Kvalitet goriva u Srbiji i regionu

mario80

Stara legenda
Poruka
78.416
Kada sipam u Srbiji to je kao da imam rupu na rezervoaru, ne mogu da pređem ni 500 km.
Kada sipam u bih ili hrvatskoj bez problema prelazim 700 km sa jednim rezervoarom goriva.

Uvek sipam do čepa i znatno osetim tu razliku. Pošto sam do pojave korone često funkcionisao u regionu bih nema svoju rafineriju jer su istu spalili u b. Brodu pa uvoze hr gorivo.

U Srbiji sam probao sve pumpe i standardno je loše gorivo. Motor nemirnije radi definitivno. Uvek sipam samo onaj najjeftiniji benzin nisam baš ovca za šišanje.

Sad sve to kada stavim na papir benzin u srbiji mi izađe katastrofa skup a i auto habam oko 30% više tj bespotrebno češće radim servise.

U hr recimo tek na 8-9.000 km dospem malo ulja u motor što mi je već znak za mali servis dok je u srbiji to već na oko 6.000 km.

Onda sam malo proučavao i shvatio da kontrolu goriva u srbiji radi ista firma koja uvozi markere hehe :mrgreen:

Kratak rezime, narod glup ko noć a država ubire akcize i poreze.

Najmanju potrošnju sam ostvario sipajući na jednoj od stranih pumpi kod nas tvrde da uvoze gorivo e sad dal je to slučajno ili videćemo još par rezervoara da provučem.

Poslednja izmena:
Kada sipam u Srbiji to je kao da imam rupu na rezervoaru, ne mogu da pređem ni 500 km.
Kada sipam u bih ili hrvatskoj bez problema prelazim 700 km sa jednim rezervoarom goriva.

Uvek sipam do čepa i znatno osetim tu razliku. Pošto sam do pojave korone često funkcionisao u regionu bih nema svoju rafineriju jer su istu spalili u b. Brodu pa uvoze hr gorivo.
U Srbiji sam probao sve pumpe i standardno je loše gorivo. Motor nemirnije radi definitivno. Uvek sipam samo onaj najjeftiniji benzin nisam baš ovca za šišanje.
Sad sve to kada stavim na papir benzin u srbiji mi izađe katastrofa skup a i auto habam oko 30% više tj bespotrebno češće radim servise.
U hr recimo tek na 8-9.000 km dospem malo ulja u motor što mi je već znak za mali servis dok je u srbiji to već na oko 6.000 km.
Onda sam malo proučavao i shvatio da kontrolu goriva u srbiji radi ista firma koja uvozi markere hehe :mrgreen:
Kratak rezime, narod glup ko noć a država ubire akcize i poreze.
Najmanju potrošnju sam ostvario sipajući na jednoj od stranih pumpi kod nas tvrde da uvoze gorivo e sad dal je to slučajno ili videćemo još par rezervoara da provučem.
,,У туђег татка је поголема патка" - је народна изрека када неко хвали туђе а куди своје.

Poslednja izmena od moderatora:
A jesi sipao nekad izvan srbije? Sada recimo pola srbije sipa u rs čitave nove pumpe su sagrađene tik uz samu granicu pa mi to deluje kao dugoročan projekat. U sred vukoyebine nova pumpa. Sad skoro me drugar zove u s. Mitrovicu ja kao korona, on ma dođi na ceo dan, pređemo granicu napuniš do vrha i put te izađe džabe. Meni se gasprom pokazao kao golemi krš isto kao omv, avia, petrol. Identično gorivo prodaju.

Usrbiji em skuplje em lošije gorivo em se auto više haba i traži češći redovni servis.

Poslednja izmena:
Nisam preko isao nesto,na lukoil sam video knez petrolovu cisternu i odustao sam,na nekim mestima sam sipao po 20l a lampica se ne pomeri kao da nista nije uslo,taxista isto kaze kad sipa negde osim gazproma manje prelazi,ovako uvek izadje manje od 10l na 100 i teram,a bodova sam do sad skupio oko 4-5000 sto nije malo

Na toj kartici se skupi pa njom platim nekad a cena je ista kao svuda
Ту картицу (на НИС пумпама) користим и тачно је да донекле смањује цену горива. Што је наравно добро.
А што се квалитета тиче, некако имам поверења бар да не сипају воду јер је контрола (узорковањем из резервоара) врло честа и како кажу точиоци, контрола долази ненајављено.

Znaci mariu sad kosacica ne trosi 6 nego 8L s obzirom da sad sipa grivo u Srbiji kao i mi ostali!
Koliko bi nasi automobili samo trosili manje kad bi sipali preko? Verovatno bi trosili kao sto fabrika kaze jel tako? :)
Plus vrhunski kvalitet koreanaca a mora da dosipa ulje na 6000 km? :hahaha:
E pa bajo moj ja na Puntu ne dosipam ulje i posle 6000 km ni kapi ne fali a ti pljujes po italijanima i nemcima.
Inace gorivo sipam uglavnom na EuroPetrol pumpi i gde god da sipam isto mi je. Mali sve guta i ne pokazuje probleme a i kad sam vozio dizelas bilo je sve ok.
Za tu pricu o manjoj potrosnji sam davno cuo tj jos pre nekih 15 godina i tada je mozda i pila vode ali danas verovatno ima istine u tome ali nije toliko losije gorivo kao nekada.

Radjeni su testovi sa madjarskim gorivom i razlika je 5% sto otpada na vetar, konfiguraciju terena, nacin voznje... Razlog zasto se sa bosanskim gorivom prelazi vise nije u nekom "carobnom" kvalitetu vec u tome sto je gorivo jeftinije pa se za isti novac dobije vise goriva i samim tim se moze preci vise kilometara.

Sada troši 6,5 litara kada sipam na shel pumpi nbgd inače mi po gradu troši okruglo 5,5 litara benzina što nije zanemariva razlika. Sipao sam i na tom euro petrolu i isto im je loše gorivo tj nis bućkuriš.

Ovo je definitivno pogrešna tema jer srbi nigde ne putuju u inostranstvo pa nema ni smisla. Eventualno u grčku na more pa tamo da sipaju ali otkad je korona nema ni toga.

Da ti odam tajnu kada dospem tih 100 grama vozim se do 15.000 km i onda menjam ulje. Ali to dolazi u obzir samo ako je strano gorivo otkad je korona i sipam u srbiji smanjio sam servisni interval na 10.000 km.

Radjeni su testovi sa madjarskim gorivom i razlika je 5% sto otpada na vetar, konfiguraciju terena, nacin voznje... Razlog zasto se sa bosanskim gorivom prelazi vise nije u nekom "carobnom" kvalitetu vec u tome sto je gorivo jeftinije pa se za iste pare dobije vise goriva i samim tim se moze preci vise kilometara.

Lažu ko psi, zašto bi radili uopšte takav test ako očigledno ne postoji razigrana prevara lošeg goriva I najviše cene u regionu? Mislite malo o tome.

Ovo boldovano je tek besmislica za sebe, uvek sipam do čepa. To ima smisla za sirotinju koja sipa za jednu crvenu.

i20.png

Fabricki podaci za potrosnju I20 koji opet nisu tacni jer su postignuti u idealnim uslovima ali tvrditi da navodno imas 2L bolju potrosnju od one koju su postigli u laboratoriji... Bar se potrudi da proveris podatke pre nego sto ih izneses.

Tačno tako dospem 100 grama do maksimuma. To mi je prvi znak.
Apsolutno nikada ne upadam u gužve iako živim u centru beograda, ne tražim parking jer imam svoj. Ne idem ko sva stoka na gazelu i brankov most u sred špica nego se provučem tramvajskim mostom. Po gradu koristim sporedne ulice, izbegavam bulevare itd. Mogu školu da otvorim. Ovde nije tema moj auto nego loše gorivo po najvišim cenama u regionu.

Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 866997

Fabricki podaci za potrosnju I20 koji opet nisu tacni jer su postignuti u idealnim uslovima ali tvrditi da navodno imas 2L bolju potrosnju od one koju su postigli u laboratoriji... Bar se potrudi da proveris podatke pre nego sto ih izneses.
I ovo nemam pojma odakle si izvukao verovatno od nekog pogrešnog auta.

Performance specs
Fuel consumption (economy) - urban 6.4 l/100 km
36.75 US mpg
44.14 UK mpg
Fuel consumption (economy) - extra urban 4.5 l/100 km
52.27 US mpg
62.77 UK mpg
Fuel consumption (economy) - combined 5.2 l/100 km
45.23 US mpg
54.32 UK mpg

2009 Hyundai i20 I (PB) 1.2 (78 Hp) | Technical specs, data, fuel consumption, Dimensions: https://www.auto-data.net/en/hyundai-i20-i-pb-1.2-78hp-13926

Тако је то када лаици заговарају проблем за који нису квалификовани. Неку своју теорију развијају у миноре, мислећи да су у праву.
Овде се у овом конкретном случају ради о побрканим лончићима између ,,енергетске вредности'' и тзв. ,,октанског броја'' бензина. Ако бензин има више октана не значи да има и вишу енергетску вредност. Ако то неко тако мисли је у заблуди.
Потрошња горива више зависи од других фактора а не од ових вредности.

U zabludi si ti koji misliš da je svesrpsko najbolje i najlepše, da smo ekonomski tigar i lider u regionu.

Ja ovde na temi očekujem da se neko pojavi sa jugozapada ko sipa u rs gorivo da čujem njegovo mišljenje. Gomile ljudi prelaze granicu i sipaju gorivo.

I ovo nemam pojma odakle si izvukao verovatno od nekog pogrešnog auta.

Izvuceni su odavde https://www.hyundai.rs/upload/document/cenovnik_i20.pdf za 1.2MPI. Uvek cu pre verovati fabrickim tvrdnjama (kada je rec o minimalnoj mogucoj potrosnji) nego nekim sajtovima na kojima moze svako lupetati koliko voli i sta voli. Tako da nije moguce da trosis sa bilo kakvim gorivom manje od onoga sto je postignuto u laboratoriji u idealnim uslovima.

Onda ni nemci nemaju nikakvih problema sa EKO testom i potrošnjom jelda? :lol:
Troši minimalno, jako vodim računa jer stvarno ne znam ŠTA bih mogao po gradu da radim sa 1.25 ccm motorom? Da divljam? Teško.
Nije to po laboratorijama postignuto jer ja bez problema imam tu potrošnju.

Moja potrošnja se vrti u tim njihovim okvirima koje je propisala fabrika stim što ni moja gradska vožnja nije klasična jer imam svoje parking mesto. Jednostavno se ne zaustavljam i dobro poznajem svoj grad. To je više mešovita potrošnja nego gradska.

U zabludi si ti koji misliš da je svesrpsko najbolje i najlepše, da smo ekonomski tigar i lider u regionu.
Ja ovde na temi očekujem da se neko pojavi sa jugozapada ko sipa u rs gorivo da čujem njegovo mišljenje. Gomile ljudi prelaze granicu i sipaju gorivo.
Мислим да се овај твој коментар односи на моја пар коментара.
Па да ти кажем, ти имаш апсолутно лаичко мишљење по питању потрошње горива у зависности где је купљено. Где је гориво купљено и од ког произвођача, занемарљиво утиче на потрошњу (или колико километара пређеш) већ сијасет других фактора. Више утиче на дужи век мотора због примеса које садржи у поступку рафинације.
Потрошња се не израчунава на тај твој лаички начин и на основу утиска где сам гориво купио већ на основу неких метода срачуњавања које се изучавају у техничким школама и факултетима а нарочито машинским.
За почетак, понудићу ти Линк како се то ради па ако будеш разумео, биће добро и за тебе и све нас који учествујемо на теми.

FTN Novi Sad
Katedra za motore i vozila

Teorija kretanja drumskih vozila: Potrošnja goriva
https://tkdv.files.wordpress.com/2012/05/p10-potrosnja-goriva.pdf

Back