laste-pomoc, HITNO

• Začetnik teme Začetnik teme duusa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

duusa

Aktivan član
Poruka
1.609
Pod strehu su laste napravile gnezdo. Dobile su i mlede -videla sam pre neki dan 3 glavice da izviruju.
Jutros vidim da jedno ptice visi sa gnezda, oko nozice mu upleten kanapcic koji su laste iskoristile dok su gradile gnezdo. Popela sam se, izbavila ga i vratila u gnezdo. Kad sam se vratila po stolicu on je ispao iz gnezda i lezi dole. Nisam znala da li je ispao sam ili su ga mozda laste u medjuvremenu izbacile jer sam ga dirala pa sam ga smestila u korpicu, dala mi malenim spricem malo vode i pincetom mu stavila u kljunic jednu musicu. Ali mirno lezi, ne guta. Sta da radim, da li da ga opet vratim u gnezdo?

Пробај још једном и посматрај.

Колико знам, само мачке тако избацују младе које дотакне човек.

Волим ласте :heart:

Nije skroz goluzdrav, ima perje. Vratila sam ga ponovo u gnezdo, za sad nije opet ispao, Stavila sam ispod gnezda stocic i na njemu jednu jaknu ako opet ispadne da ne padne na beton.

tako sam se obradovala kad su laste napravile gnezdo, volim ih i ja

Nije skroz goluzdrav, ima perje. Vratila sam ga ponovo u gnezdo, za sad nije opet ispao, Stavila sam ispod gnezda stocic i na njemu jednu jaknu ako opet ispadne da ne padne na beton.

tako sam se obradovala kad su laste napravile gnezdo, volim ih i ja

С пролећа су се две ласте вртеле по нашем комшилуку, тражиле место за гнездо, а ја и супруг смо били на тераси.

Толико смо желели да баш код нас свију гнездо да смо ушли у кућу, али нису дошле :sad2:

А тако волим кад ме пробуди њихов цвркут.

С пролећа су се две ласте вртеле по нашем комшилуку, тражиле место за гнездо, а ја и супруг смо били на тераси.

Толико смо желели да баш код нас свију гнездо да смо ушли у кућу, али нису дошле :sad2:

А тако волим кад ме пробуди њихов цвркут.

pa kad si maler :lol:

I moji roditelji-laste su napravili premalo gnezdo, njih četvoro posle nekog vremena nisu imali gde da se spakuju, pa su napravili još jedno pored. Vrati bebu u gnezdo kad ispadne, moguće da su roditelji mladi i neiskusni kao i ovi moji. I zabluda je da će ih napustiti, molila sam jednog vrlo krakatog komšiju da proveri ima li dešavanja, pipao je ptiće i roditelji su ipak nastavili da ih hrane i uče da lete.

Samo da javim lose vesti: nema vise malih lastavica :rida:
Juce kad sam vratila malenog u gnezdo pocelo je nevreme, jak pljusak, ipak sam 3 puta trcala da proverim da nije opet ispao i treci put videla mama-lastu u gnezdu. Mislila sam da je tad sve u redu, medjutim predvece kad sam prolazila pored vidim dole dva mrtva tela, uvece je bilo jos 2. Ukupno cetvoro malih, mrtvo. Ne znam sta se desilo, tu gde su niko ih nije uznemiravao, zaklonjeno je, ne moze ni kisa ni vetar da im smeta
Evo na prvoj slici se vidi 3 male glavice kako vire iz gnezda dan ranije nego se ovo desilo
Fotografija2153_zps8067322b-1.jpg

Ovde se vidi lastavic kako na nozici visi iz gnezda
Fotografija2161_zpsfb6fe316-1.jpg

I mala lasta pre nego sam je drugi put vratila u gnezdo
Fotografija2163_zps033e4283-1.jpg

Ostalo nisam slikala, previse je tuzno

Sad sam ovo izguglala
"Dzabe je vracati laste u gnezdo. Njihovi mladunci imaju oko noge kao neku improvizovanu uzicu, i ne mogu ispasti iz gnezda. U slucaju da ispadne, znaci da je majka ocenila da nece moci sve da ih prehrani, i da mora da je odveze. Nema nikavog smisla vracati je u gnezdo... Majka ih inace odvaze kada proceni da su jaki i samostalni, i da nauce da lete i ojacaju pre nego sto krenu na dalek put..."
Da li to znaci da su ih roditelji sve izbacili iz gnezda? Zasto, niko nije ostao.Strasno...

Sad sam ovo izguglala
"Dzabe je vracati laste u gnezdo. Njihovi mladunci imaju oko noge kao neku improvizovanu uzicu, i ne mogu ispasti iz gnezda. U slucaju da ispadne, znaci da je majka ocenila da nece moci sve da ih prehrani, i da mora da je odveze. Nema nikavog smisla vracati je u gnezdo... Majka ih inace odvaze kada proceni da su jaki i samostalni, i da nauce da lete i ojacaju pre nego sto krenu na dalek put..."
Da li to znaci da su ih roditelji sve izbacili iz gnezda? Zasto, niko nije ostao.Strasno...

Такав је живот, не оптерећуј се и не мешај се превише у оно што је природа регулисала..

И међу њима, као и међу нама, има добрих и лоших родитеља, као што можеш да видиш.

Стварно ми је жао.

Ako ti je za utehu, verovatno će za koji dan pokušati ponovo, veliki broj parova pokuša da izvede i drugo leglo. Mislim da se i "moje" laste spremaju, podmladak se skoro potpuno osamostalio i preselio na kablove i u rezervno gnezdo za spavanje.

Danas sam stajala malo dalje da ih ne uznemirim i videla da laste ulecu i izlecu pod " strehu" gde je gnezdo i to cetiri njih naizmenicno :-D

Nadam se da ce probati opet da imaju mlade , bojala sam se da i "stare" laste ne odu posle svega sto se desilo, sad sam mirnija kad su bar one ostale

Back