Labrador retriver

• Začetnik teme Začetnik teme keconi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I jos jedno pitanjce samo :) Hoce li Labrador napraviti stetu u stanu ako bude tu sam jedno 3-4h max dok sam ja na fax, mada bi ga ja prije faxa prosetao naravno..Jer toga me je strah samo da ne napravi neku stetu jer sam citao da su mnogi nestasni i da vole da grizu swe ??

Pokušavala sam i sa tim nekad reaguje i smiri se ali nekad ne nego nastavi po svom.. U svakom slučaju hvala truditi cu se da ga oducim od toga da ne nastavio u dalje naoružala sam se strpljenjem. Pozdrav

Srecno i-strpljivo. :super:

Ako moze jos jedna velika-mala pomoc :) Interesuje me kako ce se Labrador snalaziti u stan, jer je dosta veliki pas? inace stan mi je oko 70 kvadrata ali ce mu biti zabranjeno da ulazi u kuhinju (odma se zna zbog cega :D ) i u sobu roditelja , dakle imace na raspolaganju nekih 55-60 kvadrata ? :) Citao sam po internetu i nalazio na razne informacije koje su me samo zbunjivale..a to je da neko kaze da stene Labradora (2mjeseca) treba samo 2x na dan izvodit, a neki kazu svaka 3-4h da se navikne da izvrsava nuzdu napolje ? Onda isto neki kazu dovoljno mu je davati 2x na dan hranu ujutro i uvece a dok opet neki kazu i 3x jer je to stene i treba mu hrane da brze raste ?? Koliko mu treba davati kalcijum tableta ili AD kapi u hranu i sto je bolje ? Takodje koliko i tableta ribljeg ulja da mu dajem na dan ? i jos jedno malo pitanjce :) Mogu li Labradora cetkat svaki dan ili svaki drugi da bi mu se smanjilo linjanje u stan ? Nadam se da vas nisam udavio pitanjima i smorio, i hvala puno na odgovorima puno ce mi znaciti :worth:

1.Treba mu u ranom uzrastu hrane 3x dnevno, najbezbolnija varijanta su kvalitetnije junior granule jer su izbalansirane bas u skladu sa njegovim uzrastom a svakako je neophodno da se pas navikne da ih jede barem za jedan obrok zbog higijene usne duplje i za slucaj da mu nekad u zivotu zatrebaju medicinske.
2.Nadam se da imate lift u zgradi jer veci psi jesu skloni displaziji kukova a stepeniste je uveliko podstice.
3.sve ostalo pise na opstim temama. Pise i ovo ali nije bilo zgoreg podsetiti.

Nemamo lift ali mi nije problem nosicu ga na ruke barem do 6 mjeseca, a onda cu ga na povodac polako ucit da se spusta a ne da juri dolje..u svakom slucaju hvala na odg, i probaacu da pretrazim jos forum :whistling:
nemoj ga nositi u rukama navicices ga.bolje ga uci odmah da te prati,mozes u pocetku da ga ti sneses niz stepenice dok ne bude hteo sam jer ce biti verovatno uplasen.
po mom misljenju pas nece dobiti displaziju kukova ako se ne preteruje u koriscenju stepenica,znaci ne das mu da se strci vec polako da sidje,pas sme slobodno i da trci,ali ne da se istrcava do nekim 8-9meseci,posle vec prestaje naglo da raste.
labradori obozavaju setnje,nije mali stan za njega jer voli da je u drustvu ,ali mu bar treba jedna velika setnja u toku dana.
inace labradori se linjaju dva put godisnje tj. sad u martu i aprilu i tamo pred zimu.
ima da se kupe trimeri pomocu kojeg iscetkavas visak dlake.
kad se ne linja dovoljno je svaki drugi dan skinuti mrtvu dlaku sa tela.
a za nered u stanu,sve je moguce da ce upocetku praviti,jer je mali i sve voli da gricne jer ga muce zubi,inace to prestaje vremenom oko 5-6meseci.
dok ne nauci da trazi sam da izlazi da obavi nuzdu,ja bih ga izvodila posle svake dremke i klope.

Poslednja izmena:
nemoj ga nositi u rukama navicices ga.bolje ga uci odmah da te prati,mozes u pocetku da ga ti sneses niz stepenice dok ne bude hteo sam jer ce biti verovatno uplasen.
po mom misljenju pas nece dobiti displaziju kukova ako se ne preteruje u koriscenju stepenica,znaci ne das mu da se strci vec polako da sidje,pas sme slobodno i da trci,ali ne da se istrcava do nekim 8-9meseci,posle vec prestaje naglo da raste.
labradori obozavaju setnje,nije mali stan za njega jer voli da je u drustvu ,ali mu bar treba jedna velika setnja u toku dana.
inace labradori se linjaju dva put godisnje tj. sad u martu i aprilu i tamo pred zimu.
ima da se kupe trimeri pomocu kojeg iscetkavas visak dlake.
kad se ne linja dovoljno je svaki drugi dan skinuti mrtvu dlaku sa tela.
a za nered u stanu,sve je moguce da ce upocetku praviti,jer je mali i sve voli da gricne jer ga muce zubi,inace to prestaje vremenom oko 5-6meseci.
dok ne nauci da trazi sam da izlazi da obavi nuzdu,ja bih ga izvodila posle svake dremke i klope.

Hvala puno na odg tj pomoci :worth: Problem je sto do ulaza tj napolje ima ukupno 41 stepenica, a ja cu stene najjvjerovatnije dobiti sa 2 mjeseca pa me je strah da mu to nije puno mozda jer ce on bit mali, ili da ga iznosim na rukama do 3. mjeseca dok malo ne poraste i onda da ga ucim polako ? :) Sto se setnji tice to mi nije nikakav problem, jer treniram svaki dan i do tog mjesta za trening ima oprilike pjeske 40-50 min i onda na to mjesto ima mnogo pasa da se igra i opet nazad 40-50 min i plus ujutro ranije i uvece cu da ga izvodim i mislim da ce mu to bit dosta, i bas mi takav i pas treba aktivan, znaci setnji mu nece hvalit :D i mogu da ga vodim na rijeku isto jer vidim vole da se kupaju znaci imace sve moguce najj uslove i puno ljubavi :) Samo ima jedan mali problemcic ne znam sto cu da radim sa kablovima od kompjutera jer ce on da bude u dnevnu gdje je i komp pa me je toga strah isto da ih ne pregrize ...Kupicu trimer za dlaku, a naucicu ga ja sve nije problem imam puno strpljenja :)) Jos jednom puno hvalaaa :))

Poslednja izmena:
Ja sam uvek za sterilizaciju, podrzavam odluku, a prema statistici, sto ranije, to bolje. Neki predlazu cak pre prvog teranja ali ti je moj predlog da sacekas da prvo teranje ipak prodje, u protivnom moze da se desi da celog zivota ostane stene u dusi, u onom stetnom smislu. Pogledaj teme o tome, ima ih na par mesta na forumu, obradjenih iz raznih gledista razloga.

Kupili smo mu igračkica tako da ne leti toliko da gricka ruke. :) Sad me interesuju još neke stvari. Kad prvi put da ga okupam i kada mogu da mu stavim ogrlicu za krpelje i ostale bubice ? :) a da kupili samo mu i povodac pomalo da ga uučimo ne previše hoće da ga pregrize al polahko i to ćemo savladati :)

Za štence su najbezbedniji Arpalit i Frontline sprej i pena, retko koja ogrlica je namenjena i njima, pažljivo pročitaj uputstvo na kutiji zajedno sa prodavcem u pet shopu/veterinarskoj apoteci pre nego što kupiš bilo šta. Sa kupanjem ne moraš da žuriš (osim, ne daj Bože da se uvali u crkotinu ili neku sličnu gadost,u kom slučaju pomaže paradajz-sos) četkanje bi trebalo da bude dovoljno.

:kpozdrav: ovde ima tako puno pitanja i odgovora da ne mogu pronaci ono sto mene interesuje;
uzela sam iz azila odraslog muzjaka labradora. kako da odredim bar priblizno njegovu dob? najvaznije mi je pitanje ishrane: koliko puta traba da jede na dan, koliko kolicinski, sta sve( da li sme da jede mleko uopste'? i mora li da bude kuvano?) u pitanju je domaca hrana. ne mogu da ga drzim u kuci, moze li biti u kucici na dvoristu, preko zime' smeta li mu da ga svezem na lanac kad idemo nekud il preko noci? bojim se da ne bi otisao,odlutao,bojim se da ne bi znao da se vrati. dosta je neposlusan,jer kad ga pustim u setnju,nece da se vrati,nego kad on sam hoce.(nije svezan ceo dan ,slobodno hoda oko nas u prednjem dvoristu, voli da udje i spava u letnju kucu, i spremno ulazi u auto,tako da mislim da je ziveo u kuci. jedino se ,,aktivira,, na koke u gnjezdu, ne znam bi li ih gricnuo,jer ga udaljim...
volela bi da me neko eto posavetuje,ili sugerise, mnogo mi je drag za ovo malo vremena,ne zelim da gresim,da bude gladan ili nesretan...

Starost se utvrdjuje na osnovu zuba, mada ni to ne mora da bude precizan pokazatelj (recimo ako je pas prethodno hranjen samo kostima, zubi ce biti istroseniji nego sto bi trebalo).

Treba mu jedan obrok granula zbog ciscenja zuba i desni i za slucaj, ne daj Boze, kad ostari da mora da predje na medicinsku hranu, da ne bi imao prema njoj odbojnost kao prema necemu novom i nepoznatom. Odraslom psu bi trebalo da bude dovoljan jedan obrok dnevno, mada je nekad i prakticnije podeliti ih na dva-ujutru i uvece. Vecina odraslih pasa (kao uostalom i ljudi i macaka i svih ostalih zivotinja) vremenom postaje netolerantna na laktozu, narocito iz mleka, jogurt jos i mogu da podnesu, onda, ne smeju da jedu nijednu vrstu luka, celer, mahunarke, NIKAKO KAKAO, ima nnegde tih tabela,te stvari su obradjene na temama o ishrani.

Oni nisu psi za lanac, bolje je da mu napravite boks u dvoristu, da bude kucica u njemu, a vrata samo po potrebi zatvorena. Koke bi verovatno sredio, ipak je to lovna rasa sa ocuvanim instinktima. I treba da radite vezbe poslusnosti sa njim, a prvo komandu DODJI.

I za kraj, cestitam na odluci da uzmete bas psa iz azila i na izboru rase. :) Nadam se da sam pomogla.

Ovo je stvarno hitno, da ne objasnjavam sad ovako, na temi. Prodaje se lepa crna zenkica labradora, tata joj je republicki a mislim i int. ch. i cini mi se da je i na nekim specijalkama silnim pobedjivao... Malecka kosta 100 evra, nasao bi se i neki kompromis u ceni, evo je:

1150299_10201116302484220_1471359106_n.jpg

Inace, ide tako jeftino zato sto tatin gazda ima vec previse posla kao odgajivac, dreser, frizer... Ako znate nekoga zainteresovanog, podatke i kontakt saljem na pp.

Ljudi pozdrav, treba mi pomoc, konacno sam nasla labradora po pristupacnoj cijeni da kupim i sada, posto mi je ovo prvi lab u zivotu ne znam bas dobro da procijenim je li cistokrvan, slike su date, slike oca i majke i stenaca pa bi zamolila ukoliko je dozvoljeno da neko pogleda slike i procijeni? Zena mi je rekla da mogu papiri da se odrade za stene ali prvo hocu da budem sigurna da su cistokrvni, cula sam za razne prevare za papire a problem je sto necemo direktno otici za stene vec ce nam ga dostaviti. Ukoliko se javi neko zeljan da pomogne objavicu slike, ukoliko je to dozvoljeno?

Evo da javim da sam nasla odgovor kod strucnog lica, sada imam druga pitanja i opet se nadam da ce mi neko odgovoriti. Stene ce biti staro oko 1.5 mesec kad dodje kod nas, zanima me sa cim i koliko da ga hranim, kolicina i koliko puta na dan? Naisla sam na informacije o hranjenju stenaca starih 2 meseca, ali eto sta je sigurno-sigurno je, 1.5 mesec je manje od 2 :mrgreen: Procitala sam cijelu temu, evo vec 5 dana citam i sada sam se iznenadila kada sam stigla do poslednje strane :hahaha: i nasla sam mnogo korisnih informacija, ustvari ova tema me je i navela da proverim stene i njegovo porijeklo, zao mi je sto necu imati nesto ovako da citam na temu labradora dok mi stene ne stigne :confused:, bilo je divno pratiti razvoj vasih pasa, iako sa zakasnjenjem :D uzivala sam.

Poslednja izmena:
Zasto uzimas tako malo stene? Ono jos nista ne zna a sigurno nije ni za prvu vakcinu dovoljno staro. Ako odgajivac insistira da bebu uzmes tad, nadji drugog odgajivaca, taj je neozbiljan. Jeste da vecina kerusa i macaka prestaje da doji bebe oko mesec-mesec ipo ali onda ide period najintenzivnijeg ucenja i socijalizacije.

Zasto uzimas tako malo stene? Ono jos nista ne zna a sigurno nije ni za prvu vakcinu dovoljno staro. Ako odgajivac insistira da bebu uzmes tad, nadji drugog odgajivaca, taj je neozbiljan. Jeste da vecina kerusa i macaka prestaje da doji bebe oko mesec-mesec ipo ali onda ide period najintenzivnijeg ucenja i socijalizacije.

Zapravo i ja sam mislila da je stene mlado i citala sam ovaj forum i pocela sam jos neki hrvatski forum, i primijetila sam da ljudi uzimaju pse upravo ove starosti. Skoro sam stupila u kontakt sa odgajivacem koji nije imao stene kakvo meni odgovara -musko, bijelo- i od njega sam dobila jos nekoliko informacija, rekao mi je da ljudi sve cesce zahtijevaju da uzmu mladjeg psa kako bi otpoceli ranu socijalizaciju. Epa sad, meni nije to cilj, potreban mi je pas sada, po pristupacnoj cijeni, a to nema u pravim odgajivacnicama, psi kostaju tamo po 200-300 eura, ovaj covjek me je uputio na kucno leglo koje je sigurno a kasnije sam to i proverila, majka i otac imaju papire, snimke kukova i laktova. Uostalom pas ce biti u kuci, spavace sa mnom u sobi.

Zapravo, tu najraniju socijalizaciju radi kuja u leglu. Moj ti je savet ako mozes, da odlozis preuzimanje steneta za jos dve nedelje, tebi ce to da znaci malkice iscekivanja a njemu ce da znaci beskrajno. A i tebi kasnije.

Na kraju smo se odlucili da odlozimo uzimanje labradora dok ne napuni osam nedelja, to je skoro pa 2 meseca, nema veze, to je najbolje za njega a i nas, ostavili bi ga jos ali problem je sto nam nije bilzu i ne mozemo da ga uzmemo kad god hocemo zbog obaveza, 6 sati puta ne mozemo da priustimo kad god hocemo :) Javicu se kad stigne, sigurno ce mi trebati neki saveti :D

Poslednja izmena od moderatora:
Zalosno je sto ova tema nije ziva kao sto je bila prije nekoliko godina, procitala sam cijelu i zaista mi je pomoglo da odlucim da definitivno uzmem labradora. Mi smo stene rezervisali jos od rodjenja, isli smo u posete, pratili razvoj naseg novog prijatelja. Nazalost, majku su mu otrovali u petoj nedelji tako da smo se dogovorili da ga uzmemo upravo tada, otisli smo za Srbiju i uzeli ga 2 dana poslije smrti majke, tih dana su trebala i njegova braca i sestre da odu u nove domove, ljudi od kojih smo ga kupili nisu bas imucni i nisu imali sredstava da odrzavaju njega i ostala stenad. Otac i majka su dobri primerci svoje vrste, sa rodovnicima, snimcima kukova i laktova, kako su se stvari odvijale mi smo stene uzeli na kraju veoma povoljno jer uvijek postoji rizik kada se uzima tako mlado stene. Hranimo ga RC za stenad, dobro napreduje, svake nedelje dobije po kilo, u petak ide na prvu vakcinu :heart: Zivi sa nama u kuci, i tek je danas poceo da izlazi iz sobe u kojoj boravi, stigao je do kraja hodnika, ranije ga je bilo strah od plocica :hahaha: Sam je naucio gdje treba da obavlja nuzdu, hteli smo da ga naucimo to po principu nagrade ali smo mislili da je jos uvijek beba da jede suve granulice tako da nista nismo uradili, on je sam naucio i to veoma dobro naucio :D. Ponosna sam na njega, veoma <3 Cudno nam je sto spava na parketu iako ima svoju korpu koja sada sluzi za njegove igracke, mada dobro, izgleda da voli tako. A da imamo i mali problem, voli da gricka nase ruke i noge, i to boli :confused: citala sam mnogo o tome ali nikako nisam uspela da nesto uradim kako treba, strah me je da ga protresem jer ne znam kako to da radim i ne zelim da ga povrijedim, NE ne djeluje, kao ni igracka u usta umesto ruke.... Pa eto, nadam se da ce mi neko oko toga pomoci :)
Ovo je on:
http://www.dodaj.rs/?2/Dt/3lmVSJIM/img20130913061603.jpg
http://www.dodaj.rs/?3T/g8/eKiSxVe/img20130913062037.jpg
http://www.dodaj.rs/?e/rQ/4jMjxb4l/img20130906123505.jpg
U subotu je imao 4kg :)

Jao, lepote male! :heart: Zao mi je zbog njegove mame, ljudi su cesto najgore zveri na planeti. Ne boj se da ces ga povrediti, koza na grebeni um je rastegljiva, to je vise disciplinska mera nego sto ga stvarno boli. A jeste li vi pokusali da kukate kad gricka jako? Nekad i to upali.

:heart: Da i meni je bilo zao, pogotovo jer tada kada je dosao nismo bili pripremljeni, planirali smo mnogo sta da uradimo ali na kraju je dobro ispalo. Pa onda cu da nastavim sa tim disciplinskim, ako ga vec ne boli, bolje da bude vaspitan :D
Nego, kada smo ga uzeli presla sam mu preko dlake i ucinelo mi se da nema buve, onda sam za 3-4 dana ponovo pretrazila iimala sta da vidim. Nije ih bilo mnogo, 5 najvise, i sve smo mu izvadili, bila sam kod veterinara, jedinog kojeg imamo u gradu, a opet veoma nestrucnog, pet shop je u sklopu te veterinarske ambulante a drugi nemamo :confused: mali grad...:evil:
On nam je dao NEOSTOMASAN ampulu, i samo nju ima, zamislite, i rekao da je utrljam u krzno bez rastvaranja, sreca pa sam vec ranije bila nesto procitala o toj ampuli pa nisam potrcala da mu je stavim, inace bi mozda bio mrtav sada, uhhh tako sam se iznervirala. Drugi grad nam je prilicno udaljen i ne znam kako da dodjem do nekog preparata koji bi mu pomogao, i dalje ima po 2-3 buve, pa mu ih maknemo, onda se ne cese 2 dana pa sve iznova i tako otkako smo mu videli prvi put prokletu buvu. Cekamo trenutak da idemo u drugi grad ali sada razmisljam, mozda to i nije bas najbolje, nismo u prilici da odemo ovih dana/nedelja...
Mimi's mom, tvoj muz je veterinar koliko sam shvatila iz tvojih ranijih postova, zamolila bih te da ga pitas da li mozemo na neki drugi nacin da uklonimo buve? Sirce, neki drugi preparat koji mogu naci i u apoteci za ljude? Nema ih puno, kod nas ih nije dobio sigurno, donio ih je iz legla. Znam da nije u redu ali ja sam ocajna, zao mi ga je, a ako ne postoji solucija onda cemo ovako dok ne odemo nedje :(

Back