Latinski jezik. Vaše mišljenje o predmetu?

Pa koji bi još kreten učio gramatiku iz latinskog?Po meni je to totalno glupo i bespotrebno...E pa, meni je lakše da se bakćem sa fizikom, nego sa šugavim latinskim.Kako vi hoćete... ;)

U redu je ;)

Pa da,to sam vec i rekao,meni je omiljen predmet.
Svi mrze latinski zato sto je tezak i sto ga ne razumeju,znaci skoro svi.

Isto i kod mene.
Latinski je kul. :)

Jedan zanimljiv tekst. :)

Importance Of Latin

Latin is an important language to learn for many reasons, but especially because it helps to increase linguistic skills and understanding, and it teaches students a method of learning that will help them with any subject they want to study.

Contrary to popular thought, Latin is not really a dead language; it is just hidden well in other languages that go by different names. Over 80% of the English language comes from Latin and Greek roots. Over 70% of English is derived from strictly Latin roots. English vocabulary tests reveal that students who study Latin score higher than students of other foreign languages. When a student studies Latin first, any language he or she chooses to study next will be much easier, especially if is one of the Romance languages (Spanish, French, Romanian, Italian, and Portuguese) because they derive as much as 90% of their vocabulary from Latin.

Another important reason to learn Latin is that it helps you to understand the culture of the western world better. Language is the circulatory system of a culture. If you want to really understand a culture, you have to learn its language. Without a mastery of the language of a culture, you will never understand completely how it thinks or how it works. A proper study of Latin includes elements of Roman culture, law, poetry, literature, and history. If we want to comprehend our own culture, we must understand where we have come from. The Latin language dominated Western culture for well over 1,000 years. All scholarly writing was done in Latin regardless of the author’s native tongue. The Vulgate was the most common translation of the Bible for centuries. The Catholic Church held on to the Latin translation of the Bible well into the 20th century. For these reasons, Latin helps to make one culturally literate. America is, in large part, the product of Western culture--a product of the Graeco-Roman world with Judeo-Christian influences.

Ne znam za druge , ali naravno da citam ,, ozbiljne,, knjige i opet naravno da mi nikako nije pomogao latinski , a i ako nekad i naidjem na neki pojam uvek mogu da uzmem recnik i pogledam znacenje... dakle savrseno lako se namece da ulozeni trud u ucenju Latinskog kroz srednju ne daje kasnije ekvavilentnu nadoknadu ( i to je prilicno daleko od toga ) ...
tako da zaista mislim da argumenti koji opravdavaju ovakav rad Latinskog u srednjim skolama nisu u velikom broju niti imaju neku tezinu....

Pa to je samo jedna godina. Ja govorim o svom licnom iskustvu, meni znanje latinskog pricinjava veliko zadovoljstvo, lepo je znati da znas a i zanimljivo mi je p[revoditi sve one tekstove, mudre latinske izreke, naravno ima i onih koje ne razumem, mozda to dodje s vremenom. Licni utisak kazem. :)

Ма све је то красно са тим латинским, имаћеш пар речи у глави, можда некад због граматике латинског укапираш део граматике неких страних. Али више мислим да је овај горе текст на енглеском примењив углавном на људе који говоре енглески, јер је њима готово увек тешко да науче страни језик. Пре свега, стога што много тога не постоји у граматици енглеског, па онда, учећи латински, могу да провале да неки од облика који су се појављивали у латинском постоје и у том што тренутно уче (поменућу само промену по падежима од свега што би могло да им буде проблем).
Једна година учења латинског није страшна, нису ни две. Мени је страшно што касније, како одрасташ и како се од тебе захтева да имаш већи број речи које употребљаваш, а поготово ако си запослен па одлазиш на неке скупове и томе слично, некако се латинске речи саме намећу. Што више тих на -ција, -зам, -ина... Изгледаћеш као образован човек (ерудита), елоквентан (речит), интелигентан (паметан) и ниједна генерација (нараштај) неће моћи да те разуме, него ће да те гледају као Бога јер мисле да причаш ко зна шта паметно. А пола тих речи не мораш ни употребити у правом значењу.
Грозно, по мом мишљењу, те речи загађују језик, вишак су, јер за сваку од њих постоји замена у нашем матерњем, штавише, оне су ту одувек.

Ja idem u Filolosku i imacu latinski sve cetiri godine..nazalost. Znaci, jezik je mnogo tezak, i takav je smor...Msm nikad mi i nece trebati one silne deklinacije i hiljadu vremena...A treba da ga trpim jos 3 godine..:'( Mogli bi da ga izbace vec jednom..

a šta je sa pasivom imperfekta? Bože sačuvaj, sad mi pade na pamet da smo mi i to učili... :hahaha: to nemam pojma ni šta je u srpskom...

U vecini ne treba, a i ako se opamete vrlo brzo ce ga izbaciti i iz ostalih ...

ma ja ne znam bre šta ga ova naša zemlja tupi... u svim iole normalnim zemljama su izbacili latinski iz medicine, i lepo na svom jeziku postavljaju dijagnoze i boli ih...... bre, naša država je debilna skroz.... od toliko lepših stvari ja da bubačim mrtvi jezik... inače do dana današnjeg nisam uspela da saznam šta znači 'opervažena grimizom' :eek: ... to je prevod reči praetexta.....

Back