Legalizacija marihuane, stetnost, koristi, da, ne i zasto?

Da, ljudi su inace sposobni da upravljaju svojim postupcima. Verovatno su zbog toga svi smireni, stalozeni, racionalno razmisljaju zive u cvecu pa ne prave Gluposti...iz afekta...
Ne osnovane? Imas internet....potrazi dijabetes...

@AlterEgona
Jedan dzoint dnevno je previse. Redovno konzumiranje marihuane dozivljavam kao motanje jednom u, npr. 3 nedelje kada ti treba ventil, nagomilaju se problemi pa ti treba pauza pred nove pobede (nismo svi isti i nemamo svi iste probleme)...ovo je jedno pozitivno dejstvo marihuane.

3 kruga oko stadiona

- - - - - - - - - -

ULJE OD MARIHUANE se koristi u lecenju raka

mrka kapa

U nekom idealnom svetu, sve droge su legalne, ali je i mentalno zdravlje ljudi na nivou koji opravdava datu im odgovornost za vlastite izbore. Makaze su, recimo, dosta koristan alat, ali potencijalno smrtonosan. Zato maloj deci obicno branimo da ih drze u rukama, dok kasnije, kad malo sazru, ta zabrana nestaje. Tako nekako zamisljam i zrelost drustva, koje moze da (zlo)upotrebi slobodu i na taj nacin strada. Zato razumem zabrinutost onih koji smatraju da ce konzumacija marihuane nakon njene legalizacije doziveti ekspanziju. Tesko mi je da pravim predvidjanja o razvoju ljudskog ponasanja nakon takve zakonske promene- mozda nase napaceno drustvo nije zrelo za takav vid slobode. A mozda se nista nece promeniti u ponasanju ljudi. Mozda su ljudi vec nacinili svoje izbore i duvaju travu iako im drzava brani, i mozda ce procenat tih korisnika marihuane ostati priblizno jednak, ma kako zakon izgledao.

U nacelu, u idealnom slucaju, ipak zagovaram legalizaciju svih droga. Mnogo je toga sto coveku nije zakonom zabranjeno, a opasno je za njegov zivot i zdravlje, pa se on ponasa u skladu sa svojim instinktom za samoodrzanje i ne radi te stvari. Uverena sam da drustvo ne treba da sankcionise uzivanje droge, jer mi se ne cini dobrim da od osobe koja voli povremeno da povuce dim marihuane pravimo kriminalca. I sa tim zabranama, narkomanija cveta, distribucija opijata se odvija, sve funkcionise kako valja u narko svetu- i to je ono sto ne sme da se remeti, pa otud status quo u procesu legalizacije.

Kad se podvuce crta, ne znam cemu doprinosi zakonska zabrana koja se odnosi na drogu. Odrzavanju ravnoteze u sistemu, valjda.

...
Da li smatrate da ova biljka moze biti korisna u medicinske svrhe
...

Na ovo pitanje može dati odgovor samo neko ko je lično sproveo pravo naučno istraživanje,
sa hiljadama zamorčića.

Dakle mi ovde možemo samo da navijamo,
kao oni na stadionu.

Možemo dati i neki svoj "filozofski" odgovor,
evo mog :

1. Velika većina lekova su u stvari otrovi koji služe samo da isprovociraju odbrambene mogućnosti našeg organizma !
2. Čoveku pomažu ne samo lekovi, već i neke neočekivane stvari kao batine, zatvor, ludara ... Naravno i lepa reč, pažnja, poklon ...

Tako da, šta da vam kažem ?! :cool:

Viva la libertà ! :D

Ljudi su toliko pametni i obrazovani o drogama (većina) da ako bi uzeo heroin pa kad me "razvali" reko da je to kokain niko ne bi sumljao u to, iako su to droge sa totalno suprotnim efektima. Ne zna se u javnosti ni to da kokain izaziva kukavičluk. Da, da, kukavičluk. I što da pričamo o kanabisu, ja bi tamo đe ona juče što je nosila bunde i milion dijamanata žena bogatašica a danas radi ka konobar da otplati dug za drogu zabranio i čaj od kamilice. Je-be mi se oće li se legalizovat to čudo od droge koju mogu da uporedim sa gledanjem crtanih filmova o bananamenu, taj kanabis. Stvari koje sam ja probao a nisu ni poznate da postoje većini prevazilaze toliko skup stvari koje je probao običan narkoman tako da ja za sebe uvjek kažem da sam gospodin, a svakoga ko misli da je marihuana alfa i omega mogu da prestignem u osvajanju cure, ili možda da izazovem da njegove cure pred njim meni...

marihuana je opasna za mozak,dugotrajna upotreba kanabisa pravi od coveka paranojika,dolazi do šizofrenije,menja se psiha.
2 puta je štetnija od duvana,toliko kancerogenih materija sacuvaj boze.dugotrajna upotreba marihuane stvara promene u mozgu slicne onima koje stvara dugotrajno konzumiranje vecine drugih droga.

Jedan moj dečko je bio duvač sa višegodišnjim stažom :lol: i duvao je u proseku 2-3 puta dnevno. I često je imao te paranoične ispade, nije bio fizički agresivan (više onako mlohav i spor, što me izuzetno nerviralo), ali psihički me opterećivao
A vidim da se često servira ta priča da kanabis nije ništa štetniji od duvana, što ne može biti istina.

Ja sam za, ali isključivo u medicinske svrhe. Znam nekoliko primera kojima marihuana olakšava lečenje...

- - - - - - - - - -

Alkohol po mom misljenju je gori od marihuane. Covek kad se naduva je miran, alkoholisani cesto znaju da budu nasilni.

Sa ovim bih se složila. Pogotovu ako je hronični alkoholičar u pitanju. Nažalost, znam iz prve ruke.

Uskoro tretman protiv zavisnosti i stetnog ucinka kanabisa

Studija je sprovedena od strane dvojice francuskih istrazivaca iz INSERM. Ukazuje na molekul koji stiti mozak od stetnog delovanja kanabisa. Ovaj molekul je pregnenolon, preteca svih steroidnih hormona (progesteron, testosteron ...)

Mnogi ljudi su mislili da je taj molekul nije posedovao biolosko delovanje ali dvojica istrazivaca dokazala su da je zapravo sposoban da zastiti mozak od stetnog delovanja marihuane. Visoka koncentracija pregnenolona u mozgu blokira aktivni sastojak kanabisa (THC) koji deluje na kanabinoidne receptore (CB1)

Legalizacija da, ali u medicinske svrhe. Drzava bi ubirala porez od prodaje i prodavala bi se roba sa proverenim poreklom (nadam se). Nisam za masovnu legalizaciju, jer mislim da bi donelo vise stete nego koristi. Istina je da svako ima izbor, ljudi to masovno rade iako je zabranjeno, ali kad bi bilo legalno, sigurno bi na neki nacin poceli ispastati oni koji to ne koriste, a od uradjenih turista ne bi moglo da se zivi. Ipak mi nismo Amsterdam, ili mozda to zelimo postati?

Izmenjena percepcija iliti naduvanost de facto povlači za sobom smanjenje racionalnog rasuđivanja - jer čovek koji ima izmenjenu percepciju sopstvenih emocija, boja, protoka vremena i vidnog polja (u mom slučaju) ili makar samo izmenjenu percepciju emocija (u tvom slučaju) koja može biti i pozitivna i negativna, de facto ne može racionalno rasuđivati u jednakoj meri kao kada izmenjene percepcije nema.

Takav čovek može biti opasan kako za sebe, tako i za okolinu, makar iz nehata.
A zasto to sto je rekla da je imala emocije ugodnosti ("smejanje") i mira ("opustenost") i emocije od ljubavi... nebitno: itd., zasto to nazivas "perpecicija emocija"? da li bi i percepciju nazvala "percepcija percepcije"? da li bi i misli koje neko ima a za koje je ocigledno da nisu bas "njegove", nego od tog stanja i od njega satkane zajedno, nazivala "percepcijama misli"?

Legalizacija da, ali u medicinske svrhe. Drzava bi ubirala porez od prodaje i prodavala bi se roba sa proverenim poreklom (nadam se). Nisam za masovnu legalizaciju, jer mislim da bi donelo vise stete nego koristi. Istina je da svako ima izbor, ljudi to masovno rade iako je zabranjeno, ali kad bi bilo legalno, sigurno bi na neki nacin poceli ispastati oni koji to ne koriste, a od uradjenih turista ne bi moglo da se zivi. Ipak mi nismo Amsterdam, ili mozda to zelimo postati?
Ovdje postoji ono cuveno "signurno bi" ali nigdje nema "zato sto/jer"... sto je bezobrazluk, zmija ga pregrizla dabogda... ko da bi vala nesto falilo da nam on to kako zna da bi (s i g u r n o) bilo bas tako objasni...

Poslednja izmena:
A zasto to sto je rekla da je imala emocije ugodnosti ("smejanje") i mira ("opustenost") i emocije od ljubavi... nebitno: itd., zasto to nazivas "perpecicija emocija"? da li bi i percepciju nazvala "percepcija percepcije"? da li bi i misli koje neko ima a za koje je ocigledno da nisu bas "njegove", nego od tog stanja i od njega satkane zajedno, nazivala "percepcijama misli"?
Hajd ne šuketaj.
Suština je da se percepcija stvarnosti menja pod uticajem narkotika, što dalje povlači za sobom gubitak moći racionalnog opažanja spoljašnjeg sveta, što dalje povlači za sobom gubitak moći racionalnih i pravovremenih reakcija na taj spoljašnji svet, dok traje naduvanost.

Da je naduvanoj osobi isto ko i nenaduvanoj, ljudi ne bi ni duvali.

Hajd ne šuketaj.
Suština je da se percepcija stvarnosti menja pod uticajem narkotika, što dalje povlači za sobom gubitak moći racionalnog opažanja spoljašnjeg sveta, što dalje povlači za sobom gubitak moći racionalnih i pravovremenih reakcija na taj spoljašnji svet, dok traje naduvanost.

Sta joj znaci "šuketaj"?
Kako bi ona opisala efekat kokaina, koji sigurno ne menja spoznaju spoljasnje stvarnosti na gore/losije, niti na bas neki nacin opasan za voznju, sviranje, itd.?
Ili heroina?

Poslednja izmena:
TRI BITNA PODATKA ZA TEMU
"Marihuana i heroin su ti potpuno obratni efekti, heroin te radi gospodski, a ono seljacki..."
(Jedan narkoman)

"Ja mislim da je marihuana najteza(najjaca) droga"
(Jedan doktor koga necu imenovati skorz jer je jako poznat, i jer je to rekao u privatnom razgovoru a ne znam posto nismo u kontaktu da li zeli da ja napisem da je on to rekao negde na nekom javnom mestu, kao sto je forum.)

Kad je coveku seksualna zelja unistena onim sto bi trebalo po logici stvari da je jaca: antidepresivaima: Jedina dva antidepresiva koji se koriste (i kad je marihuana u zemlji dozvoljena) za obnavljanje seksualne zelje ako je, kao sto mogu, naruse drugi antidepresivi, a to radi (moze da uradi) skoro svaki od njih (drugih): tianeptin i bupropion.
(Podatak, tacan. Tu bi dodao i antipsihotik koji je ujedno i antidepresiv i anksiolitik, ali se vise ne proizvodi mada ga je ostalo u apotekama i prepisuje se: tioridazin)

----
PRVA STVAR koja mi se nije svidela kod marihuane je nemogucnost da steceni duboki filozofski i naucni podaci ostanu zapamceni ili zapisani, jer cak i ako ti padnu na pamet ti ih ne zapises i obavezno ih zaboravis u toku stanja u kome mislis da ces ("odma", posto mislis da ce to da se desi skoro... odnosno "odma") kad te prodje lenjost da zapises, ili zapises ali kasnije u stanju nakon efekta ti te podatke smatras nebitnima i bacis te listove svesaka u kantu za smece, da bi, opet, kasnije u stanju nakon efekta ali u stanju "predomisljaja" poceo da zalis sto si bacio te listove, da se osecas kao "pokisli mis" jer si bacio cele sveske u kojima su otkrivene nove nauke, a mozda cak i religije. Dakle, MARIHUANA JE BESKORISNA.

Ne vidim potrebu da se zelena mrska mi biljka koristi za neki vid leka protiv bola, jer neki, recimo, tramadol, mnogo je jaci i mnogo manje psihicke zavisnosti izaziva (ako je izaziva) od marihuane, a fizicka moze da se skine postepeno i neosetno (metdonom postepenim spustanjem doze, recimo.)

Sto se tice efekta marihuane koji se smatra bezazlenim, on je recimo prvih 8 puta kada se u zivotu uzme marihuana (tu se svi korisnici bivsi slazu sa mnom sa kojima sam pricao) daleko jaci nego efekat heroina smrkanjem na nos, kao i heroina pusenjem sa folije (tehnicki naziv "vaporizacija" a opsteprihvaceni "Chasing the dragon" ("juris/anje na zmaja, jurenje zmaja" (u smislu da zmaj bezi od tebe)). Ja sam oprobao i zuto, i zuto na iglu, i kokain i marihuanu, itd. MARIHUANA JE STETNIJA PO COVECANSTVO OD HEROINA, JER: Efekat marihuane je posle prvih 8 puta apsolutno slabiji od svakog vida onoga sto prodaju pod imenom "zuto" (heroin), ali nije to bitno toliko za pricu o tome da li je marihuana stetnija po ceovecanstvo od heroina jer: jer je nenormalni pokusaj da se opet postigne efekat "kao prvih par puta" od marihuane proizveo kod mnogih zavisnosti od po najmanje dve godine jurcanja za necim sto, bar kod mene i svih koje znam, nije moguce.

Druga stvar koja je STETNA PO COVECANSTO od marihuane: skoro svi kad marihuanu uzmu uzmu i da lazu o nekim stvarima, tj. obozavaju istinu toliko da, da bi skup stvari sto spada u istinu koji je javan "vidu istine" i njega i prijatelja sa kojim prica bio veci, pocnu da govore poluisitine, sto mnogi psiholozi i psici poucno proglasavaju gorim od lazi, a pravoslavna crkva u poluistinama a ne lazima vidi efekat kojim deluje Sotona (Djavo) na coveka.

Sa druge strane, heroin na iglu moze da "obori rekord" i prevazidje ljepotu efekta svih prvih 8(888) puta uzimanja marihuane kad se saberu po ljepoti, ali ko bas voli heroin apsoultno ima gubitak misljenja da je marihuanin efekat (posle prvih 8 puta) lep, i uopste i ne uziva u pusenju marihuane, iako mu je efekat po karakteristikama koje ga mogu opisati isti kao kod onih koji vole efekat marihuane, jer taj covek ima drugaciju licnost iako je efekat marihuane "licnoscu" isti.

Poslednja izmena:
Ne bi bilo loše da pročitate tekst o devojčici čiji su se epi napadi, zahvaljujući marihuani, smanjili od 300 dnevno (!) do 2-3 mesečno. I nije jedini slučaj:

http://edition.cnn.com/2013/08/07/health/charlotte-child-medical-marijuana/

A zatim:
https://www.weedhorn.com/these-children-died-waiting-for-medical-marijuana-1311285985.html

There are eight medical conditions for which patients can use cannabis -- cancer, glaucoma, HIV/AIDS, muscle spasms, seizures, severe pain, severe nausea and cachexia or dramatic weight loss and muscle atrophy.

Hajd ne šuketaj.

ni ja nisam video starijeg ili stariju narkomanku od 40 godina?

- - - - - - - - - -

Povremeni uživaoci marihuane nisu narkomani.
Inače, postoji podela na narkomane i narkofile.

rakija je zdravija pojava
a i životinje više vole rakiju

duvan recimo ne vole... ni tu konoplju...
znači svako govedo zna

- - - - - - - - - -

a znaju da treba da legnu i na hajdučku travu kad se rogovima iskasape zbog ženke u teranju
jedino tu travu priznaju

Back