Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
neizreciva, tako je svugde, u drzavnim DZ... :-(
i bolje ti je sto te nije rucno pregledala, sta ima da te cacka, kad se sve vidi preko UZ...

Kod nas u DZ, imaju toliko mali UZ, da se i oni iznenade kad neko trazi da ga pogledaju... Ahaaha... I uvek naglase, 'Ali ovde slabo da cemo sta videti' aaha...

Pocela sam jutros da citam ovu knjigu... I odmah se setila zasto sam odbijala... Meni je ovo uzas, milion gluposti koje nisam ni znala da se mogu desiti... Samo se covek, da prostite, skeenja kad to procita... Internet je majka, ukucas sta ti treba i to i dobijes... Kad citas svasta, samo se posle mislis 'a sta ako me to strefi, a sta ako ovo'
i nigde nisam procitala da su zabranjene neke namirnice posle porodjaja!?
Cak pise da se jede pasulj, pomorandza, grasak...

Skroz me zbunila knjiga!

Hvala suzo...
Eto vidis, a u knjizi nista ne pise o tome...

Ja cu da slusam mamu i sveki, pa ako mali bude plakao, lepo ih zadrzim, da ga nunaju nocima... Posle nek misle kako savetuju... Ahahahah...

Ne znam jesam li vas pitala, Sta mislite o maticnim celijama?
Da li smatrate da je to dobra investicija? Ili cisto bacanje para?

Hvala suzo...
Eto vidis, a u knjizi nista ne pise o tome...

Ja cu da slusam mamu i sveki, pa ako mali bude plakao, lepo ih zadrzim, da ga nunaju nocima... Posle nek misle kako savetuju... Ahahahah...

Ne znam jesam li vas pitala, Sta mislite o maticnim celijama?
Da li smatrate da je to dobra investicija? Ili cisto bacanje para?

..a ti izgleda ostavljash i mogucnost da nece da plache..? :lol:

..matichne celije - super stvar, preporuchujem..

neizreciva, tako je svugde, u drzavnim DZ... :-(
i bolje ti je sto te nije rucno pregledala, sta ima da te cacka, kad se sve vidi preko UZ...

Kod nas u DZ, imaju toliko mali UZ, da se i oni iznenade kad neko trazi da ga pogledaju... Ahaaha... I uvek naglase, 'Ali ovde slabo da cemo sta videti' aaha...

Pocela sam jutros da citam ovu knjigu... I odmah se setila zasto sam odbijala... Meni je ovo uzas, milion gluposti koje nisam ni znala da se mogu desiti... Samo se covek, da prostite, skeenja kad to procita... Internet je majka, ukucas sta ti treba i to i dobijes... Kad citas svasta, samo se posle mislis 'a sta ako me to strefi, a sta ako ovo'
i nigde nisam procitala da su zabranjene neke namirnice posle porodjaja!?
Cak pise da se jede pasulj, pomorandza, grasak...

Skroz me zbunila knjiga!

ma znam ja to, ali sam se nadala da cu pare da dam za pametnije stvari.....a sto se cackanja tice trebala je da me pregleda jer osecam da mi je materica napeta i bolucka me,i mozda je trebalo dati hormonske lekove....prvi put sam dobila, cak sam malo i prokrvarila....ali je cudno sto mi je dala dijagnozu pre UZ, samo nakon skidanja pape....:))))

Cure, hvala vam svima na komentarima, i meni je baš drago da imam i seku i batu :heart:
A noćas... bila frka bogami. Sinoć, oko 6 i nešto, poče da me boli stomak, pa opet, a opet... Uuuuh, počeh ja da merim vreme, ono sve kraće i kraće. Joooj, odsekla sam se, dva meseca ranije, pa gde ćeš bebo, najlepše ti je kod mame. Pa hoćemo li u bolnicu, pa nećemo. Da sačekamo da se završi smena u dispanzeru, pa direkt na odeljenje da idemo i tako i prodjoše bolovi. Oko 11 opet :roll: E, sad, da li je strah ili realno, ali činilo mi se da su bili jači. Mi u bolnicu, oni se uzvrteli, tek što je prošao jedan težak porodjaj, prevremen, pa frka oko bebe, šalju je u Bg na neonatologiju. Opsadno stanje u porodilištu. I njima nije bilo svejedno, kaže jedna sestra - šta vam je noćas, žene, ne poradjajte se bre pre vremena... i onaj kiseo nemoćni osmeh.
Pregledali me, pa UZ opet, pa ctg... dali mi bensedin... i prošlo sve. Poslali me kući i evo, sad mi je super. Ali sam se tako uplašila bila :sad2: Jesam verovala da su lažnjaci, ali opet... a šta ako nisu? Do malopre sam ležala, a objektivno mi je dobro, ali taj pusti strah. :sad2: Uh, bitno da je prošlo, samo da je ok sve. Objektivno je ok, grlić čvrst, zatvoren, oni kažu da su to pripremne kontrakcije, ali jučerašnji umor ( pešaka sam išla do dispanzera i nazad, sve ukupno nekih 4 km uzbrdo-nizbrdo ), pa uzbudjenje oko svega, a moguće i neki mali nazeb, prosto promena vremena je nagla, kažu da je i to doprinelo. Da moram više da odmaram, leškarim i da će biti ok.

..neizreciva - sve shto je mogla ruchnim pregledom da utvrdi, videla je i pri uzimanju brisa za papa test..
..zatvorenost i chvrstinu grlica, kao i promene na njemu tipichne za drugo stanje.. :)
..a za utrogestan - daje potreban videla bi to na uz, to ne moze ruchnim pregledom da vidi.. :)

..a chuvanje matichnih celija je oko 1600-1800e..

..chestitam ti josh jednom za lepe vesti od dr-a.. :heart:

..a ti izgleda ostavljash i mogucnost da nece da plache..? :lol:

..matichne celije - super stvar, preporuchujem..
Pa nadam se... Ahahahaha...
koliko je to para?
Meni je drugarica javila, da se placa 7.500 dinara pri sklapanju ugovora, a nakon mesec dana, kad vide da li su dobre, javljaju, i onda se placa 1.775 evra.

Ne znam jos nikog da ih je ostavio, ali nas svekar nagovara... A i ja mislim da je to dobra stvar... Za bebu... Mm nije upucen u to, pa kaze, kako ja odlucim...

..neizreciva - sve shto je mogla ruchnim pregledom da utvrdi, videla je i pri uzimanju brisa za papa test..
..zatvorenost i chvrstinu grlica, kao i promene na njemu tipichne za drugo stanje.. :)
..a za utrogestan - daje potreban videla bi to na uz, to ne moze ruchnim pregledom da vidi.. :)

..a chuvanje matichnih celija je oko 1600-1800e..

..chestitam ti josh jednom za lepe vesti od dr-a.. :heart:

:) e hvala puno, ja nisam stigla nista ni da kazem i ostavila me je u nedoumici....a to se ne bi smelo desiti.....eto nama spasa sa foruma...:)....da nema neta covek bi bio kao ovca, da se oslanja samo na dr....

atakuapla: i ja sam imala kotrakcije krajem 7 meseca, bas jake ali nisu bile bolne....dok god je grlic dobro i dok god nema prodornog bola sve je to ok....mada, kad si u toj situaciji tesko je ostati smiren....ja sam vise puta bila ubedjena da se poradjam i pocela sam da merim a one se smirise :)))....i na kraju sam se na silu porodila sa tonom infuzije da bi mi se grlic otvorio....

Svi koji ostavljaju matične ćelije, rade to sa nadom da im nikada neće zatrebati. Da će dete i svi drugi biti zdravi i da neće biti potrebe da se te ćelije ikada upotrebe.
E, a šta biva u slučaju kada, nedaobog, zatrebaju? Koja je procedura onda? I ne samo to, nego i gde obaviti zahvat ili proceduru koja je potrebna? :think: Nešto nemam preterano vere da će u Srbiji u skorije vreme tako nešto zaživeti. Znači - inostranstvo, kao jedina logična opcija. Naravno, zdravlje je na prvom mestu, ali... prosto se pitam šta raditi sa tim ćelijama, sa tim spasom, ako nemaš mogućnosti da ih upotrebiš, narodski rečeno, ako nemaš pare da se lečiš?
I uopšte, čini mi se da je akcenat bačen na ostavljanje, a o eventualnoj upotrebi smo vrlo malo obavešteni. :confused:

atakuapla: i ja sam imala kotrakcije krajem 7 meseca, bas jake ali nisu bile bolne....dok god je grlic dobro i dok god nema prodornog bola sve je to ok....mada, kad si u toj situaciji tesko je ostati smiren....ja sam vise puta bila ubedjena da se poradjam i pocela sam da merim a one se smirise :)))....i na kraju sam se na silu porodila sa tonom infuzije da bi mi se grlic otvorio....

E, pa baš to, teško je ostati smiren. Mene je najviše uplašilo to što je posle par sati krenuo bol ponovo. A stomak se stegao, tvrd kao kamen :sad2: Ona "prva tura" je prošla i ja sam se smirila, ali kada je počelo opet, oko 11 ili nešto kasnije, e tu sam se već bila odsekla. Šta je sad ovo? I dobro, otišli smo, smirili se i hvala Bogu, sve je dobro. :)

E, pa baš to, teško je ostati smiren. Mene je najviše uplašilo to što je posle par sati krenuo bol ponovo. A stomak se stegao, tvrd kao kamen :sad2: Ona "prva tura" je prošla i ja sam se smirila, ali kada je počelo opet, oko 11 ili nešto kasnije, e tu sam se već bila odsekla. Šta je sad ovo? I dobro, otišli smo, smirili se i hvala Bogu, sve je dobro. :)

mozda ti je to upozorenje da malo usporis...osluskuj svoje telo, ako primetis da ti se to desava kad se premoris, probaj da odmaras.....vezbe disanja i opustanja nisu lose.....mene je stomak boleo celu trudnocu, u pocetku materica, kao da cu svaki cas da dobijem, posle trbusni zid....cak sam i jake grceve dobijala narocito kad krenem da setam.....svaki pregled je bio ok, dr do kraja nije tacno bilo jasno zasto je to tako....znaju i trbusnjaci koji se teze rastezu da naprave problem a ja sam bila aktivan sportista i to je jedan od mogucih razloga....

@Neizreciva, ne vredi ti da se nerviraš zbog dispanzera, tako to kod njih ide, a tek kod genetičarke...
Nego, da ne bi bilo posle frke, pozovi bolnicu i zakaži kod genetičarke DR Durković ( nema ni jedna druga) za neki datum posle 17.1. kada će ti raditi genetiku u dispanzeru, jer kad urade taj UZ, onda treba da ti tek zakažu u bolnici da ona tamo pregleda rezultate. Onda je malo problem jer ćeš morati dugo da čekaš taj razgovor, a poziv telefonom te ništa ne košta. Lepo zakaži termin, a ako ne odeš, ne odeš, niko te neće juriti, još će biti srećni da je neko "zaboravio" da dođe.

Cure, hvala vam svima na komentarima, i meni je baš drago da imam i seku i batu :heart:
A noćas... bila frka bogami. Sinoć, oko 6 i nešto, poče da me boli stomak, pa opet, a opet... Uuuuh, počeh ja da merim vreme, ono sve kraće i kraće. Joooj, odsekla sam se, dva meseca ranije, pa gde ćeš bebo, najlepše ti je kod mame. Pa hoćemo li u bolnicu, pa nećemo. Da sačekamo da se završi smena u dispanzeru, pa direkt na odeljenje da idemo i tako i prodjoše bolovi. Oko 11 opet :roll: E, sad, da li je strah ili realno, ali činilo mi se da su bili jači. Mi u bolnicu, oni se uzvrteli, tek što je prošao jedan težak porodjaj, prevremen, pa frka oko bebe, šalju je u Bg na neonatologiju. Opsadno stanje u porodilištu. I njima nije bilo svejedno, kaže jedna sestra - šta vam je noćas, žene, ne poradjajte se bre pre vremena... i onaj kiseo nemoćni osmeh.
Pregledali me, pa UZ opet, pa ctg... dali mi bensedin... i prošlo sve. Poslali me kući i evo, sad mi je super. Ali sam se tako uplašila bila :sad2: Jesam verovala da su lažnjaci, ali opet... a šta ako nisu? Do malopre sam ležala, a objektivno mi je dobro, ali taj pusti strah. :sad2: Uh, bitno da je prošlo, samo da je ok sve. Objektivno je ok, grlić čvrst, zatvoren, oni kažu da su to pripremne kontrakcije, ali jučerašnji umor ( pešaka sam išla do dispanzera i nazad, sve ukupno nekih 4 km uzbrdo-nizbrdo ), pa uzbudjenje oko svega, a moguće i neki mali nazeb, prosto promena vremena je nagla, kažu da je i to doprinelo. Da moram više da odmaram, leškarim i da će biti ok.

Presece me.

Zeno, ostavljaj sve obaveze i odmaraj! Znam, lako je reci a tesko uraditi, ali potrudi se, jos malo ti je ostalo do termina, gledaj da izguras bar jos neku nedelju. I sama znas da je svaki dan u maminoj utrobi vise, veoma, veoma vazan za bebu. Molim te nadji nekoga da ti pripomogne oko kuce i deteta. Drzim ti fige da sto duze ostanes 2 u 1 i saljem ti puno pozitivnih vibracija. Cuvaj se! :kiss:

@Neizreciva, ne vredi ti da se nerviraš zbog dispanzera, tako to kod njih ide, a tek kod genetičarke...
Nego, da ne bi bilo posle frke, pozovi bolnicu i zakaži kod genetičarke DR Durković ( nema ni jedna druga) za neki datum posle 17.1. kada će ti raditi genetiku u dispanzeru, jer kad urade taj UZ, onda treba da ti tek zakažu u bolnici da ona tamo pregleda rezultate. Onda je malo problem jer ćeš morati dugo da čekaš taj razgovor, a poziv telefonom te ništa ne košta. Lepo zakaži termin, a ako ne odeš, ne odeš, niko te neće juriti, još će biti srećni da je neko "zaboravio" da dođe.

e hvala, uradicu to....ispadne da smo prepusteni sami sebi, potpuno rasulo.....ma videcu sta cu, za sada je sve ok ali ako se mroa privatno, pa mora se...ipak je najvaznije da sam mirna :)

Devojke, jel se vama desavalo da se beba spusti?
Ja sam u 25.nedelji, i vec dva dana po par puta ga oseti skroz dole da udara. Posle nekog vremena osetim ga kod pupka, pa i iznad... I tako u krug. Bojim se da se nije spustio jer sam nonstop na nogama, pa evo danas lezim citav dan.

Jel to normalno?

Ja sam u 25.nedelji, i vec dva dana po par puta ga oseti skroz dole da udara. Posle nekog vremena osetim ga kod pupka, pa i iznad... I tako u krug. Bojim se da se nije spustio jer sam nonstop na nogama, pa evo danas lezim citav dan.

Jel to normalno?
cicak ne bi bila losa ideja da kupis onaj pojas za stomak
kazu zene da im bas pomaze
:)

Jel to normalno?

..chichak, shta tachno podrazumevash pod tim "spusti"..?
..josh par nedelja beba se okrece i prevrce kako joj se cefne,
nekad su nogice dole a nekad gore..
..zashto morash da lezish..? ..jel rizichna trudnoca zbog necheg..? ..shta kaze dr..?

cicak ne bi bila losa ideja da kupis onaj pojas za stomak
kazu zene da im bas pomaze
:)
Cula sam za pojas, ali meni dr.na poslednjoj kontroli kaze sve ok. Grlic 44... Zatvoren, beba ok. Nije ni pominjala nista.
A tu ga osetim samo par dana.
..chichak, shta tachno podrazumevash pod tim "spusti"..?
..josh par nedelja beba se okrece i prevrce kako joj se cefne,
nekad su nogice dole a nekad gore..
..zashto morash da lezish..? ..jel rizichna trudnoca zbog necheg..? ..shta kaze dr..?

Ne moram da lezim, nije rizicna trudnoca, dr.mi je 14.novembra na zadnjoj kontroli rekla da je sve najnormalnije, jedna obicna trudnoca. I tako se ja skroz normalno ponasam. Setam, radim po kuci, jedino sto nekad znam da npr.od 9 do 6 budem na nogama, jer nisam umorna, imam snage.

I stomak izgleda ok, samo sto ga u zadnja dva dana(ranije to bude jednom nedeljno, obicno uvece) cesto osetim skroz dole, skoro kod prepona da me sutne.
Nisam pitala nikoga, niti citala, ali znam da to nije njegovo mesto. On se obicno gica oko pupka, levo, desno, iznad, ispod.

Zato me brine?

Kontrolu imam tek 26.dec.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back