Lažeš...?

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Otac lazi je Djavo, smatra Biblija i veli da je prva laz potekla od Eve u Garten Eden i da je time pocinjen prvi ljudski grijeh.

Od Augustina pa na ovamo su i nasi ljubimci filozofskije istrazivali laz i svaki svojim stilom utvrdio da je ona mrlja ljudske prirode,- da steti covjecanstvu . Osim Nietzsche-a, on pise: “Ko ne umije da laze ne zna sta je istina”.

Lazi iz uctivosti, stida, straha ili zbog zastite samog sebe mogu donekle moralno i opravdati. One se cak cine i bez lose savjesti i zbog toga su veoma ubjedljive ali taj akt ipak i nadalje ostaje ono sto i jeste,- laz.

Strategijske lazi kao kod reklama i propagande je posebna perfidnost. :evil:
To kvalifikujem kao agresiju i gonio bih ih kao krivicno dijelo.

Poenta i jeste u tome da u obilju laži čovek sazri i prepozna istinu. To je ono što citirani i omiljeni pisci i profesori nisu spoznali. Da jesu spoznali oni bi zanemeli jer ne bi imali kome da je propovedaju - niko ih ne bi slušao. Ko voli istinu?

Lažljivoj ljudskoj prirodi???... možemo dati i drugu dimenziju.
Sve laži i prevare koje postoje i hteli mi to ili ne,definišu ovaj svet svaka na svoj način,
predstavljene su nam ili ih sami sebi predstavljamo sa naznakom "za vaše/naše vlastito "dobro"...
Često nam se čini, da nam, kao ljudskim bićima, te laži i prevare veoma dobro pristaju.
U stvari radi se o tome da je taj problem u nama, pa zato i njegovo rešenje
treba da krene od nas, prvo na pojedinačnoj a kasnije na kolektivnoj bazi.
U svakom drugom slučaju mi ćemo uvek biti podložni da postanemo žrtve
nekog od mnogobrojnoh "spasitelja" iz bilo koje branše..koji se dobrovoljno izjašnjavaju
kako će nas zaštititi i preuzeti odgovornost za nas, na sebe.

Recimo..svi znamo ovu rečenicu.."on je umro da bi okajao naše grehe".Korišćenjem ovih
par jednostavnih reči neko je uspeo da programira milione ljudi i naterao ih da se odreknu svoje
kako lične odgovornosti,tako i one unutrašnje praiskonske sile(želja za pravom istinom)
uz čiju pomoć je svako od nas u stanju da promeni svoju ličnu realnost.

Ma problem je koju istinu trazimo.Istinu istine,istinu koju prizeljkujemo radi likovanja,istinu koja ce dokazati da je sve laz i li istinu koja ce postati satisfakcija borbe za njenim dokazivanjem.Koju god da trazimo,shvatice mo da je satkana od lazi .I kad je razgolitimo -njeno ime je laz u zacetku da bi ostarila kao istina.:D

Ma problem je koju istinu trazimo.Istinu istine,istinu koju prizeljkujemo radi likovanja,istinu koja ce dokazati da je sve laz i li istinu koja ce postati satisfakcija borbe za njenim dokazivanjem.Koju god da trazimo,shvatice mo da je satkana od lazi .I kad je razgolitimo -njeno ime je laz u zacetku da bi ostarila kao istina.:D
Bonus! :ok:

lazem
party2.gif

Lažljivoj ljudskoj prirodi???... možemo dati i drugu dimenziju.
Sve laži i prevare koje postoje i hteli mi to ili ne,definišu ovaj svet svaka na svoj način,
predstavljene su nam ili ih sami sebi predstavljamo sa naznakom "za vaše/naše vlastito "dobro"...
Često nam se čini, da nam, kao ljudskim bićima, te laži i prevare veoma dobro pristaju.
U stvari radi se o tome da je taj problem u nama, pa zato i njegovo rešenje
treba da krene od nas, prvo na pojedinačnoj a kasnije na kolektivnoj bazi.
U svakom drugom slučaju mi ćemo uvek biti podložni da postanemo žrtve
nekog od mnogobrojnoh "spasitelja" iz bilo koje branše..koji se dobrovoljno izjašnjavaju
kako će nas zaštititi i preuzeti odgovornost za nas, na sebe.

Recimo..svi znamo ovu rečenicu.."on je umro da bi okajao naše grehe".Korišćenjem ovih
par jednostavnih reči neko je uspeo da programira milione ljudi i naterao ih da se odreknu svoje
kako lične odgovornosti,tako i one unutrašnje praiskonske sile(želja za pravom istinom)
uz čiju pomoć je svako od nas u stanju da promeni svoju ličnu realnost.
cudesno kako razlicito razumemo iste reci..mozda je zato istina tako relativna.
vidis, ja nikad nisam ni trena pomislila da "on je umro da bi okajao nase grehe" znaci oslobadjanje od licne odgovornosti. naprotiv. on je za mene u meni, i njegov motiv da umre bez protesta da bi nekog spasao, kao najvisi cin plemenitosti i pozrtvovanja, deo je i moje prirode..njegova istina nije mi nametnuta, i ne oslobadja me..naprotiv, obavezuje me da pronadjem u sebi svoju bozansku prirodu, i njega.
jer je sve je u meni, i svetlo i tama..

Back