Latinski

Da li ste učili latinski tokom školovanja?

• Da nažalost

glasova: 2 11,1%
  • Da i voleo/la sam

glasova: 10 55,6%
  • Ne, srećom

glasova: 1 5,6%
  • Šta je to latinski?

glasova: 0 0,0%
  • Ne, nažalost

glasova: 5 27,8%

• Ukupno glasova
    18

milance19

Hot, blue and righteous
Moderator
Poruka
35.799
Učenje latinskog je mnogima bio kamen spoticanja.
Pošto sam pre polaska u gimnaziju opšteg smera učio italijanski, latinski mi je došao kao kec na 11.
Kakva su vaša iskustva i vidite li neku korist od učenja ovog jezika?

Učila sam ga 4 godine u gimnaziji, meni nije bio problem jer mi inače idu jezici.

Quot linguas calles, tot homines vales!
Morao sam da prevedem poslovicu ;)

Učio sam 2 godine
Jako sam voleo našu blesavu Kristinu, profesorku iz gimnazije
Žena laf!
Na kraju smo joj kupili cveće (ja sam predao) i otpevali "Gaudeamus igitur"
Rekla nam je "ovo mi je bilo jedno od omiljenih odelenja!"

Morao sam da prevedem poslovicu ;)

Učio sam 2 godine
Jako sam voleo našu blesavu Kristinu, profesorku iz gimnazije
Žena laf!
Na kraju smo joj kupili cveće (ja sam predao) i otpevali "Gaudeamus igitur"
Rekla nam je "ovo mi je bilo jedno od omiljenih odelenja!"

Učio si ga a ne znaš tu poslovicu? Cccc, pa to je prvo što je nas profesorka naučila :D

Meni je to bio jedan od omiljenih predmeta u gimnaziji, za razliku od većine đaka. Imali smo super profesoricu koja je i na fakultetu predavala, zvali smo je Puella jer je to bila prva latinska riječ koju smo čuli od nje. Pričala nam je da su je u nekoj beogradskoj školi zvali Kerber😄. Sentence sam volio, generalno mi jezici idu, jedino su dosadne bila one tablice vremena što se uče napamet. Da li je predmet koristan, apsolutno, za one koji se opredijele za humanističke nauke (i medicinu normalno).

Meni je to bio jedan od omiljenih predmeta u gimnaziji, za razliku od većine đaka. Imali smo super profesoricu koja je i na fakultetu predavala, zvali smo je Puella jer je to bila prva latinska riječ koju smo čuli od nje. Pričala nam je da su je u nekoj beogradskoj školi zvali Kerber😄. Sentence sam volio, generalno mi jezici idu, jedino su dosadne bila one tablice vremena što se uče napamet. Da li je predmet koristan, apsolutno, za one koji se opredijele za humanističke nauke (i medicinu normalno).
Jeste
Vremena su bila nezgodna a meni još nezgodniji padeži u latinskom 😃

Нисам учио током формалног образовања, али генерално знам солидан број речи, фраза, понеку пословицу и сл. Највише због етимологије речи у другим језицима, јер сам се образовао на Филолошком, иначе.

Нисам учио током формалног образовања, али генерално знам солидан број речи, фраза, понеку пословицу и сл. Највише због етимологије речи у другим језицима, јер сам се образовао на Филолошком, иначе.
Da
Ko ide na filoliški, latinski je osnova za neke stvari

Stavio sam "Da, nažalost". Bio mi je takoreći nametnut iako nikad nisam želeo da ga učim, a u prvoj godini gimnazije je to bio jedan od pet predmeta iz kojih sam "frljoknuo".

Generalno, upisivanje gimnazije je bila kardinalna greška.

Učenje latinskog je mnogima bio kamen spoticanja.
Pošto sam pre polaska u gimnaziju opšteg smera učio italijanski, latinski mi je došao kao kec na 11.
Kakva su vaša iskustva i vidite li neku korist od učenja ovog jezika?
Учила ми је ћерка.И имала је страшну аверзију према латинском.А језици јој иду.
Сад је уписала студије немачког.
Иде и на руски и на шпански упоредо.

Back