Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.579
A kada se prvi put u istoriji javlja naš naziv; Sisak?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Tako je. I, ako sklonimo grčki sufiks -ia dobijemo SISK, odnosno Sisъk gde se debelo jer menja u štokavskom nepostojanim a (Sisak), a u kajkavskom nepostojanim e (Sisek, kako se donedavnog i zvao).
Prema tome, vidimo da se Sisak, pre dve hiljade godina zvao isto kao i danas - Sisъk. Kod Nemaca i Mađara postoji preuzet samo u kajkavskom obliku - Sissek tj. Sziszek.
Kako je u doba dolaska Slovena latinski naziv mogao u izgovoru biti samo Siscia (sa c tj. ts - Sisstsia) vidimo da je neko od Slovena morao biti nauzočan u Sisku u doba Rimske Republike.
Sama imenica sisak na slovenskom dolazi od glagola sisati i može označavati nešto što se sisa ili onog koji sisa. To može biti vezano, npr. za neki izvor i sl.
Dakle, imamo lingvistički dokaz, da su Sloveni bili u Sisku u doba Rimske Republike preko toponima Sisъk. I sad, idemo dalje sa ovom činjenicom, a ne bez nje.
(1) po doseljavanju Slovena, ime grada; domaće, dakle, jeste Sitec.
(2) Naziv Sisak (Sisek) uvode Habzburzi kada dolaze na vlast, u 16. stoleću,
http://www.beocin.rs/sr/?m=c7&sm=c7_9&nav=mz_susekСусек је једна од најстаријих месних заједница у беочинској општини и по катастарским књигама са површином од 3940 хектара највећа је у општини Беочин. Спомиње се још у првом веку наше ере када је имао утврђење и звао се Cornacum. У средњем веку граница између сремске и вуковарске жупаније ишла је линијом од Сусека до Лаћарка. У папским списима ово село, које се налази на надморској висини од 87 до 120 метара, се наводи као Силзек или Зилзег. Највећи део породица у Сусек се доселио за време сеобе Срба 1690. године. У списима се Сусек појављује и као Сасек, да би од 18 века носио данашњи назив. Име је, како се верује, добио по положају села јер ту Дунав засеца и рони обалу под планином. Српска православна црква представља значајан културно-историјски споменик. Саграђена је 1770. године од камена и била је покривена шиндром. Иконостас је 1779.године урадио Теодор Крачун, барокни сликар.
Koje su ti reference/istorijski izvori za ovo; očigledno s tim nije bio upoznat ni Georg Holcer budući da uvodi vulgarnolatinsku protezu *SISKA pretpostavljajući ime sisъk za početno slovensko.
To je Skokov esej star 70 godina.Bukvalno imaš raspravu na prethodnoj stranici iz loje sam izdvojio i okačio isečak.
![]()
Tako da, koliko je meni poznato, reč smo mi tako upoznali i uveli zahvaljujući Habzburzima.
To je Skokov esej star 70 godina.
https://books.google.rs/books?id=U1R_CgAAQBAJ&pg=PA35&lpg=PA35&dq=siscia+podrijetlo+imena&source=bl&ots=IoCasNQzgV&sig=ACfU3U3Gpa9vCEd4u9Op9aHw-jd7CCQsEA&hl=sr&sa=X&ved=2ahUKEwj1qNOoyYLkAhXHfZoKHaS9AYk4FBDoATACegQICRAB#v=onepage&q=siscia podrijetlo imena&f=false
Treba videti da li je u međuvremenu nauka nešto otkrila po tom pitanju.
Сегеста.Postojao je fudbalski klub segestica iz Siska.
Баш и не. У хроникама послије VIII.вијека имали смо површнији приступ код описа догађаја или личности, тежило се и уопштавању, јединственијем називу за групу различитих народа, у древном Риму су напротив тежили што бољем и детаљнијем опису различитих народа, ако би имали довољно сазнања.Nevezano za ovu konkretno, nesto me već duže vremena muči, rimljani su izgleda sve i svakoga nazivali Keltima i Galima.
За време СФРЈ постојало је сирће са тим називом, производили су и жестока алкохолна пића. Некад су имали рум одличне ароме, са којим су домаћице правиле колаче.Postojao je fudbalski klub segestica iz Siska.
Btw ja sam rođen u tom gradu.
Nevezano za ovu konkretno, nesto me već duže vremena muči, rimljani su izgleda sve i svakoga nazivali Keltima i Galima...Još ako uzmemo da su se Germani razvili poslednji iz grupe Kelti,Sloveni,Germani? Vidi se ozbiljna razlika između pravih Kelta i ovih juznijih kripto kelta koji bi mogli vrlo lako biti nešto drugo.