Kvadratura stana ?

LepoJebiTifin

Primećen član
Poruka
652
Kako se računa kvadratura stana ?
Da li se samo računa korisna površina i terase ?
Pretpostavljam da se pregradni zidovi ne računaju ali se podrazumeva prostor ispod vrata . On jeste malih dimenzija ali se množi sa 4 ili 5 recimo ?
Šta biva sa hodnicima u zgradi , i oni su vlasništvo stanara ?

Nekad se terase nisu računale u kvadraturu stana. Danas se računa, kao i unutrašnji prostor stana. To je počelo da se praktikuje, negde u drugoj polovini 90-tih. Unutrašnjost stana se cela računa. Svaki cm2. Naravno i oni delovi gde su vrata. Pregradni zidovi se ne mogu računati u korisnu površinu stana. To spada u bruto kvadraturu. A to je već nešto sasvim drugo.

ko meri u stvari, možda zavisi ko meri :D a kako je pravilno, postoji neko pravilo verovatno, možeš da pitaš nekretninaše ili sl, ili kopaj zakon

liftovi ok, a podrumi, npr imam podrum ali ne koristim ga, neke komšije koriste svoje podrume. u poreskom mi valjda računaju samo stan.

eto nisam razmišljala o podrumu, to možda dobiješ na korišćenje

ko meri u stvari, možda zavisi ko meri :D a kako je pravilno, postoji neko pravilo verovatno, možeš da pitaš nekretninaše ili sl, ili kopaj zakon

liftovi ok, a podrumi, npr imam podrum ali ne koristim ga, neke komšije koriste svoje podrume. u poreskom mi valjda računaju samo stan.

eto nisam razmišljala o podrumu, to možda dobiješ na korišćenje
Tako nekako. Mada bi i podrum trebao po pravilu da bude 50% nekretnine, jer je to ipak vlasništvo stanara, koji poseduje stan u objektu. I to je individualna korisna površina.

Jel to zvanicno (pri uknjizenju) tako, ili je to obicaj samo kod agencija, prilikom reklamiranja?
Znam da je ranije, kad sam ja kupio stan u Srbiji, bilo isto kao u Nemackoj: terasa se, pri uknjizenju, racunala 50%.
Pri uknjiženju.

Ukoliko je terasa otvorena većom površinom, računala se kao 50% vrednosti kvadrata ali sada je to srazmerno punoj ceni kvadrata tj. 100%.

Back