Latinski jezik. Vaše mišljenje o predmetu?

Dakle.

Latinski jezik i vaše mišljenje o tom predmetu ? Na opštem i društvenom smeru ga ima dve godine,na prirodnom se izučava samo jedne godine. ( u filološkoj čak četiri,ako se ne varam)

Tzv. izumrli jezik, ali veoma bitan za medicinu,pravo...
Mnogi kažu da je dosadan,težak,nepotreban...
Kakav je vaš stav?

Volite li Latinski jezik? Učite li ili jednostavno radi ocene pa vam sledećeg dana ispari ili ga čak prepisujete?? :mrgreen:

Čak i ako vam treba pomoć u vezi latinskog,možete pisati ovde... ;)

300px-Latin_dictionary.jpg

Nisam našao ništa na search-u , pa ako ima, lock... :confused:

Nije potreban ni za pravo,samo iskomplexirani profani rimskog su ga zahtevali,sad ga zahtevaju u minijaturnim kolicinama,a ako ga nisi ucio u srednjoj moras da ga polazes pre tog ispita,sto mislim da treba izmeniti i sigurno ce se izmeniti,jer ti u odgovaranju tog predmeta koristis srpski jezik s tim da neke samo pojedinacne reci,pojmove kazes na latinskom i odmah u knjizi imas njihov prevod...
Ja ucio taj tupavi jezik u srednjoj dve godine i jedino što znam je da menjam bellum,belli bello... kroz padeže i da kažem veni,vidi,vići...
Nikad mi neće biti više potreban...

Ucenje Latinskog umnogome zavisi od stava onoga koji ga predaje,odnosno od njegovog razumevanja kojoj svrsi sluzi Latinski jezik. Naime, upotreba Latinskog ogleda se u praksi: medicini, pravima, tehnici itd. On je jedna vrsta esperanta, odnosno služi da ljudi iz različitih profesija, kao i iz različitih krajeva, različitih država koriste iste izraze i termine, uglavnom stručne. Svrha učenja Latinskog u srednjim školama je ne toliko da učenici nauče sam jezik, već da se da se osposobe da ga koiste (pravila čitanja i izgovora), Kasnije će oni kao studenti produbiti svoje znanje zavisno od temtike studiranja pa će prvenstveno i učiti određene termine iz svoje oblasti-medicine, prava, tehnike...
Mile Stojanović.prof.
Štrpce

Ucenje Latinskog umnogome zavisi od stava onoga koji ga predaje,odnosno od njegovog razumevanja kojoj svrsi sluzi Latinski jezik. Naime, upotreba Latinskog ogleda se u praksi: medicini, pravima, tehnici itd. On je jedna vrsta esperanta, odnosno služi da ljudi iz različitih profesija, kao i iz različitih krajeva, različitih država koriste iste izraze i termine, uglavnom stručne. Svrha učenja Latinskog u srednjim školama je ne toliko da učenici nauče sam jezik, već da se da se osposobe da ga koiste (pravila čitanja i izgovora), Kasnije će oni kao studenti produbiti svoje znanje zavisno od temtike studiranja pa će prvenstveno i učiti određene termine iz svoje oblasti-medicine, prava, tehnike...
Mile Stojanović.prof.
Štrpce

Da žele esperanto,učili bi ga ili bi učili engleski,španski ili kineski...Za savremene stvari pola toga nema u latinskom...

Šta si hteo da kažeš? :dontunderstand:
Hocu da kazem da obozavam latinski,i uvek bih ga izabrao,a posebno ako je astronomija u pitanju,'kakva crna astronomija' znaci da mi se ne dopada,ne dolazi u obzir i sl.Dodao sam da je mozda bolje za ucenike na informatickom smeru da uce astronomiju nego latinski.
Da,latinski je 2 godine na opstem,ja idem na opsti,druga sam godina,i imam ga jos ovu godinu :)

Back