Latinski naziv za Sisak u doba Rimske Republike

...ali kako se to čita, niko ne kaže.
cucak.
Шалим се наравно.
У доба Римске републике, а тако је постављач насловио ову тему која је залутала на овај подфорум, Сисциа није постојала, постојало је келтско-илирско насеље Сегестица, по доступним изворима, именовано по келтском племену које је основало то насеље.
Претпостављам да су и Римљани тако звали ово насеље (или га нису звали никако), док га нису освојили (баш како имамо прелаз из републике у царство) и преименовали.

Tako je. I, ako sklonimo grčki sufiks -ia dobijemo SISK, odnosno Sisъk gde se debelo jer menja u štokavskom nepostojanim a (Sisak), a u kajkavskom nepostojanim e (Sisek, kako se donedavnog i zvao).

Prema tome, vidimo da se Sisak, pre dve hiljade godina zvao isto kao i danas - Sisъk. Kod Nemaca i Mađara postoji preuzet samo u kajkavskom obliku - Sissek tj. Sziszek.

Kako je u doba dolaska Slovena latinski naziv mogao u izgovoru biti samo Siscia (sa c tj. ts - Sisstsia) vidimo da je neko od Slovena morao biti nauzočan u Sisku u doba Rimske Republike.

Sama imenica sisak na slovenskom dolazi od glagola sisati i može označavati nešto što se sisa ili onog koji sisa. To može biti vezano, npr. za neki izvor i sl.

Dakle, imamo lingvistički dokaz, da su Sloveni bili u Sisku u doba Rimske Republike preko toponima Sisъk. I sad, idemo dalje sa ovom činjenicom, a ne bez nje.

Tako je. I, ako sklonimo grčki sufiks -ia dobijemo SISK, odnosno Sisъk gde se debelo jer menja u štokavskom nepostojanim a (Sisak), a u kajkavskom nepostojanim e (Sisek, kako se donedavnog i zvao).

Prema tome, vidimo da se Sisak, pre dve hiljade godina zvao isto kao i danas - Sisъk. Kod Nemaca i Mađara postoji preuzet samo u kajkavskom obliku - Sissek tj. Sziszek.

Kako je u doba dolaska Slovena latinski naziv mogao u izgovoru biti samo Siscia (sa c tj. ts - Sisstsia) vidimo da je neko od Slovena morao biti nauzočan u Sisku u doba Rimske Republike.

Sama imenica sisak na slovenskom dolazi od glagola sisati i može označavati nešto što se sisa ili onog koji sisa. To može biti vezano, npr. za neki izvor i sl.

Dakle, imamo lingvistički dokaz, da su Sloveni bili u Sisku u doba Rimske Republike preko toponima Sisъk. I sad, idemo dalje sa ovom činjenicom, a ne bez nje.
Мркаљу, та ти ни најосновније из историје словенских језика не знаш.

Топоним Siscia посведочен је од првога века старе ере.

Основа сис- потиче од сыс-, посведочене у старословенском сысати, а то је итератив од съсати, сх. сати. Потоњи облик показује нам да је посреди превој /ъ - ы/ < /ǔ - ū/ (превоја /ъ- и/ < /ǔ - i/ није било). Не сећам се, пак, када се датује прелазак прасловенскога дугога *ū у општесловенско ы, али није ни важно, узевши у обзир да је потоњи глас бележен различито од општесловенскога /и/ у инојезичним изворима.

У првом веку старе ере на месту општесловенских полугласника били су још увек пуни кратки вокали.
Суфикс основе о којој говоримо не би могао бити -кǔ већ -ǔкǔ.

Узевши све у обзир, у првом веку старе ере словенски етимон, који неуспешно предлажеш, гласио би отприлике или *sūsǔkǔ(s) или *sysǔkǔ(s), а одатле тешко да се може добити посведочено sisk-, пре би се очекивало нешто попут *susuk-.

С друге стране, основа sisk- може дати у прасловенском ном. *siskǔ, ген. siska, које познијим правилним јужнословенским развојем око 10. века постаје ном. *sisǔk, ген. siska одакле касније ном. Сисак, ген. Сиска.

Poslednja izmena:

Основа сис- потиче од сыс-, посведочене у старословенском сысати, а то је итератив од съсати, сх. сати. Потоњи облик показује нам да је посреди превој /ъ - ы/ < /ǔ - ū/ (превоја /ъ- и/ < /ǔ - i/ није било). Не сећам се, пак, када се датује прелазак прасловенскога дугога *ū у општесловенско ы, али није ни важно, узевши у обзир да је потоњи глас бележен различито од општесловенскога /и/ у инојезичним изворима.

У првом веку старе ере на месту општесловенских полугласника били су још увек пуни кратки вокали.

Узевши све у обзир, у првом веку старе ере словенски етимон, који неуспешно предлажеш, гласио би отприлике или *sūsǔkǔ(s) или *sysǔkǔ(s), а одатле тешко да се може добити посведочено sisk-, пре би се очекивало нешто попут *susuk-.

С друге стране, основа sisk- може дати у прасловенском ном. *siskǔ, ген. siska, које познијим правилним јужнословенским развојем око 10. века постаје ном. *sisǔk, ген. siska одакле касније ном. Сисак, ген. Сиска.

А које би могло бити порекло назива ове римске колоније?

Бла,бла,бла и на крају СИСАК.
Чињеница зналац, интелектуалац. Ко је овде СИСО весла?

А које би могло бити порекло назива ове римске колоније?

Po Petru Skoku, radilo bi se o utvrdi koja pripada nekom Sisku, ali malo mi je nategnuto to tumačenje

Untitled.png

https://books.google.rs/books?id=U1R_CgAAQBAJ&pg=PA35&lpg=PA35&dq=siscia+podrijetlo+imena&source=bl&ots=IoCasNQzgV&sig=ACfU3U3Gpa9vCEd4u9Op9aHw-jd7CCQsEA&hl=sr&sa=X&ved=2ahUKEwj1qNOoyYLkAhXHfZoKHaS9AYk4FBDoATACegQICRAB#v=onepage&q=siscia podrijetlo imena&f=false

Inače, zanimljivo je njegovo tumačenje porekla imena Segesta. Kavkaski Arapi što bi rekao Lesandar:D

Poslednja izmena od moderatora:
Kao rođeni Siscijanac, uz sve jezične akrobacije kojima inače nisam vičan nemam što dodati ovome što je napisao suave.
Vrlo je važno reći da se naziv Segesta odnosio na pred-rimsku utvrdu i naselje na desnoj obali Kupe, a Siscia je osnovana na suprotnoj strani kao vojni logor na mjestu na kojem nema pred-rimskih nalaza, odnosno do prije koju godinu nije bio niti jedan osim sada nađenog jednog u temeljima nove zgrade Državnog arhiva.

Tako da bi prošla ta teza o lokalitetu nekog Sisciusa na kojoj je osnovana tvrđava.

Logički je teško objasniti zašto bi, sve da su i tada ovdje obitavali neki pra-Slaveni kako Mrkalj tvrdi, tek dolaskom Rimljana dali ime koje ostaje u kontinuitetu dvije tisuće godina. Meni je inače nešto drugo uvijek u uhu "zvonilo", to dvostruko S u imenu, prvo Segeste pa Siscije, ali po mom mišljenju to sa Slavenima veze nema.

Inače, drago mi je da nakon dugo vremena navratim ovdje i nađem zanimljivu temu o mom gradu!

Hm. Interesantno.

Ali da li je ikada (igde) stvarno i postojalo ime Siscia, ili je to samo potpuna Skokova hipoteza, na osnovu muškog imena?

Kao rođeni Siscijanac, uz sve jezične akrobacije kojima inače nisam vičan nemam što dodati ovome što je napisao suave.
Vrlo je važno reći da se naziv Segesta odnosio na pred-rimsku utvrdu i naselje na desnoj obali Kupe, a Siscia je osnovana na suprotnoj strani kao vojni logor na mjestu na kojem nema pred-rimskih nalaza, odnosno do prije koju godinu nije bio niti jedan osim sada nađenog jednog u temeljima nove zgrade Državnog arhiva.

Tako da bi prošla ta teza o lokalitetu nekog Sisciusa na kojoj je osnovana tvrđava.

Logički je teško objasniti zašto bi, sve da su i tada ovdje obitavali neki pra-Slaveni kako Mrkalj tvrdi, tek dolaskom Rimljana dali ime koje ostaje u kontinuitetu dvije tisuće godina. Meni je inače nešto drugo uvijek u uhu "zvonilo", to dvostruko S u imenu, prvo Segeste pa Siscije, ali po mom mišljenju to sa Slavenima veze nema.

Inače, drago mi je da nakon dugo vremena navratim ovdje i nađem zanimljivu temu o mom gradu!

U kontinuitetu? Iz rasprave koju je suave postavio:

ovo.PNG

:think:

Етимологија каже од образованијих кадрова од горе , да ме не схвате погтрешно верујем у њих и да ће под утицајем критике проговорити нешто паметно сем књишких примера за walshmech а биће ИГРАЈ је активан да ме не схвати погтршно да не поштујем његов допринос поштујем и текакко али оно што је Славен бранио свог аналног колегу прва самосталност почиње одбраном доктората.
Ви сте Тандоријеви пулени а Тандорија ценим без обзира на све разлике у мишљењу.

Салавен шалим се!"!" Шалим се!

Уффф не могу тражити Жупанићев одговор а поставио сам га много је богатији од твог укључујучи римскр кодексе и шта хоћеш , верујем да на жалост нећеш пбратити пажњу на "Друштво мртвих песника" јер си у експанзији јак и недодирљив ,м поздрави они буљу коју волим Тандорија , фали ти овде имаш на Славеновој теми "Порекло Срба " Ја не могу 505 пут да вртим скенове да пребацујем јер сам 43. превише за ИГРАЈ гари имао си палеолингвисту у време Цвијића којег нико није имао муда да побије јер у то време није било тако образованих кадрова , неће ни бити то је замајац краљевине Југославије али осим Цвијића ниси имао тако зајебаног лика у то време , палеолингвиста , етнолог , археолог , историчар , на жалост неће се поновити на нашем ФФ он је деградиран и умире и уносим део емоција у ово можда последње године када ћемо причати овако.

Дао бих живот да гређим.....

Nego deder ti Mrkalj hajde rastumači onaj popis starinačkih imena...da vidimo koliko tu ima onih koja se mogu dovesti u vezu sa proto-Slovenima.

Pogledajte prilog 583391
Pogledajte prilog 583393
Pogledajte prilog 583394
Pogledajte prilog 583398

Pogledajte prilog 583404
Pogledajte prilog 583407
To će biti druga tema, pa je i otvori.

Nego, da li ti vidiš nekoliko kontradikcija između navoda koje je postavio IgarJ, jer on to - kako smo videli - nije sposoban, kao i činjenicu koju smo i ja i Holcer otkrili - da ime Sisak nije moglo nastati iz Siscija, samo Holcer, za razliku od mene dogmatski polazeći od odsustva Slovena pre 6. veka na tom području, izmišlja navodno postojanje navodno vulgarnolatinskog naziva *SISKA koji mu je potreban da bi se iz njega razvio slovenski Sisek. To je naopaka nauka i zato sam rekao ono što sam gore rekao.

Ovaj drugi (Skok) uzima zdravo za gotovo kao da su u Sisku živeli Gali, pa mu se viđa da Sisak analogizira sa francuskim gradom.

U nauci možeš da napreduješ sve dok si u sklopu vladajuće paradigme. Ako iskočiš iz nje postaješ šarlatan, ludak, nepodobnik. Zbog toga "veliki" naučnici gledaju svoje malo dupe i izmišljaju nepostojeće vulgarnolatinizme i špansko- francuska sela.

Back