Kvalitet rakije, vina i piva

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.400

Какав је квалитет ракије, вина, пива​

Посебан акценат стављен на доказивање порекла етанола у јаким алкохолним пићима
677z381_rakija-1.jpg

(Фото/ Pixabay)
Од 60 воћних ракија, чији су узорци узети из производње и промета и на којима су урађене анализе, установљено је како је код пет аналитички утврђено да порекло етанола није у потпуности из воћа, објавило је недавно Министарство пољопривреде. Надлежни наводе како су за утврђене неправилности у погледу порекла етанола произвођачима изречене управне мере у виду забране промета и повлачења свих количина с тржишта.
Истовремено, резултати анализираних узорака рађених у овлашћеним акредитованим лабораторијама показали су да контролисани узорци освежавајућих безалкохолна пића, вина и пива на домаћем тржишту одговарају у погледу квалитета и безбедности, као и да су усаглашени са законском регулативом.
– Посебан акценат дат је на доказивање порекла етанола у воћним ракијама – наводи се у том извештају и појашњава да је планска контрола ових производа обављена према процени да ли је потребно појачати контролу на основу података претходних активности инспекције и израженог интересовања јавности за безбедност пића на тржишту. У Министарству пољопривреде напомињу да се активности инспектора настављају и даље по плану рада, како се на тржишту не би нашло пиће које не одговара прописаном квалитету или је небезбедно за потрошаче.

https://www.politika.rs/scc/clanak/598012/Kakav-je-kvalitet-rakije-vina-piva

Ja bih uveo test da se na ukus pogodi poreklo etanola u klasičnom ABX testiranju.

Ko kuka na poreklo etanola a ne uspe da ga prepozna pravilno, dobije 25 po turu.

ja bi uveo da takve pametnice kao ti doživotno piju vino sa kukurznim alkoholom!
si probao uopšte nekad vino bez dodatog alkohola tj NERAZVODNJENO?
ja bih rekao da nisi...i rekao bih da te ova tema i ne dotiće
nego onako prosipaš bezveze...tek da se prospe nešto...

Poslednja izmena:
ja bi uveo da takve pametnice kao ti doživotno piju vino sa kukurznim alkoholom!
si probao uopšte nekad vino bez dodatog alkohola tj NERAZVODNJENO?
ja bih rekao da nisi...i rekao bih da te ova tema i ne dotiće
nego onako prosipaš bezveze...tek da se prospe nešto...
Zašto bre žuriš, direktore.

Ako pogledaš malo pažljivije, videćeš da ja uopšte nisam pisao o vinu. (ni o pivu, rakiji, ili konjaku).

Pisao sam o etanolu.

Da li si ti možda kadar da pogodiš poreklo etanola (pomešanog recimo sa destilovanom vodom u odnosu 2:3, što je neki standard za oštra pića, iliti "savršena vodka")

I prihvataš li tih 25 po turu ako omašiš? :mrgreen:

Zašto bre žuriš, direktore.
Ako pogledaš malo pažljivije, videćeš da ja uopšte nisam pisao o vinu. (ni o pivu, rakiji, ili konjaku).
Pisao sam o etanolu.
Da li si ti možda kadar da pogodiš poreklo etanola (pomešanog recimo sa destilovanom vodom u odnosu 2:3, što je neki standard za oštra pića, iliti "savršena vodka")
I prihvataš li tih 25 po turu ako omašiš? :mrgreen:

U vinu jesam, ne poreklo, već da li ima dodatog alkohola ili ne.
I odgovor ti dajem sutra ujutru sa 100% tačnosti, a to veče sa 99% tačnosti.
To nam je porodična osobina, ne zezam se, moj i pradeda i deda su imali vinograd...samo ja nemam više...
Uglavnom skoro SVE ispod 500 din ima dodati alkohol tj razvodnjeno je, probao sam skoro sve...
a preko 500 din nisam ni kupovao...

U votkama to je nemoguće, za rakije voćne, može al mora da se vežba, baš, a mene to mrzi.
I sećam se vremena kada se u Šumadiji pila MEKA RAKIJA...a to je bilo pre 50 godina...
ove PREPEČENICA je cincarsko ercovski izum da ispeku sve što može da vrenjem da alkohol
pa ko preživi...

Back