanstva, i Ronalda kao... pa, Ronalda. Fudbalskog božanstva modernog doba.

Riberijev problem je okruženje u kom igra jer ga ono sprečava da postigne neki veći uspeh. Nesrećni Bajern, još nesrećnija nemačka liga, i najnesrećnija francuska reprezentacija. Ne znaš šta je gore. Meni je on možda i najbolji fudbaler sveta, ali dok ne postigne neki veći uspeh, ne gine mu potcenjivanje.

Jeste, moguće da nije problem u tome što je Zidan precenjen, nego što su drugi potcenjeni, ali onda bi ti ''drugi'' uključivali otprilike jedno petnaest ili dvadeset najboljih ikad. Od Pelea i Maradone, preko Zika i Platinija, do Didija i Laudrupa.

Ronaldo od 2001 do današnjih dana najbolji na svetu? Kad to, naprimer? Imali smo godine Nedveda, Anrija, Ronaldinja, Kristijana Ronalda, evo sad Mesija. Koja godina je godina Ronalda? Mislim jeste on čak i tad bio jedan od najboljih napadača na svetu, na momente i najbolji, ali svakako nije nikad bio apsolutno najbolji igrač. Nijedne sezone, a kamoli cele decenije.
Nije decenije naravno, ali imao je momente kad je bio najbolji igrač na svetu, ne ubedljivo kao krajem 90-ih, ali bio mi je najbolji jedno vreme ... Taman tamo kad se vratio nakon povrede i počeo da igra za Inter (i dan danas se sećam tog prvog gola, kad je bio u neverici da je dao gol), pa sledećih godinu dana, jer je bio najbolji na SP-u, bio izvanredan u Primeri, potopio Mančester i sve to nakon par godina pauze i onih silnih operacija ... Taman negde u finišu sezone ga je Nedved prestigao i odneo zlatnu loptu ...

Od svih napadača nakon 2000, ja ne vidim ko je bio bolji od Ronalda, osim možda Anrija i Etoa koji su bili na tom niovu, a čovek je igrao sa 50% snage i motiva ...

Meni je krajem devedesetih Juve opušteno bio jedan od najboljih timova sveta, ako ne i najbolji, ali ja ga nisam doživljavao tad kao ''Zidanovu ekipu'' kao što sam ga kasnije doživljavao kao ''Nedvedovu ekipu''. Taj Juve s kraja devedesetih je bio ekipa Davica, Zidana, Del Pjera, Inzagija. sa tada možda najboljim golmanom sveta Perucijem, i izuzetno dobrim Di Livijom i Dešampom. Zatim Montero, Takinardi, Konte... Pa Toričelo, Julijano, Birindeli, Fonseka... A rezervni golman legendarni Mikelanđelo Rampulja. :D Eh, sad me već hvata nostalgija. :( :D
Nisam ni ja kao Zidanovu, ali nisam ni ovu noviju kao Nedvedovu, nego mi je prva asocijacija bila atomska odbrana Bufon-Tiram-Zambrota-Montero, najviše zbog Bufona i Tirama koji su bili neprelazni i u Parmi ...

Bili su u toj generaciji i Amoruzo, Pesoto, Zalajeta, Bata Mirković, Kovačević i Tudor sa ovih prostora, pa Jugović i Dimaš ranije, Bokšić i Padovano, legenda Lombardo (kakav je to bio car) itd. ... Sad i mene hvata nostalgija, te moram naći neki meč iz tog perioda da odgledam ...

2002 nije igrao prve dve utakmice, ali je odigrao svih devedeset minuta treće. Koliko se sećam, on nije tad bio povređen, već valjda neuigran jer se tek oporavio od povrede. Ili to ili je bila u pitanju neka lakša povreda pošto se sećam da su ovde ljudi mislili da će igrati, ako ne u prvoj, onda u drugoj utakmici.
Tu je selektor kriv bio, jer Zizu je bio povređen i nije ga trebao ubacivati, jer nije mogao puno da im pomogne ... Umesto da se skoncetrisao na igrače koje je imao, on je očekivao čuda od povređenog Zidana ... Povreda nije bila naivna, i nisu trebali ni da ga vode, nego je išao više kao moralna podrška ...

Ronaldo je Ronaldo. I dan danas se svi useru kad čuju njegovo ime, a kamoli pre šest, sedam godina. Moraš priznati da je oko Galaktikosa bio i veći hajp nego oko Krojfovog Drim Tima, a ako ne veći, onda sigurno ništa manji.
Ne sećam se puno Krojfovog Drim tima, samo onda kad su se raspadali, kad je Laudrup otišao u Real, ali pričali su mi stariji da je ta Barsa bila jača nego ova danas, a posle sam gledao tekme i mogao se uveriti da su bili malo bolji nego današnja ili ona sa Ronaldinjom ... Kad već pričamo o Realu, meni su draži i bolji bili kad su igrali Mijat, Sedorf, Redondo, Panući, Ilgner, Šuker, Amaviska i ostali što su nastavili u Galaktikosima ... Ti prvi Galaktikosi se često vode kao propali projekat, a ovi drugi su više u senci strašne Barse nego što su medijski praćeni i hvaljeni ... Mogao je to Perez puno bolje da odradi, ali meni je veći uticaj na to tržište imao Kranjoti ili Abramovič, jer su bili daleko manji klubovi u pitanju, a skoro idendična medijska pompa ...

Sećam se kako je taj tim predstavljan kao najbolji ikad, bolji i od Reala iz '60, i od Milana iz ere čuvene holandske trojke, a i od svih timova između. Čak i dan danas čuješ ljude koji se ne razumeju preterano u fudbal kako govore o Galaktikosima kao o najboljem timu ikad. Ja sam uvek kapirao Zidana kao treću najveću zvezdu Galaktikosa, iza Raula kao Realovog božanstva, i Ronalda kao... pa, Ronalda. Fudbalskog božanstva modernog doba.
Ja sam ga kapirao kao prvu, ili bar jednak sa Figom pošto su njih dvojca prvi došli i zato su mi simbol Galaktikosa ... Raul mi nikad nije bio galaktičan, naprotiv, veća faca je bio i popularniji kad je bio klinac i igrao krilo ... Ronaldo mi nije delovao toliko galaktičan samo zbog stila igre, jer uvek sam očekivao čudesa kao u Barsi i Interu, ali on je bio samo 'običan' napadač poput Ševčenka, Etoa, Anrija i ostalih ....

Riberijev problem je okruženje u kom igra jer ga ono sprečava da postigne neki veći uspeh. Nesrećni Bajern, još nesrećnija nemačka liga, i najnesrećnija francuska reprezentacija. Ne znaš šta je gore. Meni je on možda i najbolji fudbaler sveta, ali dok ne postigne neki veći uspeh, ne gine mu potcenjivanje.
Pa sam je kriv za to, imao je ponude svih večih evropskih klubova a on je izabrao Bajern ... Za Francusku bih više rekao da imaju najnesrećnijeg selektora, jer sa Wengerom npr. ova repka bi bila izuzetno opasna ... Pogledaj samo razliku Engleske kod Kapela i Meklarena ...

Jeste, moguće da nije problem u tome što je Zidan precenjen, nego što su drugi potcenjeni, ali onda bi ti ''drugi'' uključivali otprilike jedno petnaest ili dvadeset najboljih ikad. Od Pelea i Maradone, preko Zika i Platinija, do Didija i Laudrupa.
I više od 20 rekao bih ... Mora tu biti mesta i za Romaria, Van Bastena, Gulita, Gerda Milera, Čarltona, Puškaša, Euzebia, Besta, Platinija, Stoičkova, Malog Budu, Garinču, Rivalda, Krojfa, Di Stefana, Rajkarda, Rivere, Meace, Mateus, Kubala itd. i to samo ofanzivci i veznjaci, ne računajući Kajzera, Bobija Mura, Barezija, Maldinija, Kumana, Pasarelu i ostele ...

Taman negde u finišu sezone ga je Nedved prestigao i odneo zlatnu loptu ...

Nije, uzeo je Ronaldo Zlatnu loptu te godine. Nedved ju je uzeo godinu kasnije. A godinu pre Ronalda ju je uzeo Majkl Oven.

Od svih napadača nakon 2000, ja ne vidim ko je bio bolji od Ronalda, osim možda Anrija i Etoa koji su bili na tom niovu, a čovek je igrao sa 50% snage i motiva ...

Drogba od pre neke dve godine, Vilja poslednjih godina, Van Nistelroj pre par godina, Makaj pre nekih 6 godina. Pauleta i pogotovo Žardel su imali svoje periode, zatim uvek neugodni Pipo. :D

Ima ih još, nego me mrzi sad da se prisećam. Ševčenko, naprimer. Čak i Oven od pre nekoliko godina, mada i večeras ubode het-trik. :D Ne kažem da su svi oni bili bolji od Ronalda, samo da su na njegovom nivou. Naravno, govorim o ovom milenijumu, ne prethodnom.

Ne sećam se puno Krojfovog Drim tima, samo onda kad su se raspadali, kad je Laudrup otišao u Real, ali pričali su mi stariji da je ta Barsa bila jača nego ova danas, a posle sam gledao tekme i mogao se uveriti da su bili malo bolji nego današnja ili ona sa Ronaldinjom

Barsa sa Ronaldinjom je praktično bila ''Ronaldinjova Barsa''. To je bio jedan dobar tim sa jednim superstarom, i par veoma dobrih igrača, pre svega mislim na Etoa, eventualno Ćavija. Mada mislim da je tek Gvardiola probudio puni potencijal Ćavija Hernandeza. Zbog toga, kao i zbog sazrelih Mesija, Inijeste, Zlatana, Danijela Alveša, Jaja Turea, naravno, i Pujola koji je veliki put prevalio od običnog borbenog tupadžije do ovog što je danas, mi današnja Barselona deluje daleko više zastrašujuće od one Ronaldinjove. Otprilike jedino što ne valja u njoj je Anri koji je samo bleda senka onog nekadašnjeg sebe, ali verujem da će ovaj Pedro već od sledeće sezone postati standarni član ekipe umesto Anrija. Ako ne sledeće, onda one tamo.

Krojfov Drim Tim je tim sa tri svemirca - Laudrupom, Stoičkovim, i Romarijom. Nisam bio nešto posebno impresioniran kad su ostali u pitanju, osim eventualno Kumana, koji mi je bio dobar zbog slobodnjaka i užasno dobrih dugih lopti, ali nije bio ništa posebno u odbrani.

Kad već pričamo o Realu, meni su draži i bolji bili kad su igrali Mijat, Sedorf, Redondo, Panući, Ilgner, Šuker, Amaviska i ostali što su nastavili u Galaktikosima ...

Ma i meni su bili draži u Mijatovoj eri, ali ne može se poreći ogroman hajp koji se podigao oko dovođenja Galaktikosa, hajp verovatno nezabeležen u istoriji fudbala. Mislim svi se sećamo dovođenja Bekama i priče ''Džordan odlazi, ostavlja svoj broj 23, Bekam ga preuzima''. :worth: Tačno se sećam rečenice nekog funkcionera Reala u vezi toga. Kao, famozna dvadeset trojka prelazi iz ruku najveće ikone košarke u ruke najveće ikone fudbala. :roll: :bljak:

Pa sam je kriv za to, imao je ponude svih večih evropskih klubova a on je izabrao Bajern ... Za Francusku bih više rekao da imaju najnesrećnijeg selektora, jer sa Wengerom npr. ova repka bi bila izuzetno opasna ... Pogledaj samo razliku Engleske kod Kapela i Meklarena ...

Ma naravno da je problem u Domeneku, to niko ne spori. Mislim, oni imaju uz Špance i Engleze sigurno najbolji tim na svetu, ako ne i najbolji. Riberijeva nesreća je što baš njegovoj generaciji zapade trener kakav je Domenek. I to baš u vreme kad ni ne može da pokaže svoj pun potencijal igrajući u jakoj, ali ipak ne vrhunskoj, ligi, i u istom takvom timu.

I više od 20 rekao bih ... Mora tu biti mesta i za Romaria, Van Bastena, Gulita, Gerda Milera, Čarltona, Puškaša, Euzebia, Besta, Platinija, Stoičkova, Malog Budu, Garinču, Rivalda, Krojfa, Di Stefana, Rajkarda, Rivere, Meace, Mateus, Kubala itd. i to samo ofanzivci i veznjaci, ne računajući Kajzera, Bobija Mura, Barezija, Maldinija, Kumana, Pasarelu i ostele ...

A tek za Jašina i još par golmana. :D

Poslednja izmena:
Nije, uzeo je Ronaldo Zlatnu loptu te godine. Nedved ju je uzeo godinu kasnije. A godinu pre Ronalda ju je uzeo Majkl Oven.
Ma ja to gledam po sezonama, ne po kalendarskim godinama, zato i kažem da je Nedved uzeo u finišu, jer je Juve prošao Real u LŠ-a, a on bio odličan u nokaut fazi ...

Drogba od pre neke dve godine, Vilja poslednjih godina, Van Nistelroj pre par godina, Makaj pre nekih 6 godina. Pauleta i pogotovo Žardel su imali svoje periode, zatim uvek neugodni Pipo. :D
Ma sve je to sitna boranija za debelog, i nisu ni prići Ronaldu u Realu ... Jedino Ševa, al njega sam zaboravio ... Ostali su amateri i za polovnog Ronalda ... Prve tri sezone u ligi dao 68 golova, više nego Drogba npr. za 6 u Čelsiju, gde ne može dve poštene sezone da sastavi ...

I dan danas bi pre njega video u svom timu onako debelog, nego 90% napadača ...

Barsa sa Ronaldinjom je praktično bila ''Ronaldinjova Barsa''. To je bio jedan dobar tim sa jednim superstarom, i par veoma dobrih igrača, pre svega mislim na Etoa, eventualno Ćavija. Mada mislim da je tek Gvadiola probudio puni potencijal Ćavija Hernandeza.
Bio je i Deko tu, a i Markez je igrao najbolji fudbal u životu ...

Ćavijev potencijal je probudio Radomir Antić, jer Ćavi je pre njega igrao jaku blizu odbrane i imao dosta drugačiju ulogu, pa ga je Radomir prebacio bliže protivničkom golu, i od tada razbija ... I Guardiola naravno ima ogroman uticaj, pre svega jer je igrao istu poziciju, i po meni je bio bolji igrač, a i Ćavi je taman počinjao u Barsi kad je Pep bio pri kraju, te mu je bio mentor i kao saigrač ...

Zbog toga, kao i zbog sazrelih Mesija, Inijeste, Zlatana, Danijela Alveša, Jaja Turea, naravno, i Pujola koji je veliki put prevalio od običnog borbenog tupadžije do ovog što je danas, mi današnja Barselona deluje daleko više zastrašujuće od one Ronaldinjove. Otprilike jedino što ne valja u njoj je Anri koji je samo bleda senka onog nekadašnjeg sebe, ali verujem da će ovaj Pedro već od sledeće sezone postati standarni član ekipe umesto Anrija. Ako ne sledeće, onda one tamo.
I meni deluje, ali ne nešto puno, iako su stabilniji i kvalitetniji nego Ronaldinjova ... Ja verujem da će čak i ove Pedro zaigrati kao standardan, jer ne verujem da će Pep puno trpeti Anrijevu slabu formu ... Ako je mogao ubicu Etoa da zameni Zlatanom, još lakše će zameniti Anrija Pedrom ...

Krojfov Drim Tim je tim sa tri svemirca - Laudrupom, Stoičkovim, i Romarijom. Nisam bio nešto posebno impresioniran kad su ostali u pitanju, osim eventualno Kumana, koji mi je bio dobar zbog slobodnjaka i užasno dobrih dugih lopti, ali nije bio ništa posebno u odbrani.
Ja sam kasnije gledajući kasete bio najviše impresioniran Guardiolom, koji je imao ulogu kao Ćavi danas, ali je delio daleko bolje lopte ... Pored ove super trojke, bio je i Begeristajn tu, Rafin čiča, Bakero, Hulio Salinas (njega sam najviše gotivio kad je u Sportingu igrao), a odbrane se sećam Ferera koji je bio odličan ...

Kuman je bio majstor, glavni igrač PSV-a 1988-e u tripl-kruni, a to začinio osvajanjem Eura, te ne znam kako nije neku nagradu pokupio ... Odbrana mu nije ni trebala, jer ako primi gol, lik samo dođe do 40 metara, pukne bombu u rašlje i tako svaki put :D ... Bio je više nego dobar odbrambeni, meni isti rang kao i Jero, a i slične karijere su imali ...

Ma i meni su bili draži u Mijatovoj eri, ali ne može se poreći ogroman hajp koji se podigao oko dovođenja Galaktikosa, hajp verovatno nezabeležen u istoriji fudbala. Mislim svi se sećamo dovođenja Bekama i priče ''Džordan odlazi, ostavlja svoj broj 23, Bekam ga preuzima''. :worth: Tačno se sećam rečenice nekog funkcionera Reala u vezi toga. Kao, famozna dvadeset trojka prelazi iz ruku najveće ikone košarke u ruke najveće ikone fudbala. :roll: :bljak:
Ma stoji taj hajp, ali pošto nisu ispunili očekivanja, a em je konkretniji Perez u ovom mandatu, nekako su izbledeli i padaju u senku ... Više su bili hvaljeni nego konkretni, i nisu iskoristili to što je Barsa imala idiota za predsednika koji nije imao pojma ... Meni su oni samo prve dve godine bili galaktični, i većinu sledeće sa Ronaldom, a posle su postali cirkus dovođenjem Bekama a pritom oterali Jera i Makelelea, i već tada ih niko nije gledao kao galaktikose ...

Sa hajp se slažem, jer su svi željno iščekivali leto i čekali koga će sledećeg Real da dovede, al pošto je uveg dovodio boljeg igrača, kod Ronalda je taj projekat galaktikos morao da stane ...

Iako je sada doveo dve superzvezde u jednom roku, onaj prvi mi se čini kao veći boom, jer su i Figo i Zidan tada bili veće zvezde nego Kaka i CR sada ... Još pogotovu što je Figo došao kao kapiten Barse, a Zizu i Ronaldo kao prvaci sveta, te Zidan kao evropski ...

Ma naravno da je problem u Domeneku, to niko ne spori. Mislim, oni imaju uz Špance i Engleze sigurno najbolji tim na svetu, ako ne i najbolji. Riberijeva nesreća je što baš njegovoj generaciji zapade trener kakav je Domenek. I to baš u vreme kad ni ne može da pokaže svoj pun potencijal igrajući u jakoj, ali ipak ne vrhunskoj, ligi, i u istom takvom timu.
Verujem da će na kraju sezone preći u Real, Barsu, Manu ili neki konkretniji, čisto da iskoristi tih 4-5 vrhunskih sezona što mu je ostalo ...

A tek za Jašina i još par golmana. :Dc
Tek je njih bilo dosta vrhunskih, pogotovu 90-ih, i to Talijana :D ... Od Zenge, Paljuke, Perucija, Tolda, a golman koji je godinama bio nezamenljiv u super jakom Milanu (Rosi), nije mogao da prismrdi njihovoj repki ...

Ja se sećam kad sam sa ćaletom gledao fudbal pre možda dve, tri sezone, i kada su Drogba i Eto bili daleko najubojitiji napadači na svetu. I tačno smo pratili obojica, i baš su i jedan i drugi davali golove uvek kad je bilo najpotrebnije. Tako da smo se tad smejali raznim izvikanim napadačima i ukazivali na pomenutu dvojicu kao na ljude koji znaju svoj posao. Ali nije više ni Drogba ono što je nekad bio.

Jeste, Gvardiola je bio sjajan igrač, ali sam izdvojio Laudrupa, Stoičkova, i Romarija jer su u to vreme oni bili, pa možda i trojica najboljih fudbalera na svetu, tako da su mi ostali nekako bili u njihovoj senci.

Meni je Jero bio bolji kad su defanzivni zadaci u pitanju, a Kuman kad su ofanzivni. Pre bih ga uporedio sa, recimo, Mihajlovićem, ali ne onim iz Zvezde, nego ovim starijim, koji je ubacivan praktično samo zbog ofanzivnih sposobnosti, iako u defanzivi nije bio ništa posebno, čak bi neki rekli da je bio šupalj k'o crkveno zvono. Kuman mi je svakako bolji od njega u odbrani, samo mislim da je slična priča u pitanju.

Više su bili hvaljeni nego konkretni

To se naravno podrazumeva.

Ja se sećam kad sam sa ćaletom gledao fudbal pre možda dve, tri sezone, i kada su Drogba i Eto bili daleko najubojitiji napadači na svetu. I tačno smo pratili obojica, i baš su i jedan i drugi davali golove uvek kad je bilo najpotrebnije. Tako da smo se tad smejali raznim izvikanim napadačima i ukazivali na pomenutu dvojicu kao na ljude koji znaju svoj posao. Ali nije više ni Drogba ono što je nekad bio.
Drogba je imao samo jednu odličnu sezonu, i to 2006/2007, a i ovu je počeo odlično ... Ostale su mu bile varljive, šrvo odigra odlično, a onda ne može da se sastavi 3-4 tekme ... Eto je daleko veći trag ostavio, i zaslužuje da bude međ najvećima ...

Trezege je bio fantastičan u kalču, ali su ga povrede sjebbale u par sezona, te je mogao biti još bolji ... Vijerija sam zaboravio, a on je u to vreme trpo ko lud ...

Jeste, Gvardiola je bio sjajan igrač, ali sam izdvojio Laudrupa, Stoičkova, i Romarija jer su u to vreme oni bili, pa možda i trojica najboljih fudbalera na svetu, tako da su mi ostali nekako bili u njihovoj senci.
Guardila čist genije bio, meni daleko bolji od svih igrača nakon njega na toj poziciji, a i pre njega je malo boljih bilo ...

Uz ovaj Barsin trio, ja bih dodao Bađa i Hadžija, a mogao bi i Dejo da se ugura tu negde ...

Meni je Jero bio bolji kad su defanzivni zadaci u pitanju, a Kuman kad su ofanzivni. Pre bih ga uporedio sa, recimo, Mihajlovićem, ali ne onim iz Zvezde, nego ovim starijim, koji je ubacivan praktično samo zbog ofanzivnih sposobnosti, iako u defanzivi nije bio ništa posebno, čak bi neki rekli da je bio šupalj k'o crkveno zvono. Kuman mi je svakako bolji od njega u odbrani, samo mislim da je slična priča u pitanju.
Kasnije je postao rupa, tamo u Interu, ali u Laciu i Sampdoriji je bio vrlo dobar kao libero ... Čini mi se da ga je Erikson stavio na tu poziciju ...

Pa ne znam baš, seti se samo EP 2000. Od šest komada protiv Holandeza, on je zasr'o bar kod tri. Ili one utakmice sa Janezima i onog dodavanja Zahoviću, kad su nam Drulović i Milošević jedva spasli dupe.

Uz ovaj Barsin trio, ja bih dodao Bađa i Hadžija, a mogao bi i Dejo da se ugura tu negde ...

Jeste, to i ja mislim. Ova trojica, Bađo, i Hadži su najboljih pet igrača tog vremena, sa Dejom odmah iza njih.

Tad je već počeo da se gubi i da rapidno pada u formi, pre toga je odlično igrao kao libero, sećam se da su se svi čudili kako se brzo adaptirao na tu poziciju ... Nakon one titule sa Laciom počeo je da igra sve lošije, imao je one silne incidente, počevši od Eura, preko Vijere i Mutua, i još nekoliko u kalču ... Kasnije ga je Mančini doveo u Inter ko zna zašto ...

Sa Nestom je bio odličan tandem, i imao je ubedljivo najprecizniju dugu loptu na svetu, kad potegne tamo iz svog šesnaesterca, pogađao je u trepavicu Salasa i Mančinija ... Nije bio klasa Neste naravno, ali na vrhuncu forme bio je izuzetno dobar kao libero...

Bekam: Žao mi je što sam otišao iz Mančestera

- Voleo bih da nikada nisam napuštao Mančester junajted, ali mi nije bilo suđeno da ostanem - izjavio je Dejvid Bekam, fudbaler LA Galaksija koji će do kraja sezone igrati na pozajmici u Milanu.

Bekam je uspešnu fudbalsku karijeru započeo na "Old Trafordu" 1993. godine, a tačno deset godina kasnije preselio se u Real Madrid. Na "Santjago Bernabeu" igrao je do 2007, a potom je otišao u američku ligu (MLS) i potpisao za Los Anđeles Galaksi. Ove godine je, kao i prošle, u januaru pojačao redove Milana u nameri da ostane u formi i obezbedi mesto u reprezentaciji Engleske pred Svetsko prvenstvo.

- Spreman sam da naporno radim i odem na SP. Ne očekujem ništa osim teškog rada, a samo se nadam da ću biti deo engleske reprezentacije na Mondijalu. To je ono što želim, da igram za svoju zemlju - rekao je Bekam.

Најбољих 10 стрелаца у националном првенству :

1. Pele (Brazil), 1957-1977, 560 mečeva, 541 gol
2. Jozef Bican (Austrija/Čehoslovačka), 1931-1955, 341 meč, 518 golova
3. Ferenc Puškaš (Mađarska), 1943-1966, 533 mečeva, 511 golova
4. Romario (Brazil), 1985-2007, 612 mečeva, 489 golova
5. Karlos Roberto de Oliveira (Brazil), 1971-1992, 758 mečeva, 470 golova
6. Imre Šloser (Mađarska) , 1905-1928, 318 mečeva, 417 golova
7. Đula Sengeler (Mađarska), 1935-1952, 394 meča, 416 golova
8. Džejms Edvard MekGrori (Škotska), 1922-1938, 408 mečeva, 410 golova
9. Ziko (Brazil), 1971-1994, 596 mečeva, 406 golova
10. Gerd Miler (Nemačka), 1965-1981, 507 mečeva, 405 golova

http://www.b92.net/sport/fudbal/vesti.php?yyyy=2010&mm=01&dd=25&nav_id=406520

A pazi recimo statistiku pet najboljih strelaca u svim zvaničnim utakmicama, znači ne samo ligaškim.

1. Jozef Bican - 805 +
2. Romario - 772
3. Pele - 767
4. Ferenc Puškaš - 746 +
5. Gerd Miler - 735

Ova dva plusa pored imena Bicana i Puškaša označavaju da statistika nije kompletna, odnosno da je reč o minimalnom broju pogodaka.

Inače, Bican je, recimo, u kup utakmicama postigao 130 golova na 61 nastupu, što je više od dva gola po meču. :D

Poslednja izmena:
па Бицан има убедљиво најбољи просек голова колко видим
2 гола по мечу толке године :eek:

а за овог Магика сад први пут чујем тако да прилажем и ја 1 клип
најјаче је на 3:54 шта уради овом одбрамбеном !
није знао шта га је снашло хахаха
такође на 2:58 лагано ова Роналдињова финта
чуо сам да је тај дриблинг први пут користио Ривелињо, Бразилац, такође фудбалска легенда, не знам да ли је помињан ...

Back