Lancia Ypsilon (2001)

Taj motor je bio i kod mene u Puntu 1,vidi da li je singlepoint ili mutlipoint... Prva generacija Ypsilona je kompletno bazirana na Puntu 1 jer su pocele da se proizvode 1996. godine pa do 2003... jesu prvo bile sa 1.1 motorom,pa sa 1.2 8V najcesce,ali i to je motor iz Punta 1 ,dok je mehanika kompletna Punta 1...Tek ona novija,od 2003. godine je na bazi dvojke...

Vecinu informacija za Lanciu Ypsilon je vec rekao drug Wicker ... Dakle,sjajan automobil,izradjen na platformi Punta 1 sa Fire motorima.Poprilicno pouzdan.

Od nekih (sitnih) problema,ljudi su se najvise zalili na elektroniku i probleme sa termostatom.Mislim da auto vredi,s tim sto pri kupovini kao i uvek treba voditi racuna o stanju automobila,kilometrazi i servisnoj dokumentaciji. :)

Ja mislim da vredi,samo opet kazem potrebno je proveriti trapove,servisnu dokumentaciju,detaljno proveriti unutrasnjost (da li su sedista ocuvana ili pohabana,da li je volan izlizan ili ne),zatim proveriti kako funkcionise elektronika (klima,podizaci i ostalo).Potrebno je proveriti i kako se ponasa u voznji,jer motori koji su vec jednom ili vise puta pregrejani,obicno bivaju znatno bucniji.

Ukoliko sve funkcionise kako treba,mislim da je takav automobil vredan kupovine. :)

Ma to je najgore što ne mogu baš sve to da ispregledam, kola su na placu, neregistrovana, provozao sam ih oko placa, ide ok, nema nikakve buke, e sad, to je pet minuta vožnje, šta se dešava posle sat vremena, da li pregreva ili već šta, ko to zna. Klimu ni nema, jedna briga manje, ima nekakvu dokumentaciju iz Italije, nekompletnu, trapove ne mogu da proverim na placu, to bi trebao da idem kod nekog trapadžije ali tek kada kupim auto (ponavljam, neregistrovan je do kupovine). Ne znam koliko su ti motori iz Punta 1 skuplji za održavanje od ovih aktuelnih iz Punta 2, Zastavinih...

Nije bilo rupa, uličica oko placa, sve zajedno možda kilometar (svežeg) asfalta, nas trojica (konja) u njoj, lepo ide, lep osećaj za volanom, deluje znatno prostranija nego kada se pogleda spolja. Najviše me muči to da li sada za te motore i vešanje ima delova po razumnim cenama...

Ima veruj mi,nisu skupi delovi... ;) ako malo vlazi ulje na dihtungu poklopca ventila,nemoj da te plasi to,to im je boljka...jeftini je za odrzavanje od ovog Zastavinog... ;)
Delovi vesanja : Iglicasti lezaj pozadi 1600 dinara, amortizer po komadu 2500-3000 dinara,lezaj tocka prednji po 800 dinara,filter ulja 700 dinara (mann), filter goriva oko 800,filter vazduha 250 dinara :mrgreen: , pumpa za gorivo oko 4000 dinara, krajevi spona po 400 dinara itd... dzabe bre,meni je Punto 1 sa tim motorom bio jeftiniji za odrzavanje od predhodnog mi Yuga... :D

Sve je to kao sto je vec gore navedeno ali iz mog ugla gledanja to apsolutno nije prodajan auto.
Imao sam je i na kraju bukvalno jedva izvukao svoje pare samo da je vise ne gledam.
Isto tako sam gledao na auto pijaci u NS kako covek prodaje savrseno sacuvanu Y 2002 sa klimom za 2650 eura da bi sledece nedelje bila 2500 a sledece 2400. Ja da sam trebao da kupim sebi ili nekom mom auto znam da bih je tesko nasao u takvom stanju i opet je covek nije prodao.
Jednostavno je nas mentalitet da je to italijan i da nista ne valja a pritom je skupa ko otrov za odrzavanje.
Moj savet je da ne kupujes auto bez klime pogotovo sto za koju stotku vise mozes da uzmes ,po meni mnogo bolji,Fiat Bravo sa lepom opremom a koji je sigurno prodajnii auto a i veca je klasa ili ,ako si bas navalio na Y,neka druga sa klimom.
Pa ja sam moju jos prosle godine 1,2 8V 2001 sa klimom prodao za 2350 a u medjuvremenu su cene jos podobro okinule.Plus sto je imala sve 4 potpuno nove M+S gume 185/60X14. Zapamti da se auto bez klime moze prodati samo zimi.Evo ti slike moje koju sam jedva prodao.

Ha-Ha, imao sam 3+1 ratkapnu!

Poslednja izmena:
Wickeru i Dule, hvala na ovim detaljima. Ova koju sam kibicovao nije baš kao Duletova ali tu je negde (ima jedno nagnječenje iza vrata), ja i ne gledam taj auto da bih ga zavalio za par meseci-godinu dana, treba mi kao gradski auto narednih, recimo, 5 godina da odradi do posla i natrag i da se ne cimam mnogo oko njega. Klima mi stvarno nije presudna, nikada nisam imao auto sa klimom, preživljavam tih par nedelja tropikane godišnje, uglavnom su mi relacije 5-10km, klima je tu izlišna. Hvala svima na savetma, verovatno ove nedelje prelamam dilemu Punto2 ili LanciaY stari po desetak godina.

Marge ali dali ti mislis da ako je Lancia Thema od pre 20 godina bila takva da je Lancia nastavila da pravi takav kvalitet?
Isto tako ,mozda ste vi naleteli na nesretni primerak jer ima puno ljudi koji hvale taj auto.Na osnovu jednog primerka ne treba stvoriti pogresnu sliku o celoj gami modela nekog proizvodjaca.
Tako su fiatovi dizeli nekad bili losi a danas su jedni od najboljih i najtrazenijih,Opel je imao losu limariju a danas je pocinkovana,VW je bio najjeftiniji za odrzavanje a danas je jedan od skupljih i td. Sve se menja sa godinama pa tako ta Lancia je neopravdano ispljuvana na konto modela od pre 20 godina.
Ja bih Y uzeo uvek pre Punta ali sa blokadom u glavi da cu je tesko posle prodati bas zbog takvih ljudi kao sto je Marge a koji i nisu seli u ove novije modele pa se uverili da je to sad drugacije.

To relativno lako otkrijes. Kao sto rece Wicker uzmes broj sasije i ukucas u EPER i tu sve vidis ili odes na lice mesta i na plastikama oko motora vidis koji su datumi jer na svakoj plastici postoji ta oznaka.
Ako vidis da su izguljene oznake ili istopljeni onda znas da je nesto muvano.
A na staklima nema veze sta stoji jer se to lako odstampa po zelji prodavca.
Samo mi koji radimo sa kolima i koji smo se nagledali originalnih brojeva mozemo da primetimo razliku jer ovi novi brojevi nisu tako lepo definisani kao originalni.:)

Marge ali dali ti mislis da ako je Lancia Thema od pre 20 godina bila takva da je Lancia nastavila da pravi takav kvalitet?
Isto tako ,mozda ste vi naleteli na nesretni primerak jer ima puno ljudi koji hvale taj auto.Na osnovu jednog primerka ne treba stvoriti pogresnu sliku o celoj gami modela nekog proizvodjaca.
Tako su fiatovi dizeli nekad bili losi a danas su jedni od najboljih i najtrazenijih,Opel je imao losu limariju a danas je pocinkovana,VW je bio najjeftiniji za odrzavanje a danas je jedan od skupljih i td. Sve se menja sa godinama pa tako ta Lancia je neopravdano ispljuvana na konto modela od pre 20 godina.
Ja bih Y uzeo uvek pre Punta ali sa blokadom u glavi da cu je tesko posle prodati bas zbog takvih ljudi kao sto je Marge a koji i nisu seli u ove novije modele pa se uverili da je to sad drugacije.

Moguće da si u pravu to za Lanciu, ali za Italijane svakako nisi jer 99 posto Italijana ne održava i ne vozi auto kako treba, a to znam jer mi brat živi u Novoj gorici koja je pola italijanska a pola Slovenačka. Mnogo kilometara dnevno prelazi i često menja kola. Kad god je kupio nešto od Italijana nije valjalo , a bilo je tu džipova, mecedesa, renoa, sad je uzeo nekog volvoa...za sad se ne žali, ali tog je kupio od Slovenca.
A ta Lancia thema...što je išla lepo dok je išla...naplaćasmo se radara samo tako, ni ne osetiš kad nagaziš na gas, nije to za mene...uzeli smo dizel, neki običan neupadljiv auto, pa se lepo vozamo kao porodični ljudi , ne jurcamo, samo kad nas uhvati žuta minuta i treba nam brzina zajašimo SV650, a tu servis ne košta mnogo a ni kvarova nema :)

Marge ja radim sa kolima iz uvoza i uvozim iz Italije.Ljudi kojima sam prodao dosad preko 300 svojih automobila su zadovoljni tako da ja ne znam sta se to tamo u Sloveniji kupuje i za koje pare.
Kod nas je cinjenica da mi kao narod uvek gledamo najjeftinija kola na oglasima pa posle svaljujemo krivicu na trgovca,italijane i td. a u stari se nikad ne zapitamo zasto nismo izvadili 1000 eura vise i kupili dobar auto.
Isto se desava i na ovoj temi gde je covek pogledao ,opet,najjeftiniji primerak.
Shvatam ja da se para nema ali onda se ili strpi da skupis jos malo sto fali za bolji primerak ili se pruzi koliko mozes!:) Vecina ne razmislja da taj jeftin auto na kraju moze da bude jedan od najskupljih a onda svakako se nije dobro proslo jer je to izgleda postao cilj vecine kupaca polovnih automobila-da dobro prodju u smislu da su kupili jeftino auto.

U redu je to sto pricas, ali kad gledas ocima kupca to izgleda ovako: svaki polovnjak je sumnjiv i svakom nesto fali, zato bolje ja da uzmem jeftiniji, pa da mi ostanu neke pare za popravke i servis. Kupac nikad ne moze da zna u detalje sta je sve od mana sakrio prodavac, a naravno da niko vise ne veruje prodavcu kad kaze da je auto u odlicnom stanju i da je skupilji zato sto nema ulaganja u njega ili ima neceg malo. Zasto mislis da ce ti neko poverovati kad mu kazes - moj auto je skuplji zato sto je bolji od drugih jeftinijih u oglasima? To svaki prodavac kaze, retki su oni koji ce ti reci istinu, a to obicno rade kad prodaju auto nekom svom prijatelju ili clanu porodice. Pa cak ni onda ne mora da znaci da je stvarno tako, neke stvari ni sam preprodavac ne moze da zna, posto auto nije u njegovom posedu duze vreme, nije ga vozio, nije ga odrzavao.

Back