Deo bloata koji su oni instalirali ipak može da se ukloni, pretpostavljam. Mislim ako su gurnuli neki ofis i slične aplikacije.
Nego hvala za šot. Iznenadilo me to što je android 12 prelaskom na 64bita toliko "porastao". Ko cela Mariova lažna memorija je.
Bloat uglavnom ne moze da se ukloni. Koliko god negativnih recenzija korisnici ostavili nikad nisam primetio da je Samsung ista uradio i izasao u susret.
Dakle, moze im se.
Telefon sam uzeo SIM free, nije imao Office preinstaliran kao sto mi je bio slucaj na prethodnom, ali sam instalirao Word i Excell. Zauzimaju previse memorije, a meni najvise smetaju reklame, pa se nisam odlucio za neki drugi program kom treba manje resursa (bar za sada).
Od onog sto mi ne treba, a ne mogu da deinstaliram je recimo:
1. AR Doodle - meni je to za decu, i trebalo bi da bude opciono
2. Game Booster - meni ne treba, za igre je konzila ili PC, strokanje po ekranu nije igra. Trebalo bi da bude opciono.
3. Bixby Dictation
4. Sticker Center - isto kao pod 1.
5. Samsung Galaxy Friends. Kome treba neka koristi.
6. Health Platform - treba da bude opciono. Ne koristim taj program na telefonu iako svakodnevno nosim Samsung Galaxy Watch
7. Samsung Blockchain Keystore - Kome treba za koine i veruje da je Samsung nacin cuvanja kljuceva siguran instalirace sam, ne treba Samsung da forsira sve korisnike, a mozda jedan od hiljadu ljudi koristi program
8. Samsung TTS (Text to Speech).
Ovi iznad mi cekaju za update koji nikad necu uraditi, a ne mogu da ih maknem.
Lista onih koji su na "disabled" i zauzeli su prostor ali ne smaraju je duza, stavicu neke:
1. AR Emoji
2. AR Emoji Stickers
3. AR Zone
4. Microsoft Swiftkey Keyboard (58Mb) - inace odlican keyboard. Svojevremeno sam ju platio i otkako je postala free, da bih koristio izgled tastature (razlicite faces) koje sam tada kupio sada treba da se logujem. Ne zelim da budem logovan na Microsoft non stop, dovoljno je sto Google i Samsung znaju kad prdnem, ne mora i M$.
5. Samsung Free (53MB) - vesti. Ne koristim, ne mogu da deinstaliram.
6. Secure Folder
7. Secure Wi-Fi
8. Youtube (76MB) - ne treba mi, gledam preko browsera gde mogu da drzim pod kontrolom reklame
9. ima jos naravno, ne da mi se da otvaram sistemske aplikacije i prepisujem...