Kurt Vonegat

quentin

Iskusan
Poruka
5.833
Čitao sam Klanicu 5, neke priče - čini mi se Bagombo Snuffbox, možda još nešto, ne sjećam se. Nedavno sam u nekom antikvarijatu za sitne pare kupio tri ili četiri njegove knjige, pa planiram da mu se posvetim. Ovo što sam čitao je dobro. Klanica 5 je antiratni klasik, ima ona scena kad više puta ponavljaju prizor njegovog zarobljavanja, da bi dobro ispalo na snimku. Knjiga može da djeluje šaljivo, ali radi se o jednoj o najmračnijih epizoda drugog svj. rata - savezničkom bombardovanju Drezdena. U pričama, a i inače u knjigama, ponekad koketira sa SF, ali prema svemu ima ironični otklon, što cijenim. Na neki način, stalno ga poredim sa vršnjakom Normanom Mailerom (Vonegat rođen 1922, Mailer 1923, obojica umrla prošle godine, u razmaku od sedam mjeseci). Pisali su u isto vrijeme, često i o istim temama, ali su bili različitih karaktera, pa kad Vonegat sve gleda sa sumnjom, čak sa podsmjehom, Mailer pada u nekritične izlive emocija. Iako lično mislim da je Mailer imao više literarnog dara, nije ga dobro iskoristio. Vonegat je dobro iskoristio ono što je imao. Ostao častan kao intelektualac do posljednjih dana života.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.