Lećenje matičnim ćelijama- moralna dilema

Не мора, али у описаној ситуацији, где сви јавно причају да је рођен да би спасао сестру, сигурно ће знати. О томе сам причала.
Знаш како...
Ништа није идеално.
Велики је број деце која вуку неке комплексе од раног детињства...
Те што ниси мушко, те што ниси женско, те види како твоја сестра, те остала сам трудна случајно, те – да знаш како сам се намучила на порођају с тобом, те – знаш ли како си био немиран, болестан, бесан да си ми џигерицу појео, па оно – женско дете туђа срећа. Да не набрајам...
Ево, ја имам другарицу која је рођена само зато јер је девојчица пре ње погинула а они су хтели двоје деце...
Имам друга који је други син па га је мама шминкала у детињству...
Мислим, да су сви добри родитељи, нису.
Да је свако детињство срећно, није.
Да сви ми вучемо по неки терет, вучемо.
Неко се избори с тим касније...
То што нама изгледа страшно не мора да значи да ће то дете бити несрећно на крају...

Ма, потпуно се слажем са тобом, само ето, рекох да сам неутрална због приче коју је Мирка испричала.
А оно што мене ,,брине'' то је то што рекох, све ми ово личи на Гатаку...
Нисам ја гледала ни гатаку ни ту емисију.
Оваквих и онаквих родитеља ће бити увек.
То не можемо да спречимо.
Мени је ипак драго што сад постоји шанса за некад неизлечиве болести.
Да ли ће и како то неко да искористи, његова је ствар, као што је и досад била...
Ја бих то урадила, али то дете не би сазнало.
А знам да бих га волела и гајила исто као и прво.
Само... мислим да то мора са истим оцем... :think:

Искрено, вероватно нисам права особа да коментаришем овако нешто, јер моја деца немају шансу да добију матичне ћелије неког брата или сестре. :sad2:
Само се надам да никад неће затребати тако нешто.

.
А слажем се са Мирком, то може бити велики притисак на то дете које је рођено само да ,,спасе'' неког.
a mislim da može da bude pritisam i za izlečeno dete
šta li se očekuje od izlečenog deteta, kakvo da bude prema bratu
večito zahvalna?
ili normalna?
Да ли дете то мора да сазна?

mislim da bi to bilo pošteno prema detetu

mislim da bi to bilo pošteno prema detetu

Па сад....ако је поштено рећи:''Ти си рођен јер нам је пуко кондом'' или ''Јер је било касно за абортус''....ако је потребно да дете ТО зна, онда би требало и ово да зна:''Ми нисмо желели тебе, рођен си само да би послужио сврси...''

Па сад....ако је поштено рећи:''Ти си рођен јер нам је пуко кондом'' или ''Јер је било касно за абортус''....ако је потребно да дете ТО зна, онда би требало и ово да зна:''Ми нисмо желели тебе, рођен си само да би послужио сврси...''

ne, mislila sam da treba da zna da su matične ćelije iskorišćene za nečije lečenje
e sad, ako je jedini cilj bio nečije lečenje...
socijalna služba će se pobrinuti za taj slučaj;)

Dakle, da li smatrate da je baš sasvim ok radjati dete da bi se iskoristile matične ćelije u lečenju neke bolesti u porodici
(matične ćelije se na rođenju vade iz pupčane vrpce dok se jo posteljica ne "skine " sa zida materice, ako sam ja dobro razumela i koriste se u lečenju mnogih bolesti

Ne!Ali ako ``sacuvas`` maticne celije i primenis ih u lecenju u toku zivota to je ok....a da ti sad radjas dete da bi lecio nekog...po meni je apsurdno,mada sam cuo za takav slucaj.....:)

Jao, Helen, sto je ovo ruzno. Iole normalan roditelj rekao bi "nismo planirali jos jedno dete (ne nismo zeleli tebe), rodjen si (bez samo) da bi izlecio brata,..i hvala bogu sto jesi, jer sada umesto jedne imamo dve najvece ljubavi na svetu:heart:.......na primer

sumnjam da su moralne dileme jače od dileme život ili smrt...
a i ono drugo dijete je na dobitku...dobilo je život...a ko voli svoje jedno dijete toliko da bi sve učinio da ga spase,mislim da ne može biti osoba koja neće voljeti i to drugo...
kao da nema trudnoća koje su se neplanirano desile...a kasnije se to dijete svejedno zavoli...
meni ne bi smetalo da sam rođena da spasim brata ili sestru...ako će me roditelji kasnije voljeti...:)

zašto bi uopđšte bilo potrebno naglasavati da je dete rođeno da bi izlecilo drgo. ako i jeste to primarna svrha. a da je jedina ne mogu da verujem, mislim svako ko moze da pravi i radja decu i to ucini ne mogu da verujem da to gleda kako neki specijalni projekat, prosto dete je dete, a ako moze da pomogne drugom u startu jos bolje zašto kriviti sliku........???

zašto bi uopđšte bilo potrebno naglasavati da je dete rođeno da bi izlecilo drgo. ako i jeste to primarna svrha. a da je jedina ne mogu da verujem, mislim svako ko moze da pravi i radja decu i to ucini ne mogu da verujem da to gleda kako neki specijalni projekat, prosto dete je dete, a ako moze da pomogne drugom u startu jos bolje zašto kriviti sliku........???

И ја тако некако размишљам....

Овако и ја размишљам.

Родила бих дете и никад то не бсимо споменули том другом детету, а ни првом.

Зашто бих децу доводила у ситуацију да сутра нпр. једно другом пребацују то (''да није било мене, ти не би био жив'' или ''ти си само рођен да би ја остао жив'' (дакле мене много више воле)) ?

Није то ситуација коју бих изједначавала са ''пуко кондом'' или ''касно смо сазнали да сам трудна, па није могао абортус''.

Ово је много суптилнија ствар.

Bez razmisljanja bih rodila drugo dete ako bi to pomoglo u izlecenju prvog. I naravno da nikad ne bih detetu pominjala da je rodjeno da bi pomoglo bratu / sestri. I 100% sam sigurna da bi bilo voljeno kao i prvo dete. I kad izlecenje ne bi uspelo, isto bih ga volela, pa nije to dete garant izlecenju, vec mogucnost, dar.

Ne znam...ja licno ne bih volela da mi roditelji kazu...a maticne celije bih rado sacuvala, mada ne znam, iskreno kako bih se ponasala u situaciji da "moram" da rodim drugo da bih spasila prvo...situacija sama namece resenja pa ne bih u polemiku oko moralnosti...

Ono sto mene razocarava je to sto je cuvanje maticnih celija opet "privilegija" dobrostojecih porodica...nema sanse da ja i mm, sa dve prosvetne plate, neresenim stambenim pitanjem, jednim detetom, drugim na putu, kreditom za polovan auto i dr., skupimo te novce za cuvanje maticnih celija...jos ja smatram da mi relativno dobro zivimo...a sta je sa onim ljudima koji su zaista siromasni??? Zalosno...

Pozdrav svima! Da ne bi došlo do zabune, moram da napomenem da sam od supruga pozajmila nalog koji je on nekada davno koristio na ovom forumu - samo zbog ove teme. Mislim da nema potrebe opterećivati forum novim nalogom zbog jednog posta, kad ga on i tako više ne koristi.

Не мора, али у описаној ситуацији, где сви јавно причају да је рођен да би спасао сестру, сигурно ће знати. О томе сам причала.

Moj bold.

U vezi teme:

Moram da pitam, NA KOJI NAČIN bi se to saznalo?

Ako smo moj muž i ja tako odlučili, o tome ne moraju da znaju ništa čak ni naši najbliži (roditelji, braća, sestre…), a kamo li dete, kad jednom odraste.

Ali ako partneri imaju neodoljivu potrebu da se ispovedaju po komšiluku, to je već druga stvar:
- Slatka moja, i tako ti ja i moj Mile (….srrrrk…dodaj mi jos malo šećera…) napravismo još jedno dete, evo, ušla sam u 7-mi mesec (…. mljac…..mljac…. uf, što su ti fini ovi kolači, daćeš mi recept…..) možda pomogne ovom mom starijem (….srk…mljac…mljac…. el ovo puter ili margarin?) Kažu doktori, to mu je jedina šansa…. :manikir:

Namerno karikiram, ali poznavajući neke divne primerke ljudskog roda, verujte, ne previše.

Čitajući ovu temu, stekla sam utisak da se ovde implicira da bi to drugorođeno dete bilo na neki način žigosano, ili čak životno ugroženo time što bi njegovom bratu/sestri bile presađene njegove matične ćelije??

Zaboga, nema tu nikakvih sadističkih zahvata nad nemoćnim detetom - neće mu oduzeti bubreg, ili jedno plućno krilo i donirati njegovom bratu! :rtfm:

Matične ćelije se uzimaju iz pupčane vrpce, koja se na porođaju ionako baca. Pa kad je već tako, zašto se taj dragoceni materijal ne bi iskoristio za nečije izlečenje? Vašeg ili nečijeg tuđeg deteta, svejedno?

Uostalom, mislim da nije daleko dan kada će se porodiljama nuditi mogućnost ili da čuvaju mat. ćelije u banci, ili da ih doniraju. Nema treće. I to smatram potpuno ispravnim.

Uostalom, sta će vam vaša pupčana vrpca?
Jos nisam čula da je neka čuva kod kuće u tegli, na polici u špajzu.... :zper:

I da, rodila bih i samog đavola, ako bi to bio jedini spas mome detetu! I još bih ga pride volela isto kao i moje starije dete.

A da kojim slučajem saznam da sam došla na svet da bih spasila život mom bratu, a da mi je to još i pošlo za rukom - zahvaljivala bih Bogu svaki dan što nam je oboma podario život.

Poslednja izmena:
kod nas se u nedelju emitovala ta epizoda..
toliko mi je sve zvucalo tuzno i nekako dvolicno unjoj..
Prvo- 100ta specijalna emisija!
Drugo- "eto on ce se zvati Bozidar jer ce spasiti zivot svojoj starijoj seki"
pa zamislite da ne dodje do izlijecenje, da stanice tog malog bica ne pomognu toj djevojcici.. :-(
svi ce sutra pricati o tom Bozidaru, kako ce se sutra on osjecati, zasto je rodjen, da li bi ga zaceli da mu se sestra nije razboljela?!

Ako smo moj muž i ja tako odlučili, o tome ne moraju da znaju ništa čak ni naši najbliži (roditelji, braća, sestre…), a kamo li dete, kad jednom odraste.

Čitajući ovu temu, stekla sam utisak da se ovde implicira da bi to drugorođeno dete bilo na neki način žigosano, ili čak životno ugroženo time što bi njegovom bratu/sestri bile presađene njegove matične ćelije??

Zaboga, nema tu nikakvih sadističkih zahvata nad nemoćnim detetom - neće mu oduzeti bubreg, ili jedno plućno krilo i donirati njegovom bratu! :rtfm:

Matične ćelije se uzimaju iz pupčane vrpce, koja se na porođaju ionako baca. Pa kad je već tako, zašto se taj dragoceni materijal ne bi iskoristio za nečije izlečenje? Vašeg ili nečijeg tuđeg deteta, svejedno?

Uostalom, mislim da nije daleko dan kada će se porodiljama nuditi mogućnost ili da čuvaju mat. ćelije u banci, ili da ih doniraju. Nema treće. I to smatram potpuno ispravnim.

Uostalom, sta će vam vaša pupčana vrpca?
Jos nisam čula da je neka čuva kod kuće u tegli, na polici u špajzu.... :zper:

A da kojim slučajem saznam da sam došla na svet da bih spasila život mom bratu, a da mi je to još i pošlo za rukom - zahvaljivala bih Bogu svaki dan što nam je oboma podario život.

:worth:

Back