KX-KX

DukeofSerbia:
У српској историји је све мутно.

А зашто није обавештен Урош? Као да се он за нешто питао. И ви свашта питате... А Лазар? Па имао је он важнија посла да са Твртком сатре Николу Алтомановића. А Отомани...? Ма они су били далеко од њега.

Zekiš me ?

A što je u našoj istoriji sve mutno ?

Ајд, није баш све, али има прилично неразјашњених ствари, или ствари око којих се историчари не слажу. Па овде већ годину дана се напуцавамо само о пореклу Срба и Славена. Није ли то довољно? То је најважнија ствар. А да не спомињем онда неке "мање" битне ствари. Па ето, и саме битке на Косову и Марице имају прилично сивих зона.

Nekako sam Kosovsku, za sebe, razrešila...Al, Maricu - nikako ! Što više čitam o njoj, sve više mi se muti. Dobro, Uroš je bio kilav, al je bio car. Lazar je bio tek knez, al knez. Mrnjavčevići ih nisi pitali za dopuštenje, odobrenje ili već šta li, ok. Al, ni da ih obaveste o pohodu ?

Što deluje moćno ! Sad sam je tek videla ...
Nego, ajd pojasni srpski ratnik u 14. veku ima neke prtene pantalone a u 15.veku ono sve metalno i na kolenima ? Znaš šta hoću da kažem, jel da? Kako ima lošiju opremu u 14.veku kada je zemlja tada bila bogatija i više se davalo na vojsku nego u 15.veku ? Izvini, al to mi prvi upade u oči.

Bi2:
Hm...Pošteno da ti kažem, slabo se razumem u taj period naše istorije.
Jel on na samrti rekao "Čuvajte mi Jugoslaviju"? Ili su to reči onog drugog Aleksandra, ubijenog u Marselju?

To je isti covek. On je od kraljevine Srbiji i drzave Slovenaca, Hrvata i Srba stvorio najpre kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, potom kraljevinu Jugoslaviju. Srbija je u trenutku spajanja sadrzala danasnju Srbiju sa Kosmetom i Vojvodinom, Crnu Goru, Makedoniju, Baranju, delove BiH. A drzava Slovenaca, Hrvata i Srba (bez medjunardnog priznanja) ostatak SFRJ bez Zadra, Splita, Istre . . . . .

tommy gun:
Evo dan danas nam ova vlada upropastava drzavu!ali pre hmmmmmmm......Pa ne znam svi su bili dobri!A ko kaze da je tito zasro nas taj neka se obrati meni i objsni mi kako je i zasto to uradio!

Jos za vreme rata namestao je Srbe (npr Sremski Front). Stveranje novih nacija (Makedonci, Bosnjaci i Crno Gorci) i republika na racun Srbije. Od nekadasnje Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca pojavljuje se drzava Hrvata Slovenaca Srba Makedonaca Bosnjaka Crnogoraca Siptara . . .
Otvaranje granice prema Albaniji. Ustav iz 1974 po kome dve srpske pokrajine dobijaju ista prava kao rep. . . . . . . . . . .

KLazar:
To je isti covek. On je od kraljevine Srbiji i drzave Slovenaca, Hrvata i Srba stvorio najpre kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, potom kraljevinu Jugoslaviju. Srbija je u trenutku spajanja sadrzala danasnju Srbiju sa Kosmetom i Vojvodinom, Crnu Goru, Makedoniju, Baranju, delove BiH. A drzava Slovenaca, Hrvata i Srba (bez medjunardnog priznanja) ostatak SFRJ bez Zadra, Splita, Istre . . . . .

Što si ljut ? Jbg,...toliko je bilo lupetanja na ovoj Istoriji, a ja pošteno rekla.... :sad:

Bi2:
Što deluje moćno ! Sad sam je tek videla ...
Nego, ajd pojasni srpski ratnik u 14. veku ima neke prtene pantalone a u 15.veku ono sve metalno i na kolenima ? Znaš šta hoću da kažem, jel da? Kako ima lošiju opremu u 14.veku kada je zemlja tada bila bogatija i više se davalo na vojsku nego u 15.veku ? Izvini, al to mi prvi upade u oči.

Погледајте прецизније. Лепо пише под 2. Bulgarian auxilliary, а у преводу Бугарски помоћни војник. Дакле, тај плетени је бугарски, а не српски помоћни војник.

Под 1. је српски помоћни војник-коњаник (14.век), а под 3. је српски витез у 15. веку. Па логично је да је боље опремљен у 15. веку, јер је начин опремања витезова еволуирао ка потпуном оклопу (тзв. Готски тип оклопа). То нема везе са богатством. А Србија под Стефаном Лазаревича је била изузетно богата, јер је деспот контролисао све руднике (сетите се Рударског законика). Дакле, прилив новца није био проблем. А српске армије већ од Душана су потпуно истоветне са онима из римокатоличке Европе, о чему сам већ куцао.

Uopšte nisam gledala tipa pod 2 ! XIV vek kod nas mene asocira na Dušana i lovu. Ako dobro vidim, taj pod 1. ima platnene pantalone a već XV vek je posebna priča. U pravu si za despota Stefana i rudnike. Ako je ovaj pod 3. iz njegovog vremena, to je onda ok. Meni je pao na pamet onaj deo XV veka posle Stefana, kad baš i nije bilo toliko love za opremu vojske. Nisam znala da to nema veze sa bogatstvom.

KLazar:

neznam o chemu ste prichali
ali setih se neshto...
:D kad su zveknuli aleksandra, nije nishta reko
umro je na mestu :D

Bi2:
Uopšte nisam gledala tipa pod 2 ! XIV vek kod nas mene asocira na Dušana i lovu. Ako dobro vidim, taj pod 1. ima platnene pantalone a već XV vek je posebna priča. U pravu si za despota Stefana i rudnike. Ako je ovaj pod 3. iz njegovog vremena, to je onda ok. Meni je pao na pamet onaj deo XV veka posle Stefana, kad baš i nije bilo toliko love za opremu vojske. Nisam znala da to nema veze sa bogatstvom.

Под 1. је помоћни српски коњаник (читати лака коњица), па самим тиме има плетено на себи, јер није витез.

Ево како је Отоманска армија изгледала почетком 15. века.

otto2resize8sf.jpg

1. Отомански јаја са Балкана. Морам погледати код куће коју позицију су имале јаје.

2. Спахија, а то знате ко су били...

3. Отомански пешадинац.

Ово је фреска из манастира Милешева испод Белог анђела на Христовом гробу.

Ово су копљаници Стефана Душана. А ви искоментаришите.

mil-sl-vv-10-5.jpg

Vojvodo, ajd sad ću ja (žensko !) da prokomentarišem fotku: sve mi deluje vrlo slično kao i na onim prethodnim, i štit, i ono na glavi- šlem (jel se tako zove?) i kratke čizmice, al kako kratke pantalone ili već šta li je? Ono na ramenima, kao neki štitnici, i delovi šlema, jel to deluje kao bakarno il zlatno ?

Bas sam odgledao poljski fime "Ogniem i mieczem" (ili u prevodu "Ognjem i macem") cija se radnja odigrava u 16xx. godine u Ukrajini. Ne mogu a da ne primetim da bugarski pomocni vojnik (sa prve slike naravno) ima slem identican tatarskom a ta slicnost se ogleda i na drugoj slici gde su prikazani turski pesadinci.

Iskreno mislim da je ovim Turcima malo prebudzen oklop...

Uzgred, cini mi se da Bugarinu sa prve slike strele u tobolcu stoje naopako. Moj dobar drugar se bavi strelicarstvom pa znam da strele u tobolcu treba da budu okrenute na dole, znaci vrh strele ka zemlji. Zasto? Zbog toga sto je teziste strele pomereno ka "prednjem" delu strele da bi ona letela kako treba. Zadnji deo sa peruskama je jako lagan, te u slucaju da strele stoje kao na slici dolazi do ostecenja peruski koje se pri letu strele ponasaju kao stabilizatori tj. zakrilca na avionu. Ukoliko dodje do ostecenja, strela dobija pravilnu putanju...
Kada ovo uzmem u obzir, ne znam sa koliko ozbiljnosti treba posmatrati prvu sliku obzirom da umetnik nije znao kako da postavi strele ... Ako se ova greska potkrala onda se mogla potkrasti jos neka.

P.S.
Tek sada videh da strele u tobolcu stoje naopako i kod predstavnika nase lako konjice... a i Bugarin je ridjokos ?! :shock:

WILKOLAK- Ćao. ti si druže primetio to. Ok. Ja to nisam znala pa, prema tome to nisam ni mogla da primetim. Nego,znaš li šta sam ja primetila. Volela bih da i VOJVODA ovo pročita, garantujem da ima i on neke slike.
Našla sam u jednoj knjizi ( šteta to nemam skener ) sliku cara Dušana. Crn, gleda čovek otvorenih očiju, i onakav je kakvim ga znamo. Na sledećoj stranici postavljena je slika njegovog sina,cara Uroša. Na prvi pogled nema veze s njim. Ridj, duga ridja brada ali vrlo interesantan detalj- predstavljen je sklopljenih očiju ! Kad bi mu čovek skinuo bradu, zamenio boju kose i "otvorio" oči bio bi neverovatno isti otac ! Šta sam htela ovim da kažem...ono što si i ti naveo u postu..sa koliko ozbiljnosti treba posmatrati te srednjovekovne slike ? Da li su umetnici slikali po pričama ?
A, šta kažeš Bugarin ridjokos ?

Ево још једне слике.

Од десна на лево.

1. византијска дворска гарда
2. византијски стрелац
3. српски пешак из половине 13.века
4. франaчки витез у Грчкој из касног 13.века

Back