Kuvanje na smederevcu

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Screenshot_2023-01-04-22-26-34-109-edit_com.kupujemprodajem.android.jpg

Jeste ,kad bi neko drugi lożio ,ćistio ,vuko drva i pepeo i meo svaki sat
Imam ja Smederevac nov u podrumu ,nedo bog nikome,grije akonima neko da sjedi 24 sata pored da ubacuje drva ,samo suha
Ko ima taj śporet ja ga żalim do vijeka
Ooo.. kako žalosno.. :lol:
Još samo kada bi u praksi stvarno tako bilo.

Ne znam što ljudi imaju običaj da od svega naprave dramu i da
patnju preuveličavaju.

Ključ dobrog kuvanja je kontrola svih parametara. Smederevac ima prednost veće grejne površine, ali i manu nemogućnosti kontrole temperature, potrebu za loženjem, čišćenjem ložišta, i sl. (nije deal breaker, ali nije ni idealno rešenje)

Tako da otpada kao dobar i univerzalan izbor.

(nije da se neke stvari ne mogu spremiti na njemu jednako dobro, pogotovo one gde preciznost temperature ne igra bitnu ulogu, kada nešto recimo treba da ključa duže vreme, sprema se u vodi, i sl.)

Meni svako jelo ima svoj "idealan" izvor toplote. Za neka jela je zakon ringla, negde indukcija, negde otvoren plamen (gas), itd.

Ne može biti svejedno da li jelo na kraju miriše na plin ili na drvo.
A i drvo se od drveta razlikuje. Nije svako dobro za pripremu hrane.
Svašta su ljudi nekada znali...
Slažem se da miris drveta i plina nije isti, ali kad se neko jelo kuva u loncu, ne znam baš koliko mirisa drveta uđe u lonac. Na primer za kineski vok idealan je plin, zbog visoke temperature, oblika posude i načina mešanja, a stvarno nisam nikad osetio miris plina u samoj sečuan piletini.

Primer gde se miris ložišta zaista prenosi na hranu je recimo roštilj.

ja sam preradio stari smederevac 9 tako sto sam mu ugradio vrata za lozenje od neke peci ,sa otpada.smanjio sam rernu za 15 santimetara i tako dobio mnogo veci prostor za lozenje.stari crep,samotno brasno,nova resetka -prodaje se po pijacama i dobio sam novi sporet.hteo sam na izlazu do cunka da ubacim rerzervoar za vodu i da to vezem za dva radijatora ali..veliko loziste mi je trebalo za niskokalorijsko gorivo koje koristim - vrba,topola itd..sto se tice regulisanja gorenja to se postize sa kontrolom usisa i cuga-izduva.malo je inertno ali brzo udjes u fazon.gledam ove nove modele i primecujem napredak u dizajnu ali u funkcionalnosti?inace ovde kod nas mi se nalazimo u srednjem veku po pitanju univerzalnog sporeta na cvrsto gorivo.pre drugog rata majstori u srbiji su pravili od lima kompletene sporete sa rezervoarom za vodu i rernom na sprat.sa onim alatom i tehnologijom.

Nije to problem ni danas napraviti da traje, imaš dve vrste peći od gusa livene i od šamota. Ove od šamota su prost lim a unutra šamot koji drži toplotu i sprečava da izgori spoljašnji lim. Gusane su izlivene od debelog čelika i koliko ložiš toliko greju.

Sa kombinacijama goriva to radi lepo. uveče šukneš ugalj i odeš da spavaš ujutro dodaš preko dana drva može opet i ugalj.

Može i panjčić uveče goreće do jutra.

Uradiš izolaciju kuće i novu pvc stolariju pa ložiš tek kada je napolju 5°

Sve ima svoje jbg koliko para toliko muzike. Razvučeš par radijatora, staviš termostatske glave i eto automatizacije. Za prelazni period dogrevanje na klimu ja sam na 5° grejao inverter klimom sa 350 vati. Razume se dobro izolovan prostor.

proces gorenja je nauka.i ceo sistem -pec,cunkovi i odzak su vrlo slozen sistem.podesiti pravilno sagorevanje - to trazi iskusnog muskarca -lozaca.samo sa malim promenama moze da se mnogo dobije ili izgubi.gus je gus i nije celik.samot se stavlja svuda kao barijera za otvoreni plamen ali i on ima svoj vek trajanja.jedanput sa barze dobijemo tri-cetri dzaka koksa.odemo kuci kod drugara,bila zima,uhvatili deverike pa da przimo.njegova majka ocistila deverike i stavila na smederevac da se prze a gane da bude brze doneo jedan dzak koksa pa ubacio 2-3 komada u loziste - da ubrza .bila i neka ruzica ispod komine pa mi udri,prva tura ribe ode,druga,przi se jos.kako vreme prolazi sve toplije u kuhinji.racunamo da je to od vina.kad njegova majka poce da kuka i imamo sta da vidimo.gornja plotna smederevca sa ringlama creveno zuta i iskrivila se na gore ko mehur.a smederevac se nekako urusio sam u sebe.i naravno ne mozes da mu pridjes od jare.srecom bile neke krpe pa u vodu i smederevac imao one rucke sa strane.na njh krpe pa podignemo sporet dok se jos nije istopio,ja i gane za rucke a mile za sulundare pa brzo kroz vrata i bacismo ga u dvoriste sve sa tiganjem sa terase .bilo jos vina koje smo omlatili .sutra kupio gane novi sporet.onaj stari ionako nije bio nizasta.bese mu.svima za nauk.sve je moguce.

Back