Kuvanje u zemljanom loncu!

ma kvalitetnije meso ne postoji
a magaretina je mekša i ukusnija od teletine
ja sam je jednom podvalio u gulaš, rekao da je srneći
svi se prejeli, a ja posle njakao im ali mi nisu poverovali :D

apropo teme, to je najboje meso za kuvanje u zemljanom loncu
kao i govedina, ovčetina
inače ja više volim zrelije meso, tako da je zemljani lonac i sporo kuvanje idealno za njih

Pre neki dan piletina sa povrćem juče krmenadle sa krompirom i šargarepom žena kaže da smanjim sa začinima jer izgleda imaju mnogo veću apsorpciju u zemljanom loncu :mrgreen:

IMG_20210314_161006.jpg

Priprema hrane u zemljanom posuđu

Priprema hrane u zemljanom posuđu stara je gotovo koliko i samo čovečanstvo. Ono što je očuvalo tradiciju izrade grnčarije kroz sve ove milenijume je njen kvalitet i poseban ukus hrane koja se u njoj sprema.

Nekom će se učiniti da je u doba inox i posuđa presvučenog svemirskim materijalima priprema hrane u zemljanom posuđu previše retro, ali taj se verovatno nije sreo sa nezaboravnim ukusima teletine ispod sača, kiselog kupusa iz zemljanog lonca ili posnog prebranca u đuvečari.

Nekada se zemljano posuđe koristilo isključivo na ognjištima, ali danas u vreme električnih šporeta postoje prilagođeni oblici i veličine grnčarije pogodne za upotrebu u savremenim kućnim uslovima. Ova grnčarija je savremena samo po svojoj prilagođenoj veličini i obliku, ali se njen sastav i način ručne izrade nisu promenili. Grnčarija se u Zlakusi izrađuje na isti način kao i pre skoro četiri veka.

https://loncipoklopci.rs/grncarija/uputstvo-za-upotrebu/

Zemljani-lonac-na-ravnoj-ploci.jpg

Na linku ima baš detaljno uputstvo za pripremu novog lonca za upotrebu, kuvanju na ravnoj ploči, u rerni, na plinu, u smederevcu :heart:

Znas li tacne dimenzije tog lonca? Koliko hrane si uspeo da spremis u njemu? Ja sam video neki online na grill shopu, ali je 30x30 https://grillshop.rs/product/lonac-zemljani-30x30cm/ a imaju i koliko sam video 25x25 https://grillshop.rs/product/lonac-zemljani-25x25cm/, ne znam koji da uzmem da se ne zeznem?

Letos kada sam išao na more, slučajno stadoh tamo kod užica da pogledam saksije ženi i naletim na zemljane lonce iz Zlakuse. Srednje veličine 1200 din ja uzmem jedan.

Namažem dobro svinjskom mašću, potrpam meso, krompir, pasulj, kobaje, sarma... Ma sve živo što smislim ispadne 10 puta bolje nego pre u loncu ili tepsiji.
I mnogo brže se skuva 200 stepeni 2 sata u rerni, recimo pasulj i sarma a bude bolje nego kad se kuva i zapeče. Okvirno 2h sarma. A budeeeeeeeeeeeee prste da poližeš.
Gledam ovde po bg se taj lonac prodaje po 4-5.000 din

Pogledajte prilog 815520Pogledajte prilog 815519Pogledajte prilog 815521

Pa bilo koji ti staje u klasičnu rernu ne znam šta ste se toliko uspalili u vezi dimenzija. Svi su oni danas predviđeni za rernu jer nikako drugačije i ne ide.
Da naši su 30cm fi izmeri rernu i videćeš da je mnogo veća.

U njemu pripremam podosta recimo za 4-6 obroka. Mi funkcionišemo tako što skuvamo pa deo zamrznemo i jedemo 3-4 dan kasnije. Otprilike se uvek više hrane sprema. Pasulja recimo stane glat za 8 tanjira.
Juče sam spremio manje od pola lonca što se vidi iz priloženog, tačno za 3 osobe. Krompir pojeden meso spremljeno za danas uz neki drugi prilog.

Nalio vode taman da meso pliva. Prvo se stavi lonac u rernu pa tek onda raspali oganj na 220 c. Bude gotovo za sat vremena. Meso bude kao puter mekano!

E sad ono što je najbitnije bude kao ispod sača ali kuvanjac. Nisam nikada probao na suvo da pečem neko meso sa krompirom. Ja volim ovako na kašiku što bi rekli, da ima i čorbuljice :)

Inače se spremam nešto da pečem u rerni a pored na staniolu da držim piljevinu bukve ili hrasta. To tako fino zadimi i da šmek mesu, mislio sam neku ribu da obrnem na tu foru. Neeegde sam video sličnu kombinaciju pa da probam. :)

Back