LAPTOP - Pregrijavanje nakon čišćenja i zamjene termalne paste

bego094

Početnik
Poruka
11
Pozdrav svima,

Laptop je unazad 2 mjeseca počeo da se grije. Nije to bila neka velika temperatura, tu do 60°c, ali mi je smetalo, jer procesor nije bio toliko opterećen, a i kućište (tu lijevo ispod tastature) se prilično zagrijavalo i onda me to nerviralo.
Pošto nijesam imao adekvatan alat da otvorim laptop, ponio sam ga "stručnjacima" u obližnji servis računara i opreme da ga oni očiste i zamijene termalnu pastu u nadi da će se laptop vratiti na staro - tj. na period kada se nije pregrijavao.

Međutim, gospodin koji je čistio laptop me nazvao da mi saopšti da je slomio peraja na kuleru prilikom čišćenja i da ću morat da sačekam da oni to nabave.

Nabavili su, ugradili mi i evo problema koji me muče:
1) Čišćenjem ništa nijesu smanjili temperaturu, jer i dalje varira od 45°c do 60°c na opterećenje CPU-a 15-20%. (temperatura koja je bila i prije čišćenja)
2) Neki dan podignem laptop naglo sa stola u vis i čujem da peraja kulera udaraju u nešto kad tako naglo pomjerim laptop u stranu, gore ili dolje (??????)
3) Otvorim poklopac pozadi i upalim laptop, primijetim da se kuler uopšte ne pokreće dok nijesam, recimo, startovao mozzilu. Je li ovo normalno, obzirom na to da ranije nijesam pratio?
4) Temperatura "hladnog" laptopa, kad ga tek upalim i startujem onaj monitoring iznosi 40°c
5) Da li su šta od pomoći ona postolja sa kulerima i koji bi kvalitetan i jak preporučili?

A sad evo i karakteristika mog laptopa:
HP Probook 4740s
Processor: Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz (4 CPUs), ~2.6GHz
Memory: 6144MB RAM
Evo i screenshot trenutnog stanja: http://images.devs-on.net/Image/6OID7TQcBog1a2th-Region.png

Region.jpg

Unaprijed hvala!

nisam
želeo taj deo da komentarišem jer slučajno sve može da se desi ali kud baš peraja da slomi....

Ајд да поверујем у све то...али да ли је оштећени вентилатор заменио новим и оригиналним...или је убацио неки који на том месту може да стане...:think:

Да ли има исти број обртаја, исту ширину и угао пераја...:think:

Ако...НЕМА...онда сигурно не може да обезбеди хлађење као оригинални вентилатор...:think:
-----------------------------​
Како власник лаптопа никада није видео свој лаптоп изнутра...МОЖЕ ДА МУ ПРИЧА БАЈКЕ...:per: :aha2:

СТРУЧЊАЦИ...:per:

КО ЗНА ДА ЛИ ГА ЈЕ УОПШТЕ ЧИСТИО И МЕЊАО ВЕНТИЛАТОР...:think:

Da li ga je čistio ne znam. Meni je malo bilo sumnjivo to kako je uspio da slomi ventilator, pa sam otišao da pogledam o čemu se radi. Međutim, on mi je pokazao ventilator kome su peraja totalno bila slomljena i koji je već bio izvađen iz laptopa
Kuler jeste bio kao moj, a sad je li bio moj ili ne, to ne znam. Ne pamtim serijski broj :p

A što se loma peraja tiče, pretpostavljam da mu je palo sa stola na pločice

- - - - - - - - - -

Sjutra ću poć da tražim moj orginalni kuler, pa onda da uporedim o čemu se radi. I ja sumnjam na to da mi je ubacio neki falš i da nema snage da ohladi

Vrat ti to njima da oni to urade kako treba.I ne bi bilo lose da im iskopiras ovo sto si nama pokazao.Nek ti nameste nov original kuler.Da si t primetio da je situacija bolja nego sto je bila,pa u redu,ali ako je ista ili jos gora,vrati im to i nek urade kako treba.Nema veze sto on odgovara tvom prethodnom kuleru.Oni su prakticno stavili isti kuler koji ne poboljsava situaciju sa grejanjem lapa.Znaci nista nisu popravili a naplatili.Ko ti garantuje da i taj kuler nije polovan.

Prvo ne daje se laptop bilo kome, drugo sto se grejanja tice preko kog programa si kontrolisao temperature? Trece, za laptop koji ima performanse kao tvoj je sasvim normalna temperatura za procesor "i-serije" da ide i do 70 C. Cetvrto prati koji proces najvise angazuje CPU (u task manager-u) i iskljuci ako nije neophodan. bla, bla itd.

Jbg, čišćenje je rutinska stvar, zato sam ponio to u prvi servis :dash: Napisao sam gore već da bih i sam to odradio, jer sam čistio mnogo puta laptop prije ovoga, ali nijesam imao alat.
Temperaturu sam kontrolisao preko "Speccy" programa.
Vezano za tvoje treće, imam pitanje - je li za očekivati da laptop drži temperaturu nakon zamjene termalne paste i čišćenja kao kad je bio nov (ili bar približno)? Ovo je prvi put da čistim ovaj laptop nakon skoro 2 godine koršćenja.
Što se tiče CPU-a, pratim ga redovno i nema tu nekih "nepotrebnih" procesa koji ga opterećuju

P. S. Bio sam sada opet u tom shopu. Tražio svoj orginalni ventilator i dobio ga nazad. Pokazao mi je i papir na kom piše da je kuler koji mi je ugrađen navodno originalni za Probook seriju i tamo nekakvi pečati bla bla

U suštini, dogovor je da dođem sjutra da proba da stavi gušću termalnu pastu, jer je ona koju mi je ugradio mx-2 (ako sam dobro zapamtio), a sjutra će stavit mx-4, samo je trenutno nema.
Šta mislite o tome? :besna:

Jbg, čišćenje je rutinska stvar, zato sam ponio to u prvi servis :dash: Napisao sam gore već da bih i sam to odradio, jer sam čistio mnogo puta laptop prije ovoga, ali nijesam imao alat.
Temperaturu sam kontrolisao preko "Speccy" programa.
Vezano za tvoje treće, imam pitanje - je li za očekivati da laptop drži temperaturu nakon zamjene termalne paste i čišćenja kao kad je bio nov (ili bar približno)? Ovo je prvi put da čistim ovaj laptop nakon skoro 2 godine koršćenja.
Što se tiče CPU-a, pratim ga redovno i nema tu nekih "nepotrebnih" procesa koji ga opterećuju

P. S. Bio sam sada opet u tom shopu. Tražio svoj orginalni ventilator i dobio ga nazad. Pokazao mi je i papir na kom piše da je kuler koji mi je ugrađen navodno originalni za Probook seriju i tamo nekakvi pečati bla bla

U suštini, dogovor je da dođem sjutra da proba da stavi gušću termalnu pastu, jer je ona koju mi je ugradio mx-2 (ako sam dobro zapamtio), a sjutra će stavit mx-4, samo je trenutno nema.
Šta mislite o tome? :besna:

jak neki servis si nasao :D

pasta ne može toliko mnogo da utiče na hlađenje, mx-2 je ok pasta, pre će biti problem da je stavio previše paste ili da ga je predebelo stavio nego sama pasta, ali ni to nije toliko bitno koliko su bitni hladnjaci da imaju protok vazduha tako da obrati na moj post gore više pažnje

okej.
Može li se šta uraditi sa cooling pad-om? I neka preporuka, neki "jači" model?

okej.

cooling pad :)
zamisli: stavis laptop na krevet i turiš cooling pad ispod?
ili :staviš laptop u krilo i turaš ga ispod ?
u najmanju ruku smešno - nijedan laptop nije predviđen da ga hladi cooling pad već njegov kuler
cooling pad je obična izmišljotina i namenjen da držiš laptop na njemu dok sediš za stolom i radiš za njim , a ako ćeš laptop da koristiš za stolom onda nabavi stacionarnu mašinu

Pozdrav svima,

Laptop je unazad 2 mjeseca počeo da se grije. Nije to bila neka velika temperatura, tu do 60°c, ali mi je smetalo, jer procesor nije bio toliko opterećen, a i kućište (tu lijevo ispod tastature) se prilično zagrijavalo i onda me to nerviralo.
Pošto nijesam imao adekvatan alat da otvorim laptop, ponio sam ga "stručnjacima" u obližnji servis računara i opreme da ga oni očiste i zamijene termalnu pastu u nadi da će se laptop vratiti na staro - tj. na period kada se nije pregrijavao.

Međutim, gospodin koji je čistio laptop me nazvao da mi saopšti da je slomio peraja na kuleru prilikom čišćenja i da ću morat da sačekam da oni to nabave.

Nabavili su, ugradili mi i evo problema koji me muče:
1) Čišćenjem ništa nijesu smanjili temperaturu, jer i dalje varira od 45°c do 60°c na opterećenje CPU-a 15-20%. (temperatura koja je bila i prije čišćenja)
2) Neki dan podignem laptop naglo sa stola u vis i čujem da peraja kulera udaraju u nešto kad tako naglo pomjerim laptop u stranu, gore ili dolje (??????)
3) Otvorim poklopac pozadi i upalim laptop, primijetim da se kuler uopšte ne pokreće dok nijesam, recimo, startovao mozzilu. Je li ovo normalno, obzirom na to da ranije nijesam pratio?
4) Temperatura "hladnog" laptopa, kad ga tek upalim i startujem onaj monitoring iznosi 40°c
5) Da li su šta od pomoći ona postolja sa kulerima i koji bi kvalitetan i jak preporučili?

A sad evo i karakteristika mog laptopa:
HP Probook 4740s
Processor: Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz (4 CPUs), ~2.6GHz
Memory: 6144MB RAM
Evo i screenshot trenutnog stanja: http://images.devs-on.net/Image/6OID7TQcBog1a2th-Region.png

Pogledajte prilog 360213

Unaprijed hvala!

Kao sto sam rekao, ova temperatura nije nikakvo pregrejavanje. I ja mislim da druga pasta nece promeniti situaciju. U kakvom je stanju baterija? Da ona nije pocela vise da se greje, pa greje i masinu. Mada kad je HP brend u pitanju, takvo ponasanje je kao "dobar dan". Nisi naveo imas li eksternu graficku.
Kod mene je i7 procesor, i radi stalno preko 50 pa sta:
speed fun.png

Ne treba da zbunjuje ovaj plamicak jer je program pravljen za starije procesore, pa su defolt vrednosti niske.
Inace i5 serija procesora moze da izdrzi i 100 stepeni, t.j crkne na 105:
http://ark.intel.com/products/72164/Intel-Core-i5-3230M-Processor-3M-Cache-up-to-3_20-GHz-rPGA
Kvalitet laptopova koji se isporucuju za NO EU trziste je drasticno pao poslednjih godina, ja HP inace ne preferiram, jer sam imao iskustva da se tako ponasa bez razloga.

okej.

SVAKI racunar se hladi tako sto njegov ventilator izbacuje topli vazduh sa strane, on postaje topao prolaskom kroz laptop od otvora sa donje strane, preko hladnjaka kroy koji ga potiskuje ventilator. Nista ga spolja nece ohladiti (doduse ProBook je sa metalnim kucistem pa i ono ipak moze malo da ga ohladi).
Divim se tvojoj avanturi sa laptopom.

Vrat ti to njima da oni to urade kako treba.I ne bi bilo lose da im iskopiras ovo sto si nama pokazao.Nek ti nameste nov original kuler.Da si t primetio da je situacija bolja nego sto je bila,pa u redu,ali ako je ista ili jos gora,vrati im to i nek urade kako treba.Nema veze sto on odgovara tvom prethodnom kuleru.Oni su prakticno stavili isti kuler koji ne poboljsava situaciju sa grejanjem lapa.Znaci nista nisu popravili a naplatili.Ko ti garantuje da i taj kuler nije polovan.

To teško da može.
Svaka samostalna intervencija poništava garanciju.
Jedino. ako su prevideli da ga plombiraju,
I, ne može bilo koja pasta na svaki kuler.

I, "seljačko rešenje" za one koji igraju ove
nove zahtevne igrice;

Skinite bočni ploču i ugradite kuler za napajanje.
da "bije" na tu ploču,
Verujte da će biti bolje.

Poslednja izmena:
To teško da može.
Svaka samostalna intervencija poništava garanciju.
Jedino. ako su prevideli da ga plombiraju,
I, ne može bilo koja pasta na svaki kuler.

I, "seljačko rešenje" za one koji igraju ove
nove zahtevne igrice;

Skinite bočni ploču i ugradite kuler za napajanje.
da "bije" na tu ploču,

Verujte da će biti bolje.
lgenda si mame mi
pričamo o laptopu inače

lgenda si mame mi
pričamo o laptopu inače

Znam to.ali korisna imformacija
je, ipak, uvek korisna informacija.
Pa ne treba valjda da sada otvaram posebnu temu za to ???

A isti problemi su i za deskop.

Vama svakako pozdrav.
Razmena iskustava je ekstremno
korisna stvar.

Za laptop, sin kupio cooler pad
i rešio sve probleme grijanja
.

Mada, sada imamo "ozbiljniji" problem:
Šerovanje jednog modema.
Inače, ja sam ceo radni vek proveo kao programer.
Sin mi je programer u USA, trenutno na odmoru.
Poz.

Poslednja izmena:

Back