Latinski

Da li ste učili latinski tokom školovanja?

• Da nažalost

glasova: 2 10,0%
  • Da i voleo/la sam

glasova: 12 60,0%
  • Ne, srećom

glasova: 1 5,0%
  • Šta je to latinski?

glasova: 0 0,0%
  • Ne, nažalost

glasova: 5 25,0%

• Ukupno glasova
    20
Учила ми је ћерка.И имала је страшну аверзију према латинском.А језици јој иду.
Сад је уписала студије немачког.
Иде и на руски и на шпански упоредо.
Pomoći će joj za španjolski
Srećno na studijama 😊

Da
Ko ide na filoliški, latinski je osnova za neke stvari
Koliko znam, latinski i starogrčki se rade na filozofskom, u okviru klasičnih nauka.

Učila sam latinski, jer sam na sreću ili žalost završila medicinsku školu opšti smer. Pa se tamo učio latinski samo jednu godinu. Međutim, pratila sam jedno vreme privatne časove starogrčkog, jer sam bila fascinirana literaturom Starih. Htela sam i da mogu da čitam Novi Zavet. Međutim, za sve to što volim nisam nalazila vreme jer sam morala da se posvetim svojim studijama.

Kad smo kod latinskog, i na našim prostorima se on koristio pre mnogo vekova, kada smo bili deo Rimskog carstva. Pa ipak, ovde su ljudi skloni da negiraju uticaj tog jezika, neki čak da odbacuju latinično pismo kod Srba, iako smo već toliko vekova veoma blizu latinskog područja ili bili deo njega. Ne bih da izazivam diskusije na tu temu. Samo da dodam da je uticaj latinskog na nas prirodan, i da nama čak mnogo bolje ide i izgovor i pisanje nego npr englezima, isto kao i starogrčki.

Koliko znam, latinski i starogrčki se rade na filozofskom, u okviru klasičnih nauka.

Učila sam latinski, jer sam na sreću ili žalost završila medicinsku školu opšti smer. Pa se tamo učio latinski samo jednu godinu. Međutim, pratila sam jedno vreme privatne časove starogrčkog, jer sam bila fascinirana literaturom Starih. Htela sam i da mogu da čitam Novi Zavet. Međutim, za sve to što volim nisam nalazila vreme jer sam morala da se posvetim svojim studijama.

Kad smo kod latinskog, i na našim prostorima se on koristio pre mnogo vekova, kada smo bili deo Rimskog carstva. Pa ipak, ovde su ljudi skloni da negiraju uticaj tog jezika, neki čak da odbacuju latinično pismo kod Srba, iako smo već toliko vekova veoma blizu latinskog područja ili bili deo njega. Ne bih da izazivam diskusije na tu temu. Samo da dodam da je uticaj latinskog na nas prirodan, i da nama čak mnogo bolje ide i izgovor i pisanje nego npr englezima, isto kao i starogrčki.
Latinski se (kolko znam) uči i na filološkom na romanskim jezicima
A kao glavni, da, na filozofskom
Nego sam ja spominjao u kontekstu da je lakše posle latinskog učiti romanse jezike.

Boje na latinskom

images.png

sa linka https://www.google.com/search?q=lat...xv#imgrc=xjd4n27IkD1BXM&imgdii=Ph0vdhEeuCC5VM

Učila sam ga 4 godine u gimnaziji, meni nije bio problem jer mi inače idu jezici.

Quot linguas calles, tot homines vales!
Morao sam da prevedem poslovicu ;)

Učio sam 2 godine
Jako sam voleo našu blesavu Kristinu, profesorku iz gimnazije
Žena laf!
Na kraju smo joj kupili cveće (ja sam predao) i otpevali "Gaudeamus igitur"
Rekla nam je "ovo mi je bilo jedno od omiljenih odelenja!"
Koliko jezika govoriš za toliko ljudi vrediš… a ja pomislio ‘toliko vrediš’.

Morao sam da prevedem poslovicu ;)

Učio sam 2 godine
Jako sam voleo našu blesavu Kristinu, profesorku iz gimnazije
Žena laf!
Na kraju smo joj kupili cveće (ja sam predao) i otpevali "Gaudeamus igitur"
Rekla nam je "ovo mi je bilo jedno od omiljenih odelenja!"
Не знам колико је енергије у свој рад улагала Кристина и ово се не односи на њу, али ме подсетило да сви наставници типа мис Тренчбул рачунају на стокхолмски синдром код ђака. Они су "строги, али правдени", на крају ти попусте и поклоне, и то их онда учини свецима... јер, уништавали су ти нерве за твоје добро...

Meni je latinski bio neophodan pošto je sve u medicini na latinskom jeziku
Е па није. За писање дијагноза потребно ти је 200 речи и три реченичне конструкције, а то може да савлада свако ко ради на пијаци. Па и ту се фрљају, како ко дохвати...

Back